QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2554|回復: 10

[南派功夫] [求助]跆拳道除咗腿法还有什么???

跆拳道除左腿法外仲有无拳法架????如果有系以乜拳法为主???

Re:[求助]跆拳道除咗腿法还有什么???

搏擊個陣以直拳為主...跆拳唔同泰拳...無左勾拳之類... 係我地既套拳入面會串連左好多手法 有用黎劈既手刀...擋既box...用黎插既動作...握拳手背拍出去...手爭上下部分既動作...手掌厚肉部分推出去既動作等等. 其實都有好多手法既... .... em10:

不过跆拳手法运行轨迹过长,还有动作过僵,连贯性不够.

洪拳小王子在2004-10-06 17:35:16说道:[br]不过跆拳手法运行轨迹过长,还有动作过僵,连贯性不够.
哦...可否加以詳述呢...? 個人認為跆拳手法通常比較直接簡單... 當然都有d 花巧d 同唔係好實用既招式... 動作過僵會否因為某些學員唔識有技巧地出拳? 至於連貫性既問題...的確跆拳套拳既手因為佢整套拳安排重訓練基本功...無中國太極一類既咁連貫......但套拳都有一系列手法for a special purpose

你打果d咩太极几章啊,咩金刚啊,高丽啊果d就知啦,打到好似洪拳甘僵,打拳讲求噶就系松同连贯.前手刚到后手就要追前手架啦.我觉得跆拳用泥表演系不错的.

南拳蔡李佛在2004-10-07 01:18:19说道:[br]你打果d咩太极几章啊,咩金刚啊,高丽啊果d就知啦,打到好似洪拳甘僵,打拳讲求噶就系松同连贯.前手刚到后手就要追前手架啦.我觉得跆拳用泥表演系不错的.
唔...我唔知某d 館點教套拳啦.. 但以我學既套拳, 我既認知, 跆拳既套拳都係要求連貫性咁打出黎....絕對唔係要求好似機械人咁僵化...出拳最重要係識出..有技巧地出...唔用蠻力..基本要點係鬆出快打... 有d要停頓一下的地方會停頓少少...該快的會快...講求節奏...太極5同8都係好好既例子... 仲有我諗你都對跆拳有幾大誤解... 我地好多套拳既手部動作都連貫的...正是你講的前手刚到后手就要追前手... 不過...都有例外既...一入館既天地形19步就係只要求打出最基本拳同馬步既基本功...所以耍完一個方向又轉...無需技巧...又唔需連貫...

係呀~跆拳幾岩表演用途... 腳法幾靚... 不過好多中國套拳耍起都好靚...好有韻味....南拳北腿...北方既套拳華麗d...動作幅度大...睇起好睇d em12:

我未接触过跆拳道,唔敢讲咩,不过就觉得现时多数人学嘅跆拳道唔系太实用

實唔實用..好睇個師傅點教...你識唔識領略既... 學左一套太極拳...你可以話好實用...亦都可以話一d 用都無...

我系讲多数人啊

出拳轻快出只喺讲啱咗出拳论嘅一半,高手出拳当击到一点嗰阵只手喺要微微抓紧,靠轻快会屈亲手架!~ em6: