QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10023|回復: 5

[輸入法] Google首創接受廣東話拼音

中文打字盲有救

Ng sick da chung man ng sai pa!睇唔明?咁你應該識得中文打字,不過唔係個個人都曉得中文輸入法,有時就要靠呢啲疑似火星文廣東話拼音,不過家唔識打中文唔使怕,因為 Google首創接受廣東話拼音,日後有啲中文字如果唔識打,都可以 Google一下。咁騎呢嘅廣東話拼音輸入法相信係香港獨有,諗出要幫助另類文盲嘅人亦係土生土長香港人,五個 Google工程師話希望幫到更多人利用中文搜尋資料,唔識打中文,或者電腦冇安裝中文輸入法都唔使怕,例如唔識「搵工」,打「 wunkung」都得,不過如果連中文打字都唔識,家陣要搵工都應該 ho nan la。

《生果日報》

Google HK 有料到

Google CN 9唔搭8

Google TW 冇嘢睇

好消息!其實 Wiki 都一早有粵語版啦~ 不過 Wiki 英文版入邊,漢字大多數都用 Mandarin 註音,睇到眼火爆~
哈哈,最好到時google將呢啲拼音收集整理成一套方案,噉樣嘅話就能夠使香港呢啲習以為常嘅拼音正式走上系統化嘅道路嘞。

好事!