QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1664|回復: 2

[感情人生] 強烈抗議中國建設銀行廣州分行吉祥路支行歧視粵語!!

今日去銀行匯款,首先係去建行嘅廣州分行吉祥路支行,入面嘅經歷真係令我火滾。

首先,入到去一片混亂,我就問個前臺有關匯款嘅嘢,佢帶咗我過去取号机道,攞咗個「對公業務」嘅號碼——A0XX

我就坐埋一邊等,此時就聽住一個個號叫過去嘞,但係,我就發現來來去去叫號嘅語言都係普通話+英文!!我記得,以前我哋去銀行排隊,聽到嘅叫號都係:

普通話:請XXXX號,到Y號窗口
粵語:請XXXX號,到Y號窗口

但係今次,我就只係聽到:

英語:The No.XXXX,please..............

粵語呢??

呢樣嘢就算嘞,或者銀行換咗錄音,新版本錄音已經唔再用粵語啦。
更火滾嘅喺後面:

我見來來去去都係叫00XX號,V0XX號,G0XX號,完全冇叫到A0XX號,我就好似戇居居坐住喺道畀人「遺棄」一樣,咪走過去問啲服務員囉(此時我已經略帶火氣),冚家鏟佢居然噉樣同我講嘢:

我:Er,唔該,我想問問。。。(畀佢打斷)
服務員:什麽?先生,你說?
我:我話,點解我呢個號好似冇人叫嘅,我見都冇叫過A字頭嘅號嘅?
服務員:先生?你說什麽我聽不懂,請你說普通話好嗎?這裡是銀行!!

死你就去啦,咩意思啊?銀行就唔應該講粵語啊?宜家粵語影衰你銀行啊??服侍我哋粵語客人好難為你啊??

你係喺廣州開銀行咖,居然夠膽死「命令」我廣州人嚟你銀行唔準講粵語??你宜家真係當你銀行大曬啊?

我已經有啲嬲嘞,跟住佢叫我繼續等,就喺五號窗口辦理,我咪唯有繼續乾等囉,好嘞,我見又等咗咁耐(已經過咗差唔多一個鐘喇),咪徑直走過去五號窗臺囉,問下點解重未叫A號,死得佢啊,佢居然同我講唔係呢個窗口辦理。

我火滾嘞,宜家玩我啊??我即刻走過去搵啱先嗰個服務員啦,居然唔見咗喔。
好,我見隔離有個男嘅,過去問佢

我:唔該,究竟么嘢回事,點解呢個號等咁耐都未有人叫嘅?
(此時,佢正喺道賣力向一名講普通話嘅VIP推銷投資業務)
我打斷佢,誒,唔該。。。。
男服務員:什麽?
我:唔該。。
男服務員:說普通話好嗎?

(忍氣吞聲)我:請問,到底什麽事啊?我這個號怎麼那麼久都沒人叫呢?你們剛才說是在五號窗口辦理的,但剛才五號窗又說不是他辦理,到底是怎麼搞的啊?
(佢睇睇我張號碼紙)
男服務員:是誰叫你去五號窗嗎?
我:你們剛才有個女的。。。(佢打斷我)
男服務員:那你應該去找她問去啊!!

我踢爆你春袋吖,宜家又歧視我粵語又怠慢我,即係當我係二等公民啊?啲講普通話嘅「貴客」你先想服侍啊??

士可殺,不可辱

「癡線咖,都唔係開銀行嘅!」

我當場拂袖而去,唔想再留喺呢間銀行「受辱」

後來我去咗附近嘅「建行 廣州地鐵支行」(北京路兒童書店隔離嗰間),入到去,總算有兩個服務員走過嚟用粵語招呼我,聽呢道嘅叫號錄音,總算有返粵語:

粵語:請XXXX號,到Y號窗口

對比之下,諗返起之前嗰間吉祥路支行,真係越諗越火滾!!
叫號錄音冇粵語,服務員態度傲慢,重要死到赤裸裸噉歧視粵語,激動起上嚟,真係想一把火燒鳩咗間吉祥路支行去啊!!

各位廣州人,認住啊,係

中國建設銀行廣州分行吉祥路支行

以後去呢間銀行嗰時小心啊,呢間噉嘅「豬行」啲服務員「狗眼看『粵人』低」咖!!

真係同人唔同命,同遮唔同柄.
你又有銀匯比人,我就日日等人匯比我
原帖由 雨夜街燈 於 2010-2-2 16:05 發表 真係同人唔同命,同遮唔同柄.你又有銀匯比人,我就日日等人匯比我

哇,日日等錢匯,咪即係日日有錢收?

噉睇嚟你條命又真係幾好喔。。。