QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2378|回復: 9

[問音問字] [求助]「嚟」有两個嘅讀音

「嚟」有两個嘅讀音:lai4,lei4。用法有咩分別?

Re:[求助]「嚟」有两個嘅讀音

應該冇分別﹐講習慣啫。

係啲人口音唔同啩?

兩種講法我都有講,不過比較多人講lai4,字典都多以lei4為異讀。

我觉得呢个字系口语字 一般来讲都系跟声旁度“黎”好啲

highyun在2005-11-18 22:01:03說道:[br]兩種講法我都有講,不過比較多人講lai4,字典都多以lei4為異讀。
我认为lei4唔係异读,而係错读。 而且lei4即係“离”字,噉就会将成句话嘅意思搞到错哂,希望大家注意,千其唔好将“嚟”字讲成lei4音。

垃圾嘅《廣州話正音字典》詹伯慧著,將“嚟”字除部首外放入“十六畫”,明明係“十五畫”先啱㗎嘛。

芬1012在2005-11-28 17:12:39說道:[br][quote]highyun在2005-11-18 22:01:03說道:[br]兩種講法我都有講,不過比較多人講lai4,字典都多以lei4為異讀。
我认为lei4唔係异读,而係错读。 而且lei4即係“离”字,噉就会将成句话嘅意思搞到错哂,希望大家注意,千其唔好将“嚟”字讲成lei4音。[/quote] 唔咪啩. 可能lai4更多係用喺日常生活中,但係lei4更多用喺正式場合當中.

芬1012在2005-11-28 17:12:39說道:[br][quote]highyun在2005-11-18 22:01:03說道:[br]兩種講法我都有講,不過比較多人講lai4,字典都多以lei4為異讀。
我认为lei4唔係异读,而係错读。 而且lei4即係“离”字,噉就会将成句话嘅意思搞到错哂,希望大家注意,千其唔好将“嚟”字讲成lei4音。[/quote] 赞成!!!~~

我认为lei4唔係异读,而係错读。 而且lei4即係“离”字,噉就会将成句话嘅意思搞到错哂,希望大家注意,千其唔好将“嚟”字讲成lei4音。[/quote] 噢。。。但系我听好多人讲都係读lei4啵。。