QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5868|回復: 5

[粵語拼音] 各位粵語拼音同行,入嚟合作解讀呢段粵語拼音去吖,遇到段「外星」粵語拼音

呢段拼音係從百度粵語吧裏面睇到嘅
http://tieba.baidu.com/f?kz=703980617

提問者希望我哋能夠將佢呢段粵語拼音翻譯成漢字:
wei deem gai yao gor hurr hai lei gor tou doh hei?Ng hai hurr?hai umm haye?
hurrr doh sic hwei?woahhwei?

呢段拼音,我橫睇唔似Jyutping系列拼音,豎睇唔似Penkyampji系列拼音,都唔知么嘢拼音嚟嘅,而且拼式超怪。

下面係我嘅一啲頭緒,如果呢段拼音真係粵語拼音嘅話,噉呢段拼音應該唔單止拼寫咗粵語嘅聲母同韻母,應該重通過拼寫上嘅一啲轉換,反映咗音調。就好似民國時期嘅《國語羅馬字》一樣。

例如,我懷疑,hai同haye,就應該係同一個漢字音節「係 hai」嘅唔同聲調下嘅拼寫,分別對應第六調同第二調,即「係6唔係2」。

呢種通過將-i改寫成-y嘅拼寫轉變,好有當時《國語羅馬字》通過拼式改變達到表聲調嘅蹤影。

類似嘅重有yao(懷疑從yau轉變過嚟,-u變-o,類似於《國語羅馬字》嘅複合元音,-o表上聲)
or、oh(不改變元音發音的韻尾變化,-r同-h,類似於《國語羅馬字》嘅-r表陽平,-h表去聲)
deem(前鼻音韻元音雙寫,此形式於《國語羅馬字》中表上聲)
umm(前鼻音韻韻尾雙寫,此形式於《國語羅馬字》中表去聲)

不過,《國語羅馬字》係描述普通話嘅拼音,裏面嘅音調變化都係針對普通話嘅,根本就唔適用於粵語嘅,所以我就疑惑緊,呢啲形式變化,又係點樣對應返到粵語嘅音調當中呢?
睇起身好似係用英語發音規則轉寫一段唔純正嘅粵語。

第一句可能係:喂點解有個靴喺你嗰度多起?唔係靴?

之後嘅恕本人無能為力。因為呢段「拼音」根本冇標聲調,估都有牌估。
原帖由 meallanfearghai 於 2010-2-3 14:48 發表 睇起身好似係用英語發音規則轉寫一段唔純正嘅粵語。第一句可能係:喂點解有個靴喺你嗰度多起?唔係靴?之後嘅恕本人無能為力。因為呢段「拼音」根本冇標聲調,估都有牌估。 ...

我覺得佢有標聲調喔

"Guongdonkwa Penkyamp" ge jekjag, jawhay yiu hay monglog seong yeunceun siumid nijonk "Ngoisenk Penkyamp".
原帖由 penkyamp 於 2010-2-3 18:29 發表 "Guongdonkwa Penkyamp" ge jekjag, jawhay yiu hay monglog seong yeunceun siumid nijonk "Ngoisenk Penkyamp".

Penkyamp識唔識得解讀嗰段拼音?
我用唔同嘅方法試讀呢段無里頭嘅『粵語拼音』,
最後得出下面呢段無里頭嘅粵語:

喂點解有個靴係你個頭度(口下)?
。。。
唔係靴?
。。。
係唔咪係(口也)?
。。。
靴都識喂?
。。。
[要我]嗌喂?

我只是玩玩的,或者有高人能夠解開呢個謎!