QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3589|回復: 9

《逢源路》——OT 《喜帖街》,纪念广州一条将拆既旧路。

http://www.tudou.com/v/dzumqRQTghw

超粗糙男声录音版.....

逢源路

作曲:Eric Kwok   原词:黄伟文   原唱:谢安琪《喜帖街》   改编词:小广

曾共你看风筝 年轻的双眼 永远有精神
 习惯了 蝴蝶的色彩 似看尽了缤纷
 很喜欢 沿街小店内 听各样新闻
 期望互握的手不需变大 逛过这一生

是我太天真 从不知景致 会变作灰尘
 就似你 成长了的手 我再没法握紧
 古屋不会永在邻近 新居终需欢送旧人
 再不能 共你牵手赏晚灯 就间中短讯互吻

沉淀了你声音
 这一花一草早已种在我的心
 他朝这街角纵是沦陷都见证旧日浮沉
 能伴随就庆幸
 怀念战胜分针
 经得起消逝便能留住旧时辰
 分开的双手都会带一些岁月余韵
 不必怕陌生人步近

时代要有更新 回忆都早晚 变作你本能
 没有这阳台的街景 你也别要太伤感
 高楼不会接受怀旧 天窗不可驱散密云
 有感情 就有分开的勇敢 未怕终点已渐近

沉淀了你声音
 这一花一草早已种在我的心
 他朝这街角纵是沦陷都见证旧日浮沉
 能伴随就庆幸
 怀念战胜分针
 经得起消逝便能留住旧时辰
 分开的双手都会带一些岁月余韵
 光阴变做唯美烙印

新气象都会有恋人拥吻

其實都幾好,可以考慮攞逢源路圖片整個MV!
啲詞都好掂啊。未聽過原唱嘅人重會以為呢啲就係原唱詞添
多謝支持~不過都應該唔會有人未聽過原唱掛~
原帖由 小廣 於 2009-11-1 10:40 發表 多謝支持~不過都應該唔會有人未聽過原唱掛~

我就對原唱唔係好熟嘞

樓主   +埋  MV   就fit曬

錄音版已經咁山寨,我唔敢想像拍MV出來會系咩鳥樣......
從樓主嘅作品中,感受到一份廣州情懷,聽住呢首歌,不覺中帶出一份感動,支持樓主,繼續期待你嘅新作。
呢類歌適合搵把溫柔嘅女聲唱。
我都希望有把温柔既女声帮我唱唱~~