QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6370|回復: 11

[詞彙及文法] 請教「乾蒸」同「燒賣」

呢兩個名詞係唔係都指同一樣嘢?
係。
本质是相同的,但体积上有差异,「烧卖」的国语应该是「烧麦」,这种北方的「烧麦」个头是南方「干蒸」的两到三倍,而且北方会用乔麦面做皮,南方都是小麦粉加鸡蛋。

应该不是吧

烧卖是指猪肉丸、牛肉丸吧

同一樣嘢,只不過可能因應地方人士習慣差異,有所微調而已
北方嘛,由於天寒地凍,於是乎啲人要食多啲嘢保暖,所以個乾蒸燒賣做得零舍大過人,再加上佢哋嘅農田多係麥作區,所以日常主食都係以饅頭或者麵為主。亦因此乾脆將乾蒸叫成「燒賣」,含「燒麥」之意。

原帖由 neo 於 2010-1-18 22:41 發表 呢兩個名詞係唔係都指同一樣嘢?

唔系  「幹蒸」系廚房術語,「燒賣」才系食品。例如「幹蒸排骨」「幹蒸肉丸」「幹蒸牛肉丸」等等。

原帖由 宿一宵 於 2010-2-1 21:51 發表 应该不是吧烧卖是指猪肉丸、牛肉丸吧

燒賣同牛肉丸係兩樣嘢嚟。

燒賣系廣式點心裏面嘅一個大類,其它類別重包括糕點、包點、油器、腸粉等等。燒賣類別嘅產生,系從乾蒸燒賣而來,同北方嘅燒麥系同源品種。最早推出燒賣系列大類嘅系惠如樓,出於競爭同吸引茶客需要,推出星期美點。早期嘅星期美點以甜點為主,一段時間後顯得單調。後嚟師傅諗出以燒麥為藍本,進行精裝化改造,推出乾蒸燒賣。不料一炮而紅大受歡迎。有見及此,師傅們對一啲菜式進行改造,精裝化、細碟化,陸逐出品燒賣系列早茶點心,茶客好評如潮,並獲同行爭相效仿,新品不斷,擺脫點心用料單純油糖粉面嘅格局,用上高檔材料製作出更多精品點心。
目前比較常見嘅燒賣有:蝦餃燒賣、乾蒸燒賣、牛肉燒賣、排骨燒賣......
唔系  「幹蒸」系廚房術語,「燒賣」才系食品。例如「幹蒸排骨」「幹蒸肉丸」「幹蒸牛肉丸」等等。

...
僆仔 發表於 2010-2-4 11:22

係「乾」唔係「幹」。
一般單叫蝦餃、排骨,牛肉燒賣就叫牛肉丸。