QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xiss

[粵語拼音] Penkyampji系粵語拼音「大整合方案」(初稿)拼寫試驗——以歌曲《七夕》、《希望》歌詞為例

目前最现实嘅就系制定一套带数字标调嘅方案(唔做拼音文字,仅作注音同语言研究,数字尚可接受)。至于带标调符号嘅,好快可以实现,但系要人人都装上「新造字符」嘅字符集,否则来来去去都只系纸上谈兵。到时就麻烦Penkyamp你装上字符集嘞。目前未装呢套输入法,觉得探讨嚟都冇意义,因此,我下面继续同Penkyamp探讨下用带数字标调方案嘅问题

而带数字标调嘅话,字符集问题可以唔考虑,不过,究竟用带么嘢符号嘅字符嚟到表示「窄元音」好呢?凹号可以,亦有现成字符足够使用(不计标调符号),但系我怕凹号喺手写输入嘅时候容易写成「凹折号」,令人误会成内地普通话拼音嘅第三声,而凸号就能够避免呢个问题,而越南国语字系统都系用上凸号表示类似嘅元音音变嘅。

至于同Penkyampji嘅第三声产生混淆嘅问题,我觉得,鉴于Penkyampji嘅使用范围同普通话拼音、越南国语字相比,造成嘅「误会」效应应该冇咁大吧。噉就面对咗到底系选择小误会定大误会嘅尴尬局面了。

为咗避免呢个两难尴尬局面。

Penkyampji能否趁宜家使用人数尚未多嘅时候,尽快自我调整(变动成本低),将第三声符号改成下凹折号,即系内地普通话拼音表示第三声嘅符号呢?或者改成其它符号呢??噉样就避免咗Penkyampji同其它主流方案斗撞造成误会撞误会、后继方案设计者难以适从嘅尴尬情况嘞。虽然噉样好似对「Penkyampji」唔系好「公平」,但毕竟其它方案都系带官方色彩嘅「大方案」,改变比较难(成本太高),而Penkyampji自我作出改变嘅话应该系最容易嘅,系减少误会嘅众多调整方式中成本较低嘅。

同理,Penkyampji中表示第一声嘅「上加两点」能否变成「上加横线」呢?即同内地普通话拼音表示第一声嘅符号一样。因为噉样系为咗腾出ü嚟到作u「前化」音,亦都系为咗减少同字母主流使用方式嘅冲突,毕竟ü唔单止喺内地普通话拼音中表示[y](即系粤语中u嘅「前化」音),甚至喺一啲使用拉丁字母做文字嘅国家嘅语言中亦都系发[y]音。

以上系我个人嘅一啲睇法,唔知Penkyamp你觉得点呢?

请不要用「第三声」,「第二声」等名词。普通话的第三,决不是广东话的第三。我从来不会使用「第三声」来指任何这些声调的。

普通话的「第三声」是个上声。 我不同意使用凹折号来表示粤语的任何声调。怎么能用一个上声的符号来表示粤语的阴去声呢?

如果窄元音的凹号顺手写成凹折号,不会制造任何混淆。广东话和普通话没有什么可以「混淆」的地方。一个表元音阔窄,一个表调。有什么混淆的地方呢?

两点,凸折等调号,是 1993 式订下来的。我不愿意对 1993 式进行这么大的改动。 改成 2008 式那是小改动。 改了调号那就不成 penkyamp 了!
由于 pengyam 字典式必然是多上加号的,亦由于广东话不是越南语(世界上唯一一个多上加号拉丁系统)这样的主流国语,所以,pengyam 字典式的上加号字符集,将来很长一段时间,必然是在 非 unicode 的条件下输入使用的。也就是说,不会显示为 text, 必须显示为 jpg , png, gif 图像,以供字典或注音使用。  巴基斯坦文字和缅甸文字在网上,也经历了二十年的非 unicode 阶段。

这是必然的。

如果你想现在就 unicode 使用,那就使用现成的 Felix Wan 吧(而且 Felix Wan 是通过深思熟虑把越南 unicode 完全安排入其方案的。没有任何别的方案可以再在拿来越南unicode方面超越 Felix Wan,所以不必设计新的越南 unicode 方案) 。 但是 Felix Wan 和 penkyamp 在选符上是不统一的。所以我不会把 Felix Wan 当作「penkyamp 的字典式」。
其實點解唔改得呢??Penkyamp你亦都曾經對唔少方案進行過修改吖,例如唐羅等。

我個人覺得Penkyamp嘅核心係「Penkyamp式韻母劃分+韻尾改寫區分寬窄原因」,呢兩點先至係佢嘅核心之處啊。
至于標調符號,我唔明白,點解唔可以改呢?唐羅嘅標調符號Penkyamp你都叫佢改嘞,改咗之後都只係修訂後嘅唐羅啊。Penkyampji標調符號點解唔可以改呢?改完之後佢都只係修訂後嘅Penkyampji啊,靈魂(核心)尚存啊。
Penkyampji嘅標調方式實在同其它方案其它利用附加符號嘅字母嘅使用方式撞得太緊要嘞,點解個個方案都可以因應實際不足而調整,而唯獨Penkyampji唔可以自我調整一下呢??

至于改成「凹折號」,Penkyamp你認為唔得,你嘅分析我都明白。噉第一聲改成「上加橫桿」總可以吧?!冇么嘢規定話「陰平」一定要用「上加兩點」啊,反而係通行度極高嘅内地普通話拼音就用咗「上加橫桿」嚟表陰平啊。

其實有時候,Penkyampji借鑒一下其它方案,改良一下,對Penkyampji本身毫無損失啊,唔通93版就毫無缺憾咩??我覺得始終有啲吧,畢竟時間長咗,我哋能夠考慮得更周全...........
横杠表阴平我想过,手写太容易变成升杠或降杠,不同意该修改。违反了 penkyamp 「阴双阳单」的调号形态初衷。

普通话的凹折号我甚恶其形。 凹号用于字典式一种方案来表窄可以。凹折号用于所有方案来表调(并且与普通话凹折号所表之调混淆)不可。

横杠 凹折之改,是南辕北辙,倒行逆施,画蛇添足的。

窄元音号,必为居下号,是承载形的。 调号,必为居上号,是上盖形的。 凹号,横杠皆为承载形号,宜用来做窄元音号。 本来的两点,凸折号,拿来上盖最好不过。 如果两点,凸折改成横杠,凹折,何以承载之?何以拿来上盖? 此之谓多余又费事。

你再读读楼上的 jpg , 就领会 Felix Wan 拿越南右钩号作为前元音号的良苦用心了。  因为,右钩,凹折,调号必然三号于一身(「出」),怎能用两点号来表示前元音呢???  是你不能转弯了。

原帖由 penkyamp 於 2009-12-13 03:34 發表 窄元音号,必为居下号,是承载形的。 调号,必为居上号,是上盖形的。 凹号,横杠皆为承载形号,宜用来做窄元音号。 本来的两点,凸折号,拿来上盖最好不过。 如果两点,凸折改成横杠,凹折,何以承载之?何以拿来上盖? 此之谓多余又费事。

噉我哋可以將窄元音嘅下凹號改成上凸號啊,何以係都要堅持Penkyampji嗰啲毫無意義嘅「標調原則」呢?目前冇幾多人用,改過嚟重好容易啊。何解我哋唔可以拋開一啲個人因素,改良Penyampji嘅標調呢?

Penkyamp唔通你唔覺咩?為咗堅持一啲「93版Penkyampji」嘅唔合情理嘅嘢,我哋令到Penkyampji喺韻母劃分上嘅科學方式耗費咗好多時光,失去咗好多推廣出去嘅機會,令到呢種科學嘅粵語韻母劃分精神發揚唔到啊。

其實我覺得,Penkyamp你有時對93版嘅Penkyampji有啲好無謂嘅堅持,明知呢套方案有不合理之處,已經大大阻礙咗Penkyampji式韻母劃分精神嘅推廣,你重係要堅持93版嘅一啲不合理原則,導致更加需要推廣需要堅持嘅「Penkyampji式韻母劃分」推廣受阻,有啲執芝麻丟西瓜。 [ 本帖最後由 xiss 於 2009-12-13 13:52 編輯 ]
我觉得我楼上嘅 jpg 图已经十分完善。

请你自做图。

但是我唔觉得 窄元音号系可以做成上凸号盖上的。 窄元音号只能够系好似碗敢承载调号。 我亦唔觉得前元音号可以做成上加两点。  「出」字嘅韵腹元音必然有呢几个号:1)窄元音号 2)前元音号 3)阴平号 

将呢三个号集于一个 o 嘅唯一办法系: 用窄元音号承载阴平号,然后再侧边加 前元音号,而不是三个号叠罗汉。 亦不能用阴平号来承载窄元音号,上下颠倒。不信你作图来看看。 用手画出来再扫描上来。让我看看你怎么做。 你现在有现成的 Felix Wan 已经可以用了。 我已经用 jpg 作了「字典式」。 你说发明第二个 Felix Wan 有什么意义?
原帖由 penkyamp 於 2009-12-13 15:09 發表 我觉得我楼上嘅 jpg 图已经十分完善。请你自做图。但是我唔觉得 窄元音号系可以做成上凸号盖上的。 窄元音号只能够系好似碗敢承载调号。 我亦唔觉得前元音号可以做成上加两点。  「出」字嘅韵腹元音必然有呢几 ...

就係做字典式囉,等本板塊內對粵語語音有比較深入研究嘅人深入探究語音嗰時用囉。我哋大家一起合作搞出一套字典式,至于93版嘅一啲嘢,我哋必然要有所揚棄嘅。

當然,既然Penkyamp你基于一啲情感,唔能夠接受上凸號作窄元音,亦好,我哋就做一套下凹號做窄元音嘅方案,但係前U,我覺得真係應該用Ü,因為呢啲係主流嘅用法啊。

以下摘自維基百科:
Ü, ü(帶分音符的u或帶曲音符的u)是愛沙尼亞語、佛羅語、匈牙利語、土耳其語、阿塞拜疆語、土庫曼語、維吾爾語和韃靼語的一個字母。這個字母在加泰羅尼亞語、法語、德語、西班牙語和巴西的葡萄牙語中,也作變音字母使用。

在愛沙尼亞語、佛羅語、匈牙利語、土耳其語、阿塞拜疆語、土庫曼語、維吾爾語、泊斯語和韃靼語,ü 都是表示 /y/ 音。

ü 也是漢語拼音的其中一個韻母,並表示元音 /y/,即「魚」字的發音,注音符號作「ㄩ」

乜「情感」? 保持一致完全是一种慎重和系统性。是全面的。

你 jpg 做出来能够同我的比较先好讲。
我而家已经做出一个 jpg, 基本上全无问题。
你要能够好得过我嗰个先好讲。

我做我的 jpg 是从全体考虑的,不是从一两具体考虑的。
请你着手做啦。做上加号标调的,不是数字标调的。用手写都得。扫描上来就得了。

照样用同样练习:

广东话拼音字典式

戚冲出吹

赤苍割菜

越卒进帅曰将

活足看腮学庄

原帖由 penkyamp 於 2009-12-13 18:31 發表 乜「情感」? 保持一致完全是一种慎重和系统性。是全面的。

但系我哋唔可以将坚持同固执混淆起嚟。93版Penkyampji确有其需要修改之处,真系唔明白,点解你连声调符号,哪怕只系一个,都唔肯修改呢??只系建议你将第一声嘅上两点变成上横杆嗟.我记得你都叫过其它方案调整自己同93版趋于一致,甚至乎叫过唐罗修改标调符号而去同Penkyamp保持一致,噉点解你唔可以掉转嚟,同样地,Penkyamp为咗其它方案,自己稍作调整呢?噉样嘅话,其它方案好办事,大家又能够趋于一致,何乐而不为呢?

点解只能够其它方案调整嚟到迁就93版Penkyampji,而Penkyampji就唔可以掉过嚟自行调整下呢??

周口店河姆渡 五个上加调号,是「阴双阳单」的规律总结出来的。决不能改成 横杠号和 普通话上声号。 那两个号极差。极不美观。也极难区别。

九三版的 ot oy 韵已经可以改成 零八版的  eot eoy. 那个可以改。改了以后 九三版和零八版可以互相承认为同一个方案的不同版本。

但是五个上加调号,不能够改。 如果五个上加调号改了,九三/零八版  就不能和 改调号版本互相承认为同一个方案的不同版本。这是对基石的动摇。

如果改了调号,那新的方案只能算是「法兰西」的一个改进版,绝对不能算 penkyamp 的一个次版。

反而,字典式的 窄元音号 和 前元音号必须改。

现在在字典式还没定型前,把这两个号改了。我还是建议字典式把 窄元音号改成 凹碗号或横杠号,并把前元音号改成右钩号。 还没有定型的方案不能改,反而要改 1993 年就定好的 penkyamp 整个系统的基石,这没有任何道理。
不是我不让。是你的上加调号的 jpg 图没做好。

你的图没做好之前,任何对我目前字典式的改动先不要谈。看实物。

Penkyampji大整合方案构想

一,以「增元音字母式」作为基础,制定出一套新嘅Penkyampji方案,作为新嘅,正式嘅Penkyampji方案,定名为「粤语拼音字方案」

二,原93版同08版嘅Penkyampji(即改写韵尾形式嘅方案),归并到新Penkyampji方案中,作为新Penkyampji方案「原式」(基本式)喺附加字母不便输入时作代用嘅「便捷书写形式」,改名为「粤语拼音字方案便捷书写形式」不再以独立方案嘅地位存在。  

三,大整合Penkyampji方案,需具备数字标调同符号标调两种形式,其中符号标调式参考现时Penkyampji嘅标调方式。

噉样嘅话,Penkyampji方案就能够整合多个版本,成为一套,统一嘅,专业嘅,科学嘅,兼顾多种场合下需求嘅粤语拼音方案。 

例如,有啲人唔钟意改写韵尾,而钟意中规中矩噉样去书写整齐划一嘅韵尾,噉样整合后嘅Penkyampji正式方案,现时嘅「增元音字母式」就满足咗呢啲人嘅要求,但系同时,亦能够令佢哋接受科学嘅粤语韵母划分形式,而唔需要好似以前噉,因为Penkyampji必须改写韵尾,而导致呢啲人因小失大,仅仅因为韵尾上嘅分歧,就抛弃Penkyampji而跑去接受Jyutping式,受错误嘅韵母划分方式所荼毒。 

但同时,又唔需要完全放弃93版同08版,一嚟韵尾改写系一种喺拼音制定方法上比较有意义嘅一次创新,二嚟,佢哋亦都有存在嘅必要——「增元音字母式」为咗唔改写韵尾,以加入大量附加字母作为代价,再加上要上标调号嘅话,无论书写上或信息输入上都可能会较平时麻烦,而93版同08版此时正好可以发挥作用,作为一套代用方案,或者话作为一种代用符号嚟使用,噉样喺书写乃至输入上都将会带嚟大大嘅简化。而且,喺逻辑上亦都过得去——佢只系一套代用符号,只要佢所代表嘅嘢「增元音字母式」系经得起拼音理论嘅考究嘅,噉仅仅作为一套代用符号嘅Penkyampji,自然唔需要再因为独创嘅韵尾改写形式而再受到各种责难与质疑。

综合嚟讲,大整合后嘅Penkyampji确实优越咗好多,因为佢喺严谨科学划分粤语韵母嘅同时亦能够兼顾到多种不同需求:

钟意符号标调,嫌数字标调累赘嘅,我哋有上加标调嘅方案供其使用;

钟意数字标调,觉得方便输入嘅,亦都可以用数字标调而唔用上加标调符号(我哋保留咗两套标调方式)

唔接受到韵尾改写方式嘅人,可以用我哋嘅「基本式」——「增元音字母式」

有时候希望输入或者书写方便啲嘅,我哋亦都有「便捷式」(现93/08版Penkyampji)以供选用。

总之,整合后嘅Penkyampji能够更好噉应付到不同场合下嘅使用要求,适应性大大增强,可用范围亦都较现在大为扩宽。

请用笔画成图扫描上,解释将如何设计。
赞成你的新方案的名称。

根据Penkyamp嘅意见修订出嘅方案嘅拼写试验,如冇问题「大整合方案」将以此为基础开始制定

hon3 fŏng1 jăng1 fĕi1 do1 yün5 mĕi6 tün5 sin3

看風箏飛多遠未斷線

hon3 yăd1 săng1 man6 lĕi5 lŏu6 lŏu6 yiu4 man6 man6

看一生萬里路路遙漫漫

hon3 hĕi1 săng1 dĕg1 gög3 bŏu6 jөn6 fong3 wăn1 nün5

看犧牲的腳步盡放温暖

nün5 dĕg1 săm1 ngoi3 jөi1 yĕg1 nĕi5 dĕg1 mĕi4 siu3

暖的心愛追憶你的微笑

tŏu1 tŏu1 fŏng15 long6

滔滔風雨浪

săm1 sĕng1 söng1 pŏng3 jong6

心聲相碰撞

sөn3 jöng1 loi4 năng4 lĕg6 cong3

信將來能力創

săm1 jŏng1 dĕg1 kĕi3 mong6 jŏng11 dŏu1 kau3 ngon6

心中的冀望終於都靠岸

mĕi6 căng4 jüd6 mong6

未曾絕望

hon3 fŏng1 jăng1 fĕi1 gŏu1 liu5 mĕi6 tün5 sin3

看風箏飛高了未斷線

hon3 tin1 hŏng1 mŏu6 san3 jөi6 si6 sөi4 dĕng6 ha6

看天空霧散聚是誰定下

hon3 gan1 săn1 băd1 kög3 bŏu6 bŏu6 höng3 wăn1 nün5

看艱辛不卻步步向溫暖

nün5 dĕg1 săm1 oi3 jăn1 sĕg1 ngo5 dĕg1 mĕi4 siu3

暖的心愛珍惜我的微笑

tŏu1 tŏu1 fŏng15 long6

滔滔風雨浪

săm1 sĕng1 söng1 pŏng3 jong6

心聲相碰撞

sөn3 jöng1 loi4 năng4 lĕg6 cong3

信將來能力創

săm1 jŏng1 dĕg1 kĕi3 mong6 jŏng11 dŏu1 kau3 ngon6

心中的冀望終於都靠岸

mĕi6 căng4 jüd6 mong6

未曾絕望

făn1 hoi1 dĕg1 ngan5 lөi6 söng1 săm1 söng1 gua3 lөi6

分開的眼淚傷心相掛累

pan3 jöng1 cŏng4 fŏng46 söng5

盼將重逢遇上

săm1 jŏng1 ji2 yău5 mŏng6

心中只有夢

yăd1 tin1 jŏng1 joi3 jөi6 mĕi6 loi4 joi6 mong6

一天終再聚未來在望

支持采用凹号,代表「周口店河姆渡」上加号中的「店」号表示感谢。
其实既然能够用 ө 表示一个前窄圆唇元音,那么 ö 来表示前阔圆唇元音 就与 aăoŏeĕ 的规律性表示有出入。
因为现在就成了 o
ö ŏө , 圆唇三对有一对不用共同符号。 我的 jpg 所作,用两个上加号,一个是 凹号,另一个是前元音号,仍然更规律化。而且这个「大整合方案」仍没有提供 与「周口店河姆渡」上加号进行统一的切实可行解决方法。我的 jpg 已经解决了这个问题。

建议与法兰西 Meallan 进行商榷,可以和法兰西达成某种合作。

我自有「字典式」可以完全与 penkyamp 任何现行式进行统一。我会保留字典式。但我可以赞同大整合方案」和法兰西进行合作。

「周口店河姆渡」五个上加号对于现行大多数拼音未走出用数字表调的困局是十分重要的。未能走出该困局的拼音,仍然只能和 jyuping 处于同一阶段。 这五个上加号,在将近二十年来保持一致,保持现形态十几年,我会继续保留该形式,作为「广东话拼音,广东话罗马字及广东话拼音字典式」的不改基石。可以说是最重要的基石。其他上标号系统,我可以作为「其他系统」宽容接受,但是不能在「改变基石」的前提下进行「统一」。 我继续支持你的任何创新提议,但继续坚持我为数不多的原则。

ˋ ¨ ˋ ~   ¨  ¨   ˆ ~
无上加调号,不足成正体!

我可以支持你今后不使用 jyutping, 而使用「大整合方案」或在「大整合方案」基础上改进的方案, 以纠正粤语界对韵母的错误归类认识。

原帖由 penkyamp 於 2009-12-15 14:42 發表 其实既然能够用 ө 表示一个前窄圆唇元音,那么 ö 来表示前阔圆唇元音 就与 aăoŏeĕ 的规律性表示有出入。
因为现在就成了 o
ö ŏө , 圆唇三对有一对不用共同符号。

我嘅理解系:ŏ同o互为宽窄元音(同aă、eĕ保持一致),oö互为前后元音(同uü保持一致),ө系o一个更加特殊嘅变化音,呢种变化得o独有,所以用独有嘅变体形式——ө,我觉得好有规律,唔知Penkyamp 你系点理解嘅呢?

我的「字典式」 jpg 在解释 从 纯 o 到 ө 的「两层变化」方面比较有数理解释性。

过往拼音系统 从 o 到 oe 到 eo 方面,含糊其词,甚至不承认 oe 同 eo 的阔窄关系,同用含糊不分的 oe。

而今日在 penk-法兰西 系统里,
从 纯 o 到 ө 的关系明朗了,我觉得我的 「字典式」的解释是最 明确直戳的。

因此,我目前坚持不改动「字典式」。  我对你的「大整合」的选择没有意见。 你可以坚持你的目前方案。

ˋ ¨ ˋ ~   ¨  ¨   ˆ ~
无上加调号,不足成正体!

谂到个好方法

表示窄元音嘅方式,一律由现时嘅「上凹号」改为用「下加一点」表示,即由ăĕŏ改为ạẹọ;

表示前元音嘅方式,一律由现时嘅「上加两点」改为用「小右勾」表示,即由üö改为 ư ơ;

经此一变,能够达到如下改良:

1.不再占用上标符号嚟到表示各基本元音嘅变体音,而改用「下加一点」同「小右勾」嚟到表示窄元音同前元音,腾出字母上方嘅空间,畀各上标符号喺标调时使用。

2.充分利用Unicode现有字符,喺不使用自创字母嘅情况下,使得由基本元音字母衍变成变体元音字母嘅衍变方式更规律、更统一同更具可推理性。

现时嘅方案,喺处理o嘅前化窄元音时,由于Unicode并冇现成嘅「上凹号+上加两点」嘅o,如果唔自创字母,就不得不使用另外一个衍生方式完全唔同嘅ө嚟到表示,噉样从字母附加符号上就唔能够体现出呢个系一个由基本o经「窄化+前化」所变化出嚟嘅变体元音。但系经过上文嘅改良后,该元音完全可以用喺o嘅基础上经过「下加一点(表窄化)+小右勾(表前化)」所衍变出嚟嘅字母—— 嚟到表示。

不过,我怕经此改进会产生一啲我睇唔到嘅问题,所以想问问Penkyamp你觉得点?

改良后嘅拼写试验:

hon3 fng1 jng1 fi1 do1 yưn5 mi6 tưn5 sin3

看风筝飞多远未断线

hon3 yd1 sng1 man6 li5 lu6 lu6 yiu4 man6 man6

看一生万里路路遥漫漫

hon3 hi1 sng1 dg1 gơg3 bu6 jn6 fong3 wn1 nưn5

看牺牲的脚步尽放温暖

nưn5 dg1 sm1 ngoi3 ji1 yg1 ni5 dg1 mi4 siu3

暖的心爱追忆你的微笑

tu1 tu1 fng15 long6

滔滔风雨浪

sm1 sng1 sơng1 png3 jong6

心声相碰撞

sn3 jơng1 loi4 nng4 lg6 cong3

信将来能力创

sm1 jng1 dg1 ki3 mong6 jng11 du1 kau3 ngon6

心中的冀望终于都靠岸

mi6 cng4 jưd6 mong6

未曾绝望

hon3 fng1 jng1 fi1 gu1 liu5 mi6 tưn5 sin3

看风筝飞高了未断线

hon3 tin1 hng1 mu6 san3 ji6 si6 si4 dng6 ha6

看天空雾散聚是谁定下

hon3 gan1 sn1 bd1 kơg3 bu6 bu6 hơng3 wn1 nưn5

看艰辛不却步步向温暖

nưn5 dg1 sm1 oi3 jn1 sg1 ngo5 dg1 mi4 siu3

暖的心爱珍惜我的微笑

tu1 tu1 fng15 long6

滔滔风雨浪

sm1 sng1 sơng1 png3 jong6

心声相碰撞

sn3 jơng1 loi4 nng4 lg6 cong3

信将来能力创

sm1 jng1 dg1 ki3 mong6 jng11 du1 kau3 ngon6

心中的冀望终于都靠岸

mi6 cng4 jưd6 mong6

未曾绝望

fn1 hoi1 dg1 ngan5 li6 sơng1 sm1 sơng1 gua3 li6

分开的眼泪伤心相挂累

pan3 jơng1 cng4 fng46 sơng5

盼将重逢遇上

sm1 jng1 ji2 yu5 mng6

心中只有梦

yd1 tin1 jng1 joi3 ji6 mi6 loi4 joi6 mong6

一天终再聚未来在望

原帖由 penkyamp 於 2009-12-15 14:42 發表 但是不能在「改变基石」的前提下进行「统一」。 我继续支持你的任何创新提议,但继续坚持我为数不多的原则。

睇得出Penkyamp你对93版感情好深,已经将整个93版睇成一个动摇不得嘅原则乃至基石。但可惜,发展即系扬弃,有发展必须有所改变,Penkyampji灵魂不变,但会获得更大嘅发展..........