QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 24894|回復: 15

[其它] 係「琴日」,唔係「沉日」、「尋日」

「沉日」、「尋日」嘅解釋都好低B,點低B法?自己諗,費事嘥氣。

「琴、今、聽」都唔係動詞,係一種狀態(好難講,自己mei埋眼諗)。

譬如個「聽」,有「聽衰」「聽打」「聽死(唔係等死)」

個「琴」呢?估計同個「kam[高降]」有啲微妙嘅naalang,即係「好kam等、kam得等、條路好kam行」個kam。(呢個「kam」唔係形容詞「耐」嚟嗰啵)

係唔係好奧妙呢[高降],梗係[hai2],你以為粵語食齋咖。呢啲咁古舊、咁基本嘅詞,人類一識講嘢就有嘅詞,點到我哋解釋啊?

我個人亦都同意「尋日」同「琴日」兩個讀法均可。其實無論個人習慣是用「尋」或「琴」,聼者都會理解為同一意思。
由於「尋日」同「琴日」是口語,根本就沒有「正確寫法」這問題。不過在實時聊天時,一般都用「尋日」同「琴日」來代表這兩句口語。

至於有人說比較少見的「沉日」,這個也不可以說是錯,只是「尋日」同「琴日」好像比較通用因此符合約定俗成的原則。

另外,最近看到有人說「沈日」和「尋物」,這兩説法,我個人就不敢苟同。
「沈」音「審」或「嬸」。大概是輸入時把「沉」寫作「沈」,可能是別字。
「尋物」中的「物」很可能是來自」懶音」或者「鄉音」誤傳。

以上個人見解,請各位賜教。
「寻日」(昨日)的「寻」可追溯至东晋陶渊明的《归去来辞》「 寻程氏妹丧於武昌」中的「寻」,解作「不久前」。
「不久前」就唔止琴日囉,前日,大前日,上個月都得喎!
歌仔都有的唱啦【尋晚響東急碰正個日本娃娃】,唔係琴晚

「琴」上「琴」落、「琴」高「琴」低---有無啦掕呢?

原帖由 sthh 於 2009-8-14 12:26 發表   「琴」上「琴」落、「琴」高「琴」低---有無啦掕呢?  
擒上擒落

睇到哩個『擒』字後,宜家你話呢??

好多啱啱學識講嘢嘅啲細路會將「噉、咁」講成「dam」,「噉樣」講成「dam 樣」,「咁大」講成「dam 大」。

啊邊個喺齣電影度就特登學啲細路講嘢:「噉噉噉」講成「dam dam dam」。

[g]講成[d],啱啱學講嘢係噉咖啦。

噉,[k]講成[c]呢?咪又係一樣囉。

咁多位不妨留意吓,多數有懶音嘅人,都會將「琴日」講成「尋日」嘅。

至於「層日」囉喎,就重衰多二錢重添,直情就係個北方朋友啱啱學講粵語,講唔「倒」個[m]音,「菜心」講成「菜生」。

这幾個詞,甘于恩跟李如龍都有論述的
肯定係「尋日」,「琴日」係「尋日」嘅音變

資料來源:《廣東方言與文化探論》——中山大學出版社
兩個都有用又何必爭咬誰是最正確.
聽日係天光日啊鈍胎
沙頭角果頭d人咁講架..... 係音變
tin gwong .... ting1
會不會 是侵?

侵早, 侵晨 ... 侵日
佛山西郊,三水高明等地,读「陷」(ham6)