QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2234|回復: 5

[感情人生] 搵返嗰啲就嚟失傳嘅廣州音

籲請廣州嘅有聲媒體——
廣州電視臺、廣東電視臺、南方電視臺,發出尋人啟示,請嗰啲過咗六十歲嘅廣州原居民,出嚟講下嘢,...
使,到底係讀「屎」定係讀「洗」?
曾幾何時,一九九零年前出世嘅人,係讀使用(「屎」用),噉,幾時起讀使用(「洗」用)嘅呢?
譬如,壯志未酬身先死,長使英雄淚滿襟。
重有,請佢哋講下,字、詞、句。
有句話可能而家個個都噉講:
1、開咗部車去加油——我諗,八十後、九十後,幾乎冇人覺得唔妥;
2、揸咗架車去入油——睇咗呢句,好多人都以為一百分嘞!
3、駛咗駕車去侵油——呢句幾乎失傳囉!
若果將呢句話改成「一般時態」:
1、開部(或用「架」)車去加油——噉就冇人認得呢句話重係粵語;或者講,佢百分百冇粵語成份。
2、揸架車去入油——呢句,好多人可能以為佢係跟咗香港嘅講法,省港一家親,好難講話邊個跟邊個,我估,噉嘅講法,大致係喺五四新文化運動之後先有嘅。
3、駛駕車去侵油——幾乎失傳嘅呢句,睇怕喺太平天國就有囉!呢度可能有人覺得有疑問,車,點會講一駕呢?無錯,就係講駕,孔仲南嘅《廣東俗語考》係噉講嘅,車一輛曰駕。查實,將動詞作量詞唔係佢發明嘅,睇下呢句,「一騎快馬」(章回小說成日會噉寫),講古佬會講「一忌快馬」,騎,動詞作量詞時讀「忌」。 [ 本帖最後由 外外星人 於 2009-12-31 13:32 編輯 ]

原帖由 外外星人 於 2009-12-31 13:19 發表 籲請廣州嘅有聲媒體——廣州電視臺、廣東電視臺、南方電視臺,發出尋人啟示,請嗰啲過咗六十歲嘅廣州原居民,出嚟講下嘢,...使,到底係讀「屎」定係讀「洗」?曾幾何時,一九九零年前出世嘅人,係讀使用(「屎」用),噉,幾時起讀使用(「洗 ...

而家,想寫一部廣州音字典,都搵唔到人正音,想寫部廣州音詞典就難上加難。
希望電視臺畀機會呢啲廣州之寶,出嚟教下啲後生細仔,邊啲先係正宗嘅廣州音、粵語詞句——功德無量呀!

广州之宝——大热天时食狗肉

广州三宝——陈皮老姜禾秆草。

见到班阿伯随街冧起柴枝烧狗,人手拎支「孖九」,无使出声,饮胜!

我啊爸51岁。。。
唔知得唔得呢??

當務之急:

搵嗰啲廣州之寶出嚟,教下啲後生細仔,邊啲先係正宗嘅廣州音、粵語詞句......
——畀佢哋借助電視臺呢個大眾傳媒,講多啲嘢。
再唔搵,正一係:寡母婆死仔——冇望喇!