QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3538|回復: 12

[語義解譯] "哥記"係乜?

而家唔係先生小姐就係靚仔靚女,粵語應該重有好多親切稱謂啊?
「哥记」就系粤语当中对后生仔嘅一般称呼,既唔含贬义,亦唔含褒义
依家啲人,咸o棒o冷畀「煲冬瓜」同化晒,鬼识粤语啲亲切称谓咩!

睇咗《廣州話方言詞典》對「哥記」嘅解釋:
對不相識嘅同齡男性嘅稱呼。
重有「後生仔」「後生女」「哥仔」「阿女」個啲
重有哥哥仔、姐姐仔...
哥哥仔、姐姐仔一般係點樣用咖?

點解有時啲上咗年紀嘅婆婆叫我做哥哥仔嘅?
睇咗《廣州話方言詞典》對「哥記」嘅解釋:
對不相識嘅同齡男性嘅稱呼。 ...
neo 發表於 2010-8-1 10:47

呢啲詞典真係害死人!哥記,大致嚟講,都算係尊稱,未必係對同齡嘅,譬如,若果neo你係男性,我唔知你幾大,叫你哥記都得嘅——你可能大過我,又或者細過我,唔同輩都叫得哥記嘅。
兄台
哥記定义有很多..有时2个很熟悉的人开玩笑时都可以补一句哥記
「哥記」在佛山話仲好常用,系對年青男性嘅禮貌稱呼。佛山話中,仲有「母(發第1聲)記」,系對年老女性嘅稱呼。

"大哥"----某D場合中表貶義, 本來身份應該掉轉嚟講嘅, 特意反稱"大哥",
  例: "(對屬下)爽手D啦, 我叫你一聲大哥好嫲"
  例: "(對方之前生意失敗) 大哥,今次又去咗邊度發達啊 (暗義:譏諷對方)"

另:對於輩分嘅講, "哥"無疑比自己稍大, 但按地位嚟講, 高少少地位嘅可以稱"哥",某D單位中, 即使 個頭 年紀比自己細8歲, 亦不可直稱, 一係以職務稱呼, 一係以"X哥\X姐"嗌人, 等級差異唔係十分大時, 后者較普遍,             而家庭親戚關係中, 好多同輩人平稱, 但某D老人家為咗 分清輩分, 教陣時會叫D 后生\細路 稱人地 "X哥\X叔 (不以年紀論)",
      我所在嘅家族中, 某個有D疏嘅堂大佬(大我約10~15歲), 係都要佢仔女(細我約10歲) 叫我"亞叔",  佢仔女當時好唔憤氣, 當住我面講"佢大我10歲之嫲"

我原單位中, 有個10+年嘅同事(大我約20歲,剛退休冇耐),  平時開工都係 以同輩稱, 我幾時都叫佢"X姐", 而佢個女(約細我8~10歲), 亦都可以叫做睇住佢大,  佢從細個到依家(差唔多結婚), 都係叫我"亞X哥哥",
粵語中仲有: 妹豬\妹掟
詳見: http://bbs.cantonese.asia/thread-24288-1-1.html dert112233之集貼 及 粵語資料上傳集貼
4.《實用廣州話分類詞典》圖片版轉word版和pdf版,歡迎下載

一、人物

一A泛稱
一A1人稱、指代

*哋1●《分類》【音】dei6 詞尾,表示人稱的複數。[普通話的「們」除用於人稱「我們、你們」等之外,也可用於其他一些名詞,如「同學們、工人們」,廣州話的「哋」只能用於人稱代詞「我哋、你哋」等]
我哋●《分類》【音】ngo5 dei6 我們;咱們。你哋去, ~ 唔去。(你們去,我們不去。)|你系廣州人,我又系廣州人, ~ 都系廣州人。(你是廣州人,我也是廣州人。咱們都是廣州人。)[普通話的「我們」不包括聽話的人,「咱們」包括在內,廣州話沒有這樣的區別]。
你哋●《分類》【音】nei5 dei6 你們。
佢●《分類》【音】keoi5。他;她。 ~ 系我嘅朋友。(他是我的朋友。)|我中意 ~ 。(我喜歡她。)
佢哋●《分類》【音】keoi5 dei6 他們;她們。
邊個●《分類》【音】bin1 go3 誰。佢系 ~ ?(他是誰?)|你中意叫 ~ 嚟都得。(你喜歡叫誰來都行。)
乜人●《分類》【音】mat1 jan4 誰。 ~ 將呢個桶躉響度?(誰把這個桶放在這兒?)
阿(亞)誰●《分類》【音】aa3 seoi4-2 【謔】誰。人哋邊識得你系 ~ !(人家哪知道你是誰!)
人哋●《分類》【音】jan4 dei6人家;別人(有時泛指別的人,有時指特定的某個人,有時指說話者自己)。 ~ 都唔驚,你驚乜嘢噃!(別人都不怕,你怕什麽呀?)|快啲送翻去畀 ~ 啦!(快點送回去給人家吧!)|唔好啦, ~ 而家冇心機。(別這樣吧,人家現在沒心思。)
人●《分類》【音】jan4 同「人哋」,但一般不出現於句子開頭。咪淨識得話 ~ !(不要只會說別人!)[其他許多用法同於普通話]
*第二個●《分類》【音】dai6 ji6 go3 別人;另外的人。呢件事唔好畀 ~ 知到。(這件事不要讓別人知道。)[重見八A8]
*第個●《分類》【音】dai6 go3 同「第二個」。除咗佢, ~ 都唔得。(除了他,別人都不行。)[重見八A8]

一A2一般指稱、尊稱

阿(亞)●《分類》【音】aa3 詞頭,用於對人的稱呼,一般是比較親切或隨便稱呼。 ~ 伯(大伯)| ~ 廣(對某個以「廣」爲名字的人的稱呼)| ~ 徐(對某個姓徐的人的稱呼)| ~ 駝(駝子)
*阿(亞)SIR●《分類》【音】aa3 soe4 【敬】【外】先生。嗰位 ~ ,唔該留留步。(那位先生,請留步。)[英語sir,進入廣州話後讀音有所改變。重見一F3、一F4]
阿(亞)生●《分類》【音】aa3 saang1 【敬】先生。 ~ ,你用啲乜嘢?(先生,您吃點兒什麽?)
*生1●《分類》【音】saang1 【敬】先生,前面加姓氏。劉 ~ (劉先生
咁多位●《分類》【音】gam3 do1 wai6-2 【敬】諸位;各位(對多人的總稱。咁:這麽)。 ~ ,早晨!(諸位,早上好!)
*大佬●《分類》【音】daai6 lou2 【敬】【謔】本義是哥哥,用於對男性的尊稱(不一定比自己年紀大;常用於陌生人;如用於熟人,則多帶玩笑口吻)。唔該問聲 ~ ,呢度去黃村仲有幾遠?(請問大哥,這兒到黃村還有多遠?)| ~ 啊,你話點嘞!(我的老哥呀,你說怎麽辦吧!)[重見一C3、一E3]
*夥記●《分類》【音】fo2 gei3 對人略帶親切的稱呼。 ~ ,有火嗎?[意義與普通話「夥計」相同,但廣州話「計」與「記」不同音。重見一E1]
姐1●《分類》【音】ze2-1 【敬】用於對平輩女性的稱呼,在前面加上其姓或名。洪 ~ |娥 ~ [注意必須讀第1聲。如讀本調第2聲,則是對女傭人的稱呼]
阿狗阿貓●《分類》【音】aa3 gau2 aa3 maau1 【貶】泛指不加選擇的任何人,帶輕視口吻。 ~ 都畀入嚟,噉點得㗎!(無論什麽人都讓進來,那怎麽行!)|唔通 ~ 你都嫁?(難道不管什麽亂七八糟的人你都嫁給他?)
阿保阿勝●《分類》aa3 bou2 aa3 sing3 【音】泛指不加選擇的任何人(「保」和「勝」是以前較常見的人名用字)。我唔理系 ~ ,總之畀多幾個人我。(我不管是張三李四,總之多給我幾個人。)
*鬼●《分類》【音】gwai2【喻】①用在句子中表示「只有鬼才…」,實際上是「任何人都不…」之意。咁低人工, ~ 去咩!(這麽低工資,鬼才去呢!)|佢唯水皮, ~ 怕佢啊!(他這麽差勁,誰怕他!)②在句子中表示「連鬼都…」,實際上是「任何人都…」之意。試過一次, ~ 都怕啦!(嘗試過一回,誰都會怕啊!)[重見三A19]
鬼人●《分類》【音】gwai2 jan4 【喻】同「鬼」①(用法上語氣更重)。有 ~ 制!(有誰願意!)
友仔●《分類》【音】jau5-2 zai2 【貶】【昵】對人含貶義,但有時又帶親昵口吻的指稱。條 ~ 唔靠得嘅。(這傢夥靠不住。)|條 ~ 都幾叻。(這傢夥還挺有能耐。)
友●《分類》【音】jau5-2 【貶】【昵】①同「友仔」。②詞尾,略帶貶義,有時帶親昵口吻。爲食 ~ (饞鬼)|浪蕩 ~ (浪蕩子)|鬍鬚 ~ (留鬍子的人)
生部人●《分類》【音】saang1 bou6-2 jan4 陌生人(生部:陌生)。
架基冷●《分類》【音】gaa3-4 gei1 laang5-1 【謔】自己人。[這是模仿潮汕方言的讀音]

一A3詈稱、貶稱

抽筋種●《分類》【音】cau1 gan1 zung2 【喻】【詈】對人辱駡的稱呼。
打靶鬼●《分類》【音】daa2 baa2 gwai2。【詈】對人辱駡的稱呼(打靶:槍斃)。
斬犯●《分類》【音】zaam2 faan6-2 【詈】要被砍頭的罪犯,用作罵人的稱呼。
發瘟雞●《分類》【音】faat3 wan1 gai1 【喻】【謔】對人笑駡的稱呼。
龜蛋●《分類》【音】gwai1 daan6-2 【喻】【詈】王八蛋,用作罵人的稱呼。
契弟●《分類》【音】kai3 dai6 【詈】【昵】本義是幹弟弟,指孌童,常用於辱駡人的稱呼,有時也用於親昵的稱呼(只用於男性)。
死鏟●《分類》【音】sei2 caan2 【詈】辱駡人的稱呼。
死人●《分類》【音】sei2 jan4 【詈】加在人名或稱呼之前,作輕微的或帶笑駡意味的罵人話(婦女多用)。 ~ 老楊,而家先嚟!(死你個老楊,現在才來!)
死人頭●《分類》【音】sei2 jan4 tau4 【詈】輕微的罵人的稱呼(婦女多用)。嗰個 ~ 去咗邊?(那個傢夥哪里去了?)
衰神●《分類》【音】seoi1 san4 【詈】輕微罵人的稱呼(衰:壞)。
衰人●《分類》【音】seoi1 jan4 同「衰神」。
衰鬼豆●《分類》【音】seoi1 gwai2 dau6-2 【詈】【謔】輕微罵人的稱呼,又作開玩笑的稱呼。
老階●《分類》【音】lou5 gaai1 【謔】本指「階級敵人」,後作罵人話,帶開玩笑的口吻。
*騎喱