QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ultra

[輸入法] 【下載】四年磨一劍,輕鬆粵拼輸入法V3.0發佈!(最後更新:2009.10.13)

多謝分享!終於可以down啦,嘻嘻
希望其他方言都有如此輸入法!
加油!
請問有無Linux版?
怎下載???.........新手
我嚟睇睇先~
支持!!!

但系我唔知点打粤语拼音 ————
支持!!!

但系我唔知点打粤语拼音 ————
brittanyche 發表於 2010-6-12 21:19

唔使憂嘅, 我開頭都係乜都唔識 ,係噉就膽粗粗用咗 ,好快妳就會識咖喇! 點講呢?粵語係妳母語吖嘛!啲音就好似天生嘅,喺個腦度彈出嚟,噉咪識囉!
唔使憂嘅, 我開頭都係乜都唔識 ,係噉就膽粗粗用咗 ,好快妳就會識咖喇! 點講呢 ...
外外星人 發表於 2010-6-12 22:05

进球啦!!!!!!!!!!!!!!帅啊~~~阿根廷~~
进球啦!!!!!!!!!!!!!!帅啊~~~阿根廷~~
brittanyche 發表於 2010-6-12 22:07

妳都鍾意睇波?呢度唔係吹水區,去吹水版開過張帖至傾啦!*PS,呢個論壇冇體育版嘅,吹脹。
回覆 89# 外外星人

我都发觉!楼主对唔住!我立即改贴!

jip 「葉」  can 「陳」 ziu 「趙」  syu「書」    zyu「 豬」 等等字都無繁體顯示,可能係個base 用簡體的原因, 可否next release update o下
jip 「葉」  can 「陳」 ziu 「趙」  syu「書」    zyu「 豬」,我都打得,係唔係你未選擇繁體?
我怕我唔識用哩輸入法,因為自己唔識用五筆輸入法,所以平時習慣用普通話嘅拼音嚟打字,所以希望大家多嘀指點我。
jip 「葉」  can 「陳」 ziu 「趙」  syu「書」    zyu「 豬」,我都打得,係唔係你未選擇繁體? ...
Vncantonese 發表於 2010-6-19 13:44

我揀輸入法,漢字過濾  , 嚴格過濾, 就唔得。揀不過濾就無事,出到繁體字, 有D怪

記好呢幾個音,  j eg  jat  一 , jau 有 , oei eg  heoi 去  ,eon eg ceon 巡 ,  oek  eg joek 約  oeng eg 上 soeng 。

好多字就打到,  始終係母語, 唔算難學
这个软件打词组还有问题,比如:打乜嘢出乜野。我还是觉得打粤语字五笔方便点,谢谢楼主了。
我怕我唔識用哩輸入法,因為自己唔識用五筆輸入法,所以平時習慣用普通話嘅拼音嚟打字,所以希望大家多嘀指 ...
Clairette 發表於 2010-6-20 12:06

我跟你一樣都唔識五筆/倉頡輸入法,以前我用普通話拼音,但係自從認識咗粵拼我就改用粵拼。可能算係對粵語一種支持吧。原則上普通話拼音同粵拼係一樣嘅,都係用拼音來打字,只要你掌握到粵語拼音規則(參考http://www.cantonese.asia/?action-viewnews-itemid-229)同埋知道你想打嘅字/詞嘅正音你就可以打㗎喇。雖然到而家為止我打普通拼音快過粵拼但係只有用粵拼我先可以打到一啲粵語嘅字/詞。相信多啲喺粵語協會交流就會打得快啦。
我跟你一樣都唔識五筆/倉頡輸入法,以前我用普通話拼音,但係自從認識咗粵拼我就改用粵拼。可能算係對粵語 ...
Vncantonese 發表於 2010-6-20 19:13

我同你一樣, 剩係識用普通話拼音,用咗粵拼後, 發覺粵拼同普通話拼音都係差不多, 不過粵拼個軟件唔夠谷歌個拼音輸入發咁好用,希望下個release 可以改善o下
多謝!
正啊 支持支持
嘩!正野黎喎!得我down黎試下先