QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6314|回復: 12

糾正你身邊嘅錯音

聽到身邊嘅同學、同事、朋友讀錯粵音,點糾正佢哋會得體啲?大家來發表下啦。
琴晚成晚听住TVB讲「究物(购物)」
好正常吖呢D野..纠正下就OK喇
好多人将「帅」跟普语咁读,我都无言无语喇。
購物個購讀够定讀扣?邊個係正音,重有個糾正個糾字,讀九定係讀抖?

糾應該就讀今音九 糾就係見聲幽韻上調 居黝切 流攝三等開口呼
我相信大家都唔係感清楚黝係點讀 黝係黑幼切

由於幽韻暨字實在太少 基本上常用暨只有幽糾同幼 所以唯有用其餘个兩个讀音來正糾爾个音 从爾方面睼 會同尤韻流攝三等開口呼合流 (即係一樣..)所以讀成九 同謂陰上聲

另外都想提提大家 九同狗都係一樣讀音 點解我又唔用狗字爾 因為狗係流攝一等開口呼 而九同糾係三等開口 本來有介音i 粵地脫落左 所以變左同狗一樣讀音

而購就當然系讀夠了  流攝一等開口呼     購系見聲侯韻去調 古候切 流攝一等開口呼 陰去聲
購物個購讀够定讀扣?邊個係正音,重有個糾正個糾字,讀九定係讀抖?
kevinchen 發表於 2010-6-8 02:36

購:【唐韻】古候切【集韻】【韻會】【正韻】居候切,音構。

糾:【廣韻】居黝切【集韻】吉酉切,音朻。
摞韵书黎切白话?
kevinchen 發表於 2010-6-8 02:36

購、構、溝、篝[kau]

糾[dau]
糾正佢哋唔係問題呀,問題係佢哋通常都會話「隨便喇」噉
再係咁隨便到時就真係讀成「誰便」喇
哎~~~~~~~~~~~~~~
天气预报成日讲"灰埋"
天气预报成日讲"灰埋"
yanrikun 發表於 2010-9-6 11:53

冇錯呀,「灰霾」個「霾」字讀「埋」或者「迷」都得個喎
天气预报成日讲"灰埋"
yanrikun 發表於 2010-9-6 11:53

難道你覺得應該讀「灰狸」?