QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ultra

[輸入法] 輕鬆粵拼輸入法V3.0問題收集帖

大家如果對輕鬆粵拼輸入法3.0有所微言,
其實可以試試佛振兄新造的
小狼號Windows 輸入法,
裡面有粵拼、pe ...
thhui 發表於 2010-8-27 15:57

佛振兄嗰個輸入法都唔錯,不過唔可以自動調整字碼順序比較麻煩。

我嚟報告幾個字打唔出嚟嘅問題,我用嘅係windows 7系統,安裝嘅時候按說明唔揀「內置輸入法」,係Office 2010入邊打字嘅時候,1、粵拼輸入法3.0,輸入"wen",上邊顯示一個字「車允」,但係打唔出喇,顯示亂碼。 2、仲有一个字,「wet」输入法上边显示喺「口滑」,输出净系得个「口」字。貌似呢兩個字係回覆貼嘅時候可以打出嚟,但係發貼之後又顯示唔到。。。求問題嘅解決方法! 有後續嘅問題會繼續提出,感謝作者嘅辛勤勞動!
提個問題先,我裝咗超大字符集,不過仲係有唔少字打唔出嚟啊,點解啊,win 7系統
我裝咗好多次都裝唔到   次次都係 去到 rundll32.exe 度就唔得
顯示    拒絕訪問   
點擊咗   確定之後    裝完乜都冇
點解信的輸入系san,點解會同神字同音,我覺得應該系soun或者sun
仲有 齮齕兩個字點打? ...
有時候系統文件夾命名打唔出漢字,只有英文。。。。
有時候不能输入汉字,只能输入拼音,关闭easycan3.0exe进程后再运行正常
有時候系統文件夾命名打唔出漢字,只有英文。。。。
lamwa 發表於 2011-9-29 14:38

有時候不能输入汉字,只能输入拼音,关闭easycan3.0exe进程后再运行正常
icegreen 發表於 2011-10-16 21:34

正常现象,不过如果电脑唔係太高龄,一般好少出现呢种情况。
轻松粤拼相对微软的粤语输入法占有空间小,是一个优势。
但是兼容性有问题。
用windows自带的输入法生成器制作的输入法就没有兼容性的问题。
轻松粤拼的作者为啥不考虑用windows自带的输入法生成器来制作呢?
轻松粤拼相对微软的粤语输入法占有空间小,是一个优势。
但是兼容性有问题。
用windows自带的输入法生成器 ...
fanofdiy 發表於 2011-10-19 19:17

2.1版本就係用MS自帶嘅輸入法生成器做嘅,兼容性非常好,但功能亦都非常之匱乏,大部份主流功能都冇。
回覆 90# Ultra

多謝
我最中意這個

回覆 90# Ultra

提個建議,如果下一版可以將每個字的聲調也標上的話,就最好了。

對於我這種非粵語母語的人來說,學粵語更方便。

這樣一旦有忘記聲調的情況,一打拼音就知道了。比較方便。

另外,希望下一版還能出個用windows自帶的輸入法生成器製作的輕鬆粵拼。

個人覺得兼容性還是最重要的。

應該有相當一部分人和我有一樣的看法的。

另外hhhhwwww的輸入法生成器也更新了

粵拼第二音那些點打出黎??????
下載「輕鬆粵拼輸入法V3.0」請問「點解」彈出「拒存」提示…
希望「輕鬆粵拼輸入法V3.0」提供「粵拼」輸入「藉此」學好「粵語」多謝!