QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 使君子

[媒體錯字] [注意]当代香港女性口音有强烈的「越南化」倾向

李+欣口音?(讀到好似英語j,ch,sh發音?)
我发觉~唔少人受普通话影响~无端端会发「卷舌音」如:[中]字读成 zhung
我发觉~唔少人受普通话影响~无端端会发「卷舌音」如:[中]字读成 zhung
Yucky豕 發表於 2012-7-2 16:31

哪裏是普通話zh-,ch-,sh-,很少港人能夠準確發音,根本是英語的j, ch, sh。
唔知點解叫懶音,其實應該叫BB音。
我嘅女就常日講ngo講成oh.
唔知點解叫懶音,其實應該叫BB音。
我嘅女就常日講ngo講成oh.
KinNg 發表於 2012-7-7 08:44

你自己有冇ng-音?如果有,點解佢會冇ng-?
回覆 25# HKCantonese

我教極渠都發唔到,因為渠未到5歲!
回覆  HKCantonese

我教極渠都發唔到,因為渠未到5歲!
KinNg 發表於 2012-7-7 09:05

通常發音要趁細個搞掂佢,大個左想改都改唔到。
對於掌握母語基礎,5歲差唔多已經係畢業咁滯。

你不如試下凡係有ng-都加重鼻音,重到後面o既元音都帶鼻音。

另外,想問你,你細路講個「你」字時,係發n-音,定係l-音?
回覆 27# HKCantonese

渠發你(n音)係完全無問題,  ng音就未得!
講起小朋友嘅發音,我細佬細個係會將l音發做ng音,當然宜家改咗
講起小朋友嘅發音,我細佬細個係會將l音發做ng音,當然宜家改咗
ca637 發表於 2012-7-7 22:34

將l-發成ng-?兩個音相差很遠。你是不是指將l-發成n-?
冇錯,真係l讀做ng,我都唔係好清楚
冇錯,真係l讀做ng,我都唔係好清楚
ca637 發表於 2012-7-8 01:03

「來」讀成「呆」?
譬如「林」讀做「ngam4」
你們居住的地方流行這種讀音嗎?