QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2649|回復: 2

粤协能否加入设置上标下标嘅功能?

大家知道,喺粤协肯定免不了要输入粤语拼音,而一部分粤语拼音方案喺输入声调时要输入喺音节嘅右上方,噉就需要用到「上标」嘅功能,但系粤协嘅编辑工具栏就冇呢个功能按钮,唔多方便,请问粤协能否喺工具栏加多呢个「插入上标下标」嘅功能按钮呢?记得以前嘅粤协都有呢个功能,而且我上网查过,DZ论坛本身就有上下标嘅代码,要实现呢个功能应该唔难吖! 望粤协嘅技术人员跟进一下。
我觉得嗰样反而麻烦,发帖嘅时候还要设置,唔过多一种选择也唔错。

原帖由 一帆鱼跃 於 2009-11-30 16:06 發表 我觉得嗰样反而麻烦,发帖嘅时候还要设置,唔过多一种选择也唔错。

唔系啊,你误解咗我嘅意思喇,我嘅意思系增加多一个功能按钮,如果用户想对某个字进行上标设置嘅话,只要揿嗰个上标按钮就可以实现上标操作啊。就好似其它按钮一样,例如加粗按钮,想对某个字加粗,选中嗰个字,再揿,嗰个字就马上变粗,实现加粗操作;同理,如果想对某个字进行上标(下标)操作,一样只需选中嗰个字,再揿「上标(下标)」按钮,就实现咗上标(下标)操作。就好似word嘅上标下标操作一样:

呢个功能应该唔会带嚟多少麻烦吖~~~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊