QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11738|回復: 27

[雜文] 转陶杰短评 : 不懂「普通话」无罪

财政司司长胡须曾,因系曾荫权心腹,遭到眼红,近日在中大演讲,一名北大学生以「京片子」质询特府何时增加对大陆留学生之打工津贴,胡曾之「普通话」不流利,立即口哑,华文传媒,即行讪笑嘲弄。

香港人不会讲「普通话」,不是原罪,孙中山就不会讲甚麼「京片子」,麦理浩不会「普通话」,治港能力千秋传诵。反而这位北大留学生,来到香港,不肯学粤语,见到尊长,冇大冇细,傲慢横蛮,才应予谴责。

中国前主席江zaak6民来港访问,在屋村巡察,曾以粤语高呼:「你地好」,这叫做入乡随俗。这位北大留学生如果有一天去美国留学,遇到美国的财政部长,敢以「京片子」发问,而《纽约时报》的社论,又会责难财长为何以英语作答吗?

第二,大陆留学生来香港,目的是带够钱来读书,来香港的大学生除了多交学费之外,还应多购物,多吃美食,多消费,方是对香港有贡献。课余兼职打工的机会,属於香港的大学生,这位北大留学生来公然争饭碗,还嫌饭菜不够,向财政司司长伸手要补助,嚣张之极,他如果在英国留学,向来访大学的内政大臣要求增加兼职之资助津贴,恐怕四十八小时后,即有警察上门,指其违反签证规定,马上遣回大陆。 ( )

特区许多华文舆论,不但没有独立思考力,还跟红顶白,可能看死「胡曾」这辈子必当不成特首,故此放胆乱踩。学好英文,与学好甚麼京片子,那一样更重要?去北京的美国领事馆留学签证部,看看那条人龙多长,就知道。
    好文章 支持港人唔講普通話~~~
宁讲英文、不讲P「语」,身体力行中。

陶傑好嘢!!!

因為我都唔多識煲冬瓜!!

(聴聞陶傑都係英籍嘅 )

不講普通話可以不是罪,那是當你要與內地民眾溝通時,就要學,尤其是當你身處內地時,當然你在碰到與你一樣有共同方言的人時例外。

不懂普通話也不是罪,但是要學,學得不好,沒人會怪你,亦不強求你一定要完完全全字正腔圓,但身為一個中國人,連一句中國的通用交流語言都不懂,就實在說不過去,而且說話至少能讓人明白。

哪怕是昔日之國民黨,也極力提倡國語化運動,當然亦不是要你說標準國語。但要懂。

不懂仍然不學,如果是因為某些特殊困難不學,可以理解,但若非因此而不學就有問題。

客家占地主,兼指手画脚就系佢哋嘅本色,一啲都分唔清楚庄闲。

嗰啲中猿捞头去到香港都唔讲粤语仲恶人先告状啊!

明知自己嚟香港读书竟然粤语都唔识听有冇搞错啊!

本来唔识粤语唔会犯法,但系明知到自己将会去到香港读书就要学啦!

唔识讲粤语冇人会怪你,但系要去香港读书就要学粤语。就算学得唔好亦都唔会有人怪你,但系你想去香港连一句粤语都唔识仲要话人哋就真系唔掂啦!

本来唔识就应该学嘅,除非自身有特殊嘅原因就话可以原谅,如果冇特殊嘅原因都唔肯学就真系有问题啦!

話講得再響都冇用,異地弱勢群體心理你哋永遠唔會明白,除非你係身處到當個環境中,有好多嘢唔係話一句「入鄉隨俗」就大晒。做人有時係要多一分瞭解。
大家噉话啦!
原帖由 紫凤凰 於 2009-9-26 23:53 發表 話講得再響都冇用,異地弱勢群體心理你哋永遠唔會明白 ...

嘿嘿,你班友真的以为陶杰是「本地派」?错了,他是「机会派」。上次见他上澳亚卫视,普通话卷舌音发得非常准。

香港人信得一成都死。
    唔群啲撈頭 學撈話嚟托春呀~~ 當然學咗多客源做生意方便另計~~~
呢度有片睇
http://www.tudou.com/programs/view/twbD3kOjooU/

2008年粵語已定為語言係國際間同普通話係平起平住,加上粵語係香港官方語言,就好似去美國一樣你一定要講英文,唔識普通話都好正常。d去香港讀書嘅人,國際禮儀都唔識,抱住大漢主義,只要你係中國人,就要一定識。執政人種就大晒咩。

见到有人颠倒是非黑白啊。

原帖由 使君子 於 2009-9-27 17:02 發表 嘿嘿,你班友真的以为陶杰是「本地派」?错了,他是「机会派」。上次见他上澳亚卫视,普通话卷舌音发得非常准。香港人信得一成都死。

一,识讲、同肯唔肯讲,系两回事。

识唔识讲能力范畴,肯唔肯讲系个人意愿问题。兩個性質唔同。

二,陶杰系外江人,唔系广东人,自細受家庭影响,识讲、讲得流利,系唔出奇嘅事。

原帖由 Jake_ct 於 2009-9-27 21:19 發表 见到有人颠倒是非黑白啊。

我並非颠倒是非黑白,普通話只係次等語言,唔係我地嘅母語,唔識唔係有罪,願唔願意學,講係個人取向,作為國際公民嘅一員,應該尊重聯合國嘅決定,一個民族唔可以存在兩種語言,聯合國作出呢個決定,粵人同漢人已經分離,你嘅堅持我好欣賞,但係我堅持粵人係一個民族,你唔可以改變我嘅想法,我堅持捍衛民族自尊,從我嘅角度講好合理。根本無颠倒是非黑白!

原帖由 canote 於 2009-9-27 22:27 發表 我並非颠倒是非黑白,普通話只係次等語言,唔係我地嘅母語,唔識唔係有罪,願唔願意學,講係個人取向,作為國際公民嘅一員,應該尊重聯合國嘅決定,一個民族唔可以存在兩種語言,聯合國作出呢個決定,粵人同漢人已經分離,你嘅堅持我好欣 ...

佢唔系話你。只不過佢跟響你後邊,至令到你誤會佢啫。

原帖由 紫凤凰 於 2009-9-26 21:10 發表 不懂普通話也不是罪,但是要學,學得不好,沒人會怪你,亦不強求你一定要完完全全字正腔圓,但身為一個中國人,連一句中國的通用交流語言都不懂,就實在說不過去,而且說話至少能讓人明白。

但我唔係中國人喎!!!

原帖由 华广 於 2009-9-26 21:50 發表 嗰啲中猿捞头去到香港都唔讲粤语仲恶人先告状啊!明知自己嚟香港读书竟然粤语都唔识听有冇搞错啊!本来唔识粤语唔会犯法,但系明知到自己将会去到香港读书就要学啦!唔识讲粤语冇人会怪你,但系要去香港读书就要学粤语。就 ...

係呀,自己去到辺個国家生活、読書,点都係最好識番D人地当地の語言就最好啦!! 但如果真係完全唔識,而又識英文嘅話,用英文溝通都好 (英文係国際語言,好多国家の人起碼都会識D!)

哈哈~~ 其実如果俾我遇着一D唔識聴広東話の普通話人,我就真係寧願同佢用英文溝通会容易D啦!!!