QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3067|回復: 4

[其它] 南北華人基因差異微妙

http://hk.news.yahoo.com/article/091126/4/fd8v.html

話就話只差0.3%
相信呢0.3%都很大程度反差大粵地和支撈之間的民族(甚至種族)生態
數據歸數據, 我們必須更認識現實

人類同大猩猩基因差別都唔夠2%咋

使咩睇數據,語言都唔同喇。

數據歸數據, 我們必須更認識現實
搵到不同點之後樓主又想點?

嗰份研究近似係垃圾, 紙上談兵, 別有用心
另外,有關對日本人基因的簡述

研究小組還找來日本人的樣本與漢人做比較,也發現日本人的基因樣本,跟中國北方漢人較相近。

十分懷疑呢個研究只証明了父系是支撈人種,而忽略母系是基因屬百越族的日本土著,依家大部份基因研究只注重父系正如支撈研究廣東人是漢人後裔一樣,只講父系唔講母系。

日本係多民族國家,除咗北撈(蒙古)之外,有大部份純正江浙閩等系的吳越百越人種,也有大粵人相近的人種,這些百越人種才是古日本(主要是關西地區)的原人。

日本妹牙齒不整齊,上腔扁平不發卷舌音,正好係百越人噶特點
不如開個基因版,大家一齊研究下呢
口音都5同啦~~