QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ultra

[輸入法] 輕鬆粵拼輸入法V3.0問題收集帖

粵拼輸入法安裝時唔選「內置」選項,裝完之後,喺騰訊QQ度輸入時唔可以實現光標跟隨,喺其它軟件上使用正常。

原帖由 lesliechanxp 於 2009-12-4 18:59 發表 粵拼輸入法安裝時唔選「內置」選項,裝完之後,喺騰訊QQ度輸入時唔可以實現光標跟隨,喺其它軟件上使用正常。

所以通常我哋推薦用內置,至於部份操作系統內置有問題嘅情況,下一個版本會解決,目前進展順利。

一啲常用字放到好後,翻七八頁先見到。設置唔多合理啵,好似「使」字。

甴曱 --呢两只词粤语点样拼音?3.0打唔出.

如标题!
为何没繁体字..

如圖...  有三個"系"字..

就係冇個 "係"字...~

係我電腦問題.??

原帖由 neo 於 2009-12-13 12:22 發表 一啲常用字放到好後,翻七八頁先見到。設置唔多合理啵,好似「使」字。

最新版嘅輸入法可以調整字頻順序,你揀一次之後個字就會上咗前面。

原帖由 buffalooo 於 2009-12-28 22:02 發表 如标题!

gaat zaat

以後遇到此類問打字法問題可以喺本版另外開帖問。

原帖由 yangqi 於 2009-12-29 03:20 發表 为何没繁体字..

輸入法有個button係繁簡體設換嘅。

原帖由 幾頁 於 2009-12-30 21:09 發表   如圖...  有三個"系"字..   就係冇個 "係"字...~      係我電腦問題.??

因爲你揀咗出簡體字,所以本身嘅「係」、「繫」、「系」都變晒「系」。

首先多謝你制造呢個software出黎

少少意見,請問能否自記更改某些粵語併音?有些併音法好似唔多慣
好似.............Yuet Yue(粵語)..........Lei HoI(你好)

thanx

平時多用(念青五筆86版),

本人未識粵式音標, 想做出一個列表, 可列出 所有漢字 / 86五筆碼 / 韃子拼音碼 / 粵拼輸入碼 / 倉頡碼,

之不過, "EasyCan.bin",文件入邊D 字 及 粵拼編碼 ,好難攞出嚟,

可否請教, 可以用txt文件傳送一下?? (936725575@qq.com)

咁樣,初學粵拼果D,都容易學習及查到邊個邊個字,點樣打法,

致謝,

-------

念青86 念青86 韃子全拼 廣州音字典 粵拼輸入V3
威妥玛拼音
ipwk ipwk jiao ?? ?? ??
rsjg (無) zha ?? ?? ??
dmb dmb mao mou?? mou?? ??
?? ?? ?? ?? ?? ??
廿 agh/aghg agh/aghg ?? ?? ?? ??
gkk gkk ?? ?? ?? ??
?? ?? ?? ?? ?? ??
(無) (無) ?? ?? ?? ??

上樓問題,經已解決左一半,

--->

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=18719&pid=168364&page=1&extra=
??輸入法?? 有冇人有輕鬆粵語輸入法嘅粵拼/漢字對照表?

(見 2 + 6樓),

原帖由 TsuLee 於 2010-1-10 03:03 發表 上樓問題,經已解決左一半, ---> http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=18719&pid=168364&page=1&extra=??輸入法?? 有冇人有輕鬆粵語輸入法嘅粵拼/漢字對照表? (見 2 + 6樓), ...

成日查表都相當麻煩,V3.1版本會加強粵拼嘅幫助文件。

作業系統:繁體中文 WIN XP SP3

問題:

1、介面(下圖所示)經常消失。重新切換輸入法亦無法顯示,重啟電腦才能解決問題。

2、部分便捷鍵失靈。在介面消失之時,中英文切換的LCRTL鍵無法使用,但是簡繁切換鍵則正常使用。

小弟係一個新仔,我想請問,諗住打「o架」出嚟嘅時候,嚸解候選字出現咗好多「㗎」出嚟嘅?咩問題呢?
小弟係一個新仔,我想請問,諗住打「o架」出嚟嘅時候,嚸解候選字出現咗好多「㗎」出嚟嘅?咩問題呢? ...
harry_9787885 發表於 2010-2-23 18:00

你打「gaa」有好多「㗎」字??唔係呀話?
真嘅!我冇呃你呀!唔信你睇下:
01.jpg 03.jpg 02.jpg
仲有呀,嚸解我想打「係」出嚟嗰陣,得過「系」同埋「喺」,就係冇「係」呢?唔同我自己電腦有問題?而且唔止「gaa」其牠字都有「㚙「或者空白選項!請問咩事呢?
真嘅!我冇呃你呀!唔信你睇下:

仲有呀,嚸解我想打「係」出嚟嗰陣,得過「系」同埋「喺」,就係冇「係」 ...
harry_9787885 發表於 2010-2-23 21:27

你字體安裝好未?請先安裝支持7萬字嘅大字符集安裝包。另外,由於多個繁體對應一個簡體字,所以如果用簡體模式,有可能存在相同嘅候選項,因為碼表係繁體嘅,輸出顯示嘅時候先轉換為簡體。
回覆 56# Ultra

「7萬字嘅大字符集安裝包」?請問喺邊喥安裝呀?俾個地址我,我諗我臺電腦應該未安裝,唔該嗮啦~!
EasyCan3.0.exe嘅進程喺win7下運行時,如果較長時間唔用,佢嘅內存(記憶體)佔用就會得返幾MB甚至幾百KB,而正常時候係三十幾MB,往往呢個時候打字就會出現間中出現英文或數字嘅情況,有時甚至完全不能輸入中文。

另外翻頁過多都會造成間中出現英文或數字嘅情況。

我嘅方法係結束進程,再開啟EasyCan3.0.exe,就可以恢復正常。不過好麻煩,新版應該會解決呢個問題吧。

可唔可以透露下V3.1嘅進度去到邊,因為都好期待。
回覆  Ultra

「7萬字嘅大字符集安裝包」?請問喺邊喥安裝呀?俾個地址我,我諗我臺電腦應該未安裝, ...
harry_9787885 發表於 2010-2-26 12:57

中日韓漢字超大字符集(SuperCJK)通用字體支持包: http://www.cantonese.asia/viewnews-293.html
咦?嚸解我睇唔到喺邊喥下載嘅?截個圖睇下 。。。。仲有,想請問安裝完之後要點樣操作呀?