QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9032|回復: 5

[掌故傳聞] 「扑街」与「冚家铲」的由来

「扑街」与「冚家铲」的由来

作者:不祥 

来源:网络 

广东话哩语「扑街」与「冚家铲」的由来大家在观看周星驰或者其它香港影星嘅电影会发现,「扑街」与「冚家铲」依两个哩语,出现机率会好高。好多人都误认为「扑街」与「冚家铲」系两句粗口。其实依两个词本意并不粗鄙,相反都带有一定嘅文言文成份,在参考过一D广东近代嘅文献以及一D老人嘅口头回忆之后,我用比较简明嘅文字离讲一下,关依两句哩语的由来。

『扑街』

「扑街」依个词出现于近代满清,其发音来源有好多种说法,以下一种说法,比较多人认同:话说系十八、十九世纪,好多英国商人来广州经商,英国商人离广州,都系搭船去广州D码头然后上岸同广州D商人进行贸易,当时广州D码头有好多衣不遮体嘅搬运工人,而码头装卸货物都要靠依班贫苦劳工离完成,英国商人离广州做生意,经常要接触依班搬运工,久而久之,英国商人都称呼D码头工人叫"poor guy」。后来因为满清政府腐败无能打败仗,割让左香港比英国,而当时嘅英国为左系香港进一步侮辱华人,将香港好多嘅下层劳工都称为「poor guy「。而D华工基本上都唔识英文,但系都明白到「poor guy」,但系都明白到依个词系侮辱人嘅意思,所以反译成字面都成左「扑街」。

而扑街依个词嘅含意系「暴尸街头」嘅意思,其来源同满清政府嘅暴行有关。话说系清兵攻陷广州之后,满清对广州人民犯下滔天罪行,殘杀左几十万唧广州居民,广州人民对满清政权恨之入骨。在满清统治期间广州一带经常爆发反清复明嘅起义,于是满清政府就系广州而家「法场路」依个地方设立左一个十分之大嘅刑场,专门斩杀被抓获嘅反清志士。由于当时广州系全亚洲最富裕嘅城市,响应起义嘅人并唔系好多。但系第二次鸦片战争战败之后,经济嘅恶化,以及民族矛盾尖锐,引发更多人加入反清复明嘅起义入边。「法场路」几乎每日都要处斩大量嘅反清志士。而斩首行刑果阵,总会引来大批唧市民围观,D市民一路睇斩首,一路系到意论,斩刀一落,人头就落地,条尸就好自然咁扑左系条街到,于是周围围观嘅市民又会系到议论:今日又有咁多人扑街咯。而久而久之扑街就成为左「暴尸街头」嘅意思,又成为左一句好恶毒嘅广东话闹人名词。

『冚家铲』

「冚家铲」依个词系「灭门」 「满门抄斩」嘅意思。「冚"代表全、所有嘅意思,「冚家」既系全家。铲:大意是(一)表割除。唐·柳宗元的《钴鉧潭西小邱记》:铲刈秽草,伐去恶木。(二)削平。通剗。唐·杜牧《原十六卫》:於是府兵内铲,边兵外作。依个词嘅起源说法不一。现在大部分观点认为都系起源于满清,因为满清政权对待汉人十分之殘暴。汉人犯灭门之罪不单全家杀清光,而且连祖坟都会连根铲起,作为一种对其它平民为恐吓作用的刑罚。「冚家铲」最初系官方嘅常用述语,用来判处犯人「灭门」嘅刑罚。而满清果阵,官员审犯判案老百姓都可以系公堂门外围观或者听对犯人嘅判决,当听到官员讲「冚家铲」果阵,大家都明白到系判咩刑罚。久而久之,一般嘅平民百姓都会用「冚家铲「依个词离嘅闹人,「冚家铲」亦成为左一句好恶毒嘅闹人名词。

后来有D人为左加重闹人嘅语气,通常会将「扑街」「冚家铲」加起离一齐连读,用来加重对对方嘅咒骂语气。

嗯~~呢偏文章好有价值

晨早睇過嘅嘢。

I am a poor guy,我林好多人都系,不过我觉得 poor guy同扑街都系差唔多啦,都系一样甘扑街0架喇

咸家鏟
回覆 1# 紮那魯剛多

係『仆街』,唔係「扑街」呀!
如果係『扑』條街,就係破壞公物。如果係喺條街上『扑』嘢,就係有傷風化嘅風化案。