QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2364|回復: 7

[問音問字] 大家覺得白話口音比較純正嘅地方有邊啲?

我呢家總結咗有幾個地方。 廣州老城區,新城區嘅市區部分,番禺市橋鎮,花都新華鎮,彿山禪城,香港市區同澳門。 唔知有冇錯漏?

Re:大家覺得白話口音比較純正嘅地方有邊啲?

位于佛山同广州之间嘅佛山南海区广府口音都好标准。

唔...唔係啩??我屋企就住喺芳村區府,南海就喺我哋隔籬,但係嗰度啲白話,真係幾大鄉音喔.而且,我呢家間大學個班度就有一個嚟至南海桂城嘅,一聽就知道佢啲白話好唔正.相反禪城啲白話就好標準嘞,基本上同廣州嗰啲冇分別。

如highyun所講,南海嘅桂城、鹽步、黃岐等幾個地方啲廣州話好鬼標準,而且甚少有人將gw音同g音混淆,喺呢一個角度上睇,甚至比廣州市區嘅新一脫民眾口音更爲標準,因爲而家嘅廣州街頭好少聽到唔帶懶音嘅廣州話(gw音變g音最明顯)。。。

再補充:番禺嘅市橋話其實口音好重,介乎於南海同順德口音之間,聽一聽中年以上嘅人講嘅話就知道,可能新一脫年輕人逐漸講廣州口音,情形類似佛山禪城同南海靠近廣州嗰一帶。。。

都係覺得香港好啲!

广州旧城区嘅街头巷尾

余ok在2006-2-15 22:54:17說道:[br]如highyun所講,南海嘅桂城、鹽步、黃岐等幾個地方啲廣州話好鬼標準,而且甚少有人將gw音同g音混淆,喺呢一個角度上睇,甚至比廣州市區嘅新一脫民眾口音更爲標準,因爲而家嘅廣州街頭好少聽到唔帶懶音嘅廣州話(gw音變g音最明顯)。。。
噉可能平实同我讲嘢嗰啲南海人都唔係本地人喇,如果唔係,真係解释唔到。