QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3920|回復: 18

[感情人生] 今日去南都面试,结果考官系一个非常鄙视广东嘅捞松!

佢话上海同北京都是单独的地区,唯独广东,一个大圈子,临近港澳,所以现在全国最富裕的就是广东,一看广东人就知道捱不了苦,所以我通常不招广东籍员工。
那你就表现自己勤力的一面给他,讲讲自己过往的工作经历。他只是激将法。
点解南都咁多捞头?
只不过佢任人唯亲嘅籍口来。佢想多D捞头来广东,增强佢地个文化氛围而已。

叫佢地返去捞地办报咯,果度周街捞头,自己人围威喂,唔使烦。
係真唔係啊?如果佢真系夠膽噉樣講,你就應該記住佢咩樣,然后,應該會名擺臺面或者其實可形容嘅特征,然后再去佢個論壇啦,各大可以挑起戰爭嘅網站大發其貼,可能會更加有效果幫你報一箭之仇~~~

你喺度講畀我哋知冇用,因為我哋都唔系南都嘅,呵呵~~~
回覆 1# 紮那魯剛多

伸出你的中指,然後豎起來!
告佢喇,戶籍歧視!等佢見報…之後炒友!留落街頭
全中國唔計廣東本土在內嘅人起碼十二億,十二億人自然有人喜歡廣東,有人唔鍾意廣東,甚至有人厭惡廣東,邊有可能個個都鍾意。

正如廣東差唔多一億人,撇掉三分一嘅外來人口唔計,七千萬人之內亦都肯定有人喜歡北方文化,有人唔喜歡北方文化,有人厭惡北方文化,有咩出奇。
正如廣東差唔多一億人,撇掉三分一嘅外來人口唔計,七千萬人之內亦都肯定有人喜歡北方文化,有人唔喜歡北方文化,有人厭惡北方文化,有咩出奇。
紫凤凰 發表於 2010-3-20 17:09

可惜有人夠膽喺廣東嘅地頭公開表明「厭惡廣東人」,噉就好出奇嘞,出奇地過分!!
係咁嘎啦  好出奇吖
可惜有人夠膽喺廣東嘅地頭公開表明「厭惡廣東人」,噉就好出奇嘞,出奇地過分!! ...
xiss 發表於 2010-3-20 17:27

咁依個又係嘅!!
一樣米養百樣人~~~呢個世界上咩人都有架~~~聽個朋友講上海人好多都唔中意廣東人
一樣米養百樣人~~~呢個世界上咩人都有架~~~聽個朋友講上海人好多都唔中意廣東人 ...
武神龙卷 發表於 2010-3-27 13:00

知唔知点解嘅???
寫封信去佢死對頭新快報~報串~一定登~
攞嚟賤!
粵人唔爭氣,畀人踩到盡都唔出得聲。問下自己有冇做過啲乜?
收留人哋啦——租屋、租舖、引清兵入關......
最折墮就係賣田賣地,畀人拆祠堂、剷祖墳。
有本事就學噉,去Harvard讀博士!
                    ↑
                請厾入呢個網址查詢!
如果你係肥佬又係孬佬,可能佢一樣搵你身材嚟話你。
遇倒呢啲情況,最好將話題焦點轉移返去「點樣先能夠滿足倒呢份工作嘅要求」上高去,然後結合自己個性加以說明。

不過,如果條友真係太囂張,直接侮辱廣東人嘅,你又唔係太著緊呢份工,可以即時反佢枱。
直接吊鸠拒,告拒户籍歧视