QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11264|回復: 15

[正字本字] 「牙烟」正字就是「危险」

看到有乱七八糟的讲什么「牙烟」是「崖广」,根本就是牵强附会。

只要将广州话「牙烟」和「危险」的读音对比一下,就会发现,有些少似。

汉语的读音是多元化的,汉字本身起不了注音作用,——只要记住这点,就不会傻更更的浪费精力「正」出一大堆死字废字了。

原帖由 使君子 於 2009-8-17 00:20 發表 看到有乱七八糟的讲什么「牙烟」是「崖广」,根本就是牵强附会。只要将广州话「牙烟」和「危险」的读音对比一下,就会发现,有些少似。汉语的读音是多元化的,汉字本身起不了注音作用,——只要记住这点,就不会傻更更的浪费精力 ...

呢個諗法好好,正路!

好耐之前我就講過呢個詞嘅本字係「危險」
不過,當時冇人信啫
讀落有幾分似,但「危險」(ngai4 him2)同「崖广」(ngaai4 jim2)重似。所以,認爲本來就係「危險」都好有道理!我恁,「崖广」係用來一語雙關嗻,既指崖邊小屋,又指(實指)危險。嗰啲「專家」就淨係從意思去思考,都無從個讀音出發,實際應該係更多由讀音推出「危險」,而唔係重要想像下「崖邊小屋」先知字點寫。

原帖由 neolite 於 2009-8-18 10:29 PM 發表 讀落有幾分似,但「危險」(ngai4 him2)同「崖广」(ngaai4 jim2)重似。所以,認爲本來就係「危險」都好有道理!我恁,「崖广」係用來一語雙關嗻,既指崖邊小屋,又指(實指)危險。嗰啲「專家」就淨係從意思去思考,都無從個讀音出發,實際應 ...

用而家嘅粵語讀相似,東莞話重似。

与「危险」有关的一句话:企得咁man3
该怎么写?(站得离悬崖边太近了,危险)

查粤拼列表,仅有一字读该音:亻+敏,
不知道是不是这个字。

支持楼主,粤语词汇连读变音,也其他实例

用拉丁文来分析就容易理解:

「危險」(ngai4 him2)  ngai + him = nga + i + him = nga + jhim = ngaa jin 最后可能系jh的复合声母要送气,所以就将m变成n

「柴油」(caai jau)          caai + jau = caa + i + jau = caa + iau = caa jau 最后这个才是「柴油」的口语发音   

同意樓主的講法。。

我不知二者之確實意義,但「牙烟」與「崖广」之用不同.
因此二者有別.

不能只用音推論.
要多方面推論.
四邑話有喊做「牙險」。
唐 韩愈 《陪杜侍御游湘西两寺献杨常侍》:「剖竹走泉源,开廊架崖广。」
好似系咁啵。
可能性係有,但請解釋變化。

樓主都有道理嘅,驗、噞、醶都讀 jim ,可能古時 危險 讀 ngaai jim 啩,跟著讀咗 牙烟 。牙烟就係危險古音嚟啦﹗說文解字 險、驗、噞、醶都係 僉聲。
睇互動百科,原來 "險" 普通話有讀 yan 個喎,不過係解 岩岸。

原來 《獫允》,位於中國北方與西北方的古代民族。又稱作嚴允、獫狁、獯鬻、葷粥、獯粥、薰育、玁狁等。《獫》 可能讀作 《嚴》架, 而 《通典》第一百九十四卷 邊防十  北狄一 匈奴上 序略 有記叙 《獫》 音 《險》  ,《 狁》 音 《允》。即係 《險》古音都有可能係 《嚴》架,估計同 《》差唔多聲調,所以《危險》古音可能係《牙》,跟著講講下變咗《牙烟》喇﹗