QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 55011|回復: 155

討論區已升級為7.2

虎年農曆年初一淩晨時分,粵語協會討論區經已升級為discuz7.2版本。

由於7.2同6.0版本程式兼容問題,大部分用戶嘅頭像保留唔到,請各位重新上傳頭像。另外,目前只升級咗討論區程式,網站以及個人空間程式喺嚟緊幾日升級完成,所以個人空間、好友列表等功能暫時未能正常使用。

歡迎跟帖提出新版本使用過程嘅問題,等我哋可以及早完善。

評分

查看全部評分

兩個小建議:

第一、原來論壇用開嘅嗰隻「細明體」唔錯,可唔可以繼續沿用佢作為本論壇新模塊嘅默認字體呢?

第二、請睇截圖:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

測試論壇新模塊對CJK擴展區漢字嘅支持情況:

㷫烚烚

測試結果:
仍只支持擴展A區嘅漢字,B、C區嘅漢字仍未支持

測試論壇新模塊對CJK擴展區漢字嘅支持情況:
測試結果:
仍只支持擴展A區嘅漢字,B、C區嘅漢字仍 ...
xiss 發表於 2010-2-14 19:16

EXT-B,C 問題係 MySQL 數據庫問題,跟論壇程序無關。鑒於 MySQL 數據庫升級緩慢,要完美支持 EXT-B,C 起碼要等今年底。

呃,重有,論壇排版有啲混亂,請睇:

可能系調試中嘅原因吧~~

本帖子中包含更多資源

呃,重有,論壇排版有啲混亂,請睇:

可能系調試中嘅原因吧~~
xiss 發表於 2010-2-14 23:45

确实系调整紧版面,而且个按钮字符错误,打错字。要手动改代码。听日应该搞好。

多谢细心关注
确实系调整紧版面,而且个按钮字符错误,打错字。要手动改代码。听日应该搞好。

多谢细心关注 ...
monfan 發表於 2010-2-15 01:04

辛苦曬各位管理員嘞。

下面繼續報告情況:

原來嘅排版混亂之處已經解決咗,不過又發現咗新嘅混亂之處,請睇:

啲字同張相沓埋一齊,睇到眼都花啊~~~

本帖子中包含更多資源

辛苦曬各位管理員嘞。

下面繼續報告情況:

原來嘅排版混亂之處已經解決咗,不過又發現咗新嘅混亂之處, ...
xiss 發表於 2010-2-15 01:08

一早关注到此问题。目前未能测试,等听日。已经有办法搞。

多谢关注。
版面D字体好似比以前细咗,睇耐D容易眼攰。個人感覺。

其他嘅方面人地贊咗喇,本人就唔重複喇。
虎年農曆年初一淩晨時分,粵語協會討論區經已升級為discuz7.2版本。

由於7.2同6.0版本程式兼容問題,大部 ...
admin 發表於 2010-2-14 18:39

最垃圾嘅就係呢度!新版完全唔兼容舊版!
希望可以恢复以前「个人空间blog」的入口。
希望可以恢复以前「个人空间blog」的入口。
使君子 發表於 2010-2-15 13:30

近日會恢復。
仲有自定義頭銜同嚟自嗰兩項,做乜喺張帖度冇顯現出嚟咖?要隻鼠標停喺隻LOGO度先可以岌得到。

回帖又係,學以前噉,直接入「高級」模式咪幾好,家陣搞個簡易框出嚟做乜,咩設定都冇,仲要點多下先入到去「高級」。

搜索又係,要畀粵幣,幫襯一鋪盛惠兩蚊,啲新仔又邊樹有咁多粵幣嚟幫襯吖?

以前嘅版本用得好哋哋,簡潔明瞭,家下呢隻新版真係

評分

查看全部評分

仲有我啲壇內短訊有成幾廿條,做乜家下全部蒸發晒咖???

啲表情選擇好似仲少過往日。

真係越搞越垃圾!
評分嗰度點解評唔到0分咖?局咳評佢+1分。

若然唔係有評負分限制,我會評佢-100分。

1 希望在各版块版面上 帖名的字体 可以大些!
2 之前熱门帖的紅点標誌不見了,希望想辦法补回!(或可用「關注」標誌代替)

唔該!
我在思考有否需要將論壇的所有用語改為香港慣用術語。
例如:
登錄:登入
視頻:視訊
音頻:音訊
上傳:上載
搜索:搜尋
兼容:相容
……

新版似乎對粵字的支援不太雅觀。
另外字體的預設字型及大小令人失望,需切換至進階模式進行重設字型及大小,自不然麻煩了。

本帖子中包含更多資源

我在思考有否需要將論壇的所有用語改為香港慣用術語。
例如:
登錄:登入
視頻:視訊
音頻:音訊
上傳:上 ...
蟲子 發表於 2010-2-15 21:15

我覺得唔需要,呢個論壇唔係只為香港人服務嘅。

香港唔等於粵語啊

關鍵重係儘快修補好啲「窿窿罅罅」嘅問題,例如,論壇嘅默認字體希望好似以前噉樣,換返做「細明體」

重有一個大BUG,請睇:

本帖子中包含更多資源