QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3033|回復: 11

粵語好定係國語好?

我想國語好好聽?
由孔子提出雅言嘅時代開始,北方漢語就一直係至權威嘅漢語,佢最受文學語言嘅影響及規範,因此到現代漢語普通話為國語係有歷史可依嘅。
而粵語係一眾漢語方言中對應《廣韻》至整齊嘅一種,而且歷史悠久受近代北方漢語音變之影響甚少,係中華漢語語言學嘅一大寶庫!
粵語代表方言廣州話係我母語,故我較喜愛粵語!
一起來挽救廣州文化啦~
呢道係粵語協會,你居然問「粵語好定國語好」?!!
梗係粵語好!!
其實要嚸講呢,各有各好嘅。首先,國語係我哋祖國嘅語言,我哋需要學習倨。我哋因為身處廣東,呢個最多人講粵語(白話)嘅地方,粵語帶俾我哋大家生活上、工作上、學習上、溝通上等等嘅方便,咁當然,呢啲係同習慣、傳統有關,我哋從小就聽大人話,倨哋講嘅係白話,而且我哋喺粵語環境下長大嘅,所以,哽係鐘意白話多啲嘅。

回覆 1# cktsang

台湾人至讲国语.中国大陆无国语呢个名份.

普通话系低级语言,粤语系高级语言,唔系好唔好嘅问题.

普通话系一门外语,外语又点同我哋国语既系粤语比呢?
系粤人都知系粤语好啦!
普通话系一门外语,外语又点同我哋国语既系粤语比呢?
系粤人都知系粤语好啦! ...
华广 發表於 2010-2-24 20:03

我愛粵語!
拯救母語!
唔洗问阿贵  梗系粤语好啦!
every language is good as long as it can communicate the intended message