QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3593|回復: 8

打算將幾本粵語詞典同粵語教研書籍掃描上傳,不過上傳附件超摩,係咪應該執執佢?

打算將幾本粵語詞典同粵語教研書籍掃描上傳,不過上傳附件超摩,係咪應該執執佢?

打算掃描兼上傳嘅包括以下幾本:

《廣州話詞典》(饒秉才 歐陽覺亞 周無忌 編著 廣東人民出版社 1997年10月第1版)

《實用廣州話分類詞典》(麥耕 譚步雲 編著 廣東人民出版社 1997年8月第1版)

《香港粵語詞典》(鄭定歐 編著 江蘇教育出版社 1997年5月第1版)

《廣州方言句末語氣助詞》(方小燕 著 暨南大學出版社 2003年8月第1版)

《普通話廣州話的比較與學習》(歐陽覺亞 著 中國社會科學出版社 1993年11月第1版)

《粵語與文化研究參考書目》(甘于恩 著 廣東科技出版社 2007年11月第1版)

原帖由 粵嚟粵掂 於 2010-2-6 19:20 發表 打算將幾本粵語詞典同粵語教研書籍掃描上傳,不過上傳附件超摩,係咪應該執執佢?       打算掃描兼上傳嘅包括以下幾本:       《廣州話詞典》(饒秉才 歐陽覺亞 周無忌 編著 廣東人民出版社 1 ...

蛋糕係咁大嘎啦,点执吖?除非你贡献多啲香油钱啦

原帖由 紮那魯剛多 於 2010-2-6 23:01 發表 蛋糕係咁大嘎啦,点执吖?除非你贡献多啲香油钱啦

亞「广州水师提督参事」生,妳水師喎,應該夠疊水喇。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2010-2-6 19:20 發表 打算將幾本粵語詞典同粵語教研書籍掃描上傳,不過上傳附件超摩,係咪應該執執佢?       打算掃描兼上傳嘅包括以下幾本:       《廣州話詞典》(饒秉才 歐陽覺亞 周無忌 編著 廣東人民出版社 1 ...

話咗你啦!整細啲唔得咩?!

掃描版唔方便查找,樓主咁多時間不如參與我哋在綫字典嘅製作。
原帖由 Ultra 於 2010-2-8 03:03 發表 掃描版唔方便查找,樓主咁多時間不如參與我哋在綫字典嘅製作。

係咯係咯,粵生不如一齊過嚟搞下在綫字典好過啦

查實掃描幾本詞典又唔使嘥我幾多時間啫。反而妳哋在綫字典嘅偉大製作,會更令人耗費精力。

我始終都係噉認為:將傳世出版咗嘅傳統紙質書籍掃描出嚟,作為電子圖形版嘅文獻存檔,一樣可以方便用家檢索查閱(因為連目錄一齊掃),兼且,呢種存檔文獻,具有形態上高嘅真實性(實物嚟嘅,掃描等於同書影相)。

我一向對正音執字虱嗰家嘢唔多有興致參與,不而將幾本詞典字典掃出嚟,畀妳哋班正音執字虱專業人士參詳下好過喇。

原帖由 xiss 於 2010-2-8 14:59 發表 係咯係咯,粵生不如一齊過嚟搞下在綫字典好過啦

唔係喎,今日查返啲舊帖,查實我N年前就貢獻咗好多囉喎:

八十年代地道廣州風味粵語

我記憶所及八十年代嘅地道廣州風味粵語

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=8028

原帖由 xiss 於 2010-2-8 14:59 發表 係咯係咯,粵生不如一齊過嚟搞下在綫字典好過啦

我發呢張帖嗰陣,亞斯斯小didi先啱啱嚟。

八十年代地道廣州風味粵語

我記憶所及八十年代嘅地道廣州風味粵語

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=8028