QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: meallanfearghai

香港粵拼vs新法蘭西粵拼,配有國際音標

原帖由 meallanfearghai 於 2009-7-30 08:36 發表
孔子曰打交亦用砖乎,要尽伤头肤,还要狂呼.不亦乱呼
香 港語言學學會粵拼:HUNG2 zi2 JOEK6: da2 gaau1 JIK6 JUNG6 ZYUN1 fu1, jiu3 ZEON6 SOENG1 tau4 fu1, waan4 jiu3 kwong4 fu1, bat1 JIK6 LYUN6 fu1
耶魯粵拼:HÚNG jí YEUHK: dá gàau YIHK YUHNG JYÙN fù, yiu JEUHN SEÙNG tàuh fù, wàahn yiu kwòhng fù, bàt YIHK lyuhn fù.

廣東話拼音:Hõnkjĩ YEÒD: dãgäu YÈK YÒNK JEÜN fü, yîu JÒNT SEÖNG taw fü, wanyîu kuong fü, bät YÈK LEÙN fü.
新法蘭西粵拼:Hông2 dzi2 yeuk6: Da2 gau1 yiu3 yông6 dzûn1 fu4, yiu3 seung1 dzœun6 tâu4 fu1, wan4 yiu3 kwong4 fu1, bât1 yêk6 lûn6 fu1

P.S.本人唔希望依家就將任何一種系統定性為「錯」.

睇嚟,係元音分布設計上,法蘭西同PENKYAMP嘅思路一模一樣。
原帖由 penkyamp 於 2009-7-30 12:31 發表 新出!Penkyamp 谷歌群,欢迎 Xiss 及各位用 email 加入!

这个谷歌群是广东话拼音(Penkyamp)协会的谷歌群
呢个菇高群系广东话拼音(Penkyamp)协会嘅菇高群
This Google Group is the Penkyamp Cantonese Romanization Google Group

全部英文,唔識點加入,點發帖,總之唔識用。
原帖由 xiss 於 2009-7-30 02:16 發表 睇嚟,係元音分布設計上,法蘭西同PENKYAMP嘅思路一模一樣。

唔同意,因為PenkYamp係通過詞尾變化來表示變元音,而新法蘭西粵拼係通過元音字母加標音符號來表示音變嘅。
原帖由 meallanfearghai 於 2009-7-30 23:23 發表 唔同意,因為PenkYamp係通過詞尾變化來表示變元音,而新法蘭西粵拼係通過元音字母加標音符號來表示音變嘅。

呢個只係表示形式嘅差別。
但係,音與音之間嘅關係,兩者嘅設計思路,即係核心思想,係一樣嘅。
原帖由 xiss 於 2009-7-30 18:38 發表 全部英文,唔識點加入,點發帖,總之唔識用。

呢个 菇高群,其实我装璜完之后,就系一本网上 penkyamp 教科书。 而家连欢迎页都未整好。 你耐心啲,先加入咗,慢慢睇我点装璜佢。 我会主要用中文来讲解。
meallanfearghai朋友,  penkyamp  嘅原版本,1993方案,同法兰西确实有一处唔同。 1993方案认为 出 cot 吹 coy 嘅韵腹系 allophone, 就系变音,所以所用字母系同 促 cok 粗 cow 所用同一个 o

呢处与 法兰西嘅 出吹促粗 唔同。  其他方面 1993 方案与法兰西一致。

Xiss 改良过嘅 penkyamp 2008 方案,则与法兰西完全一致, 亦即系 出 ceot 吹 ceoy 已经改由与 促 cok 粗 cow 唔同嘅 前圆唇元音 eo  表示喇。

另外,「孔子曰」嗰个曰字,查明康熙字典,在 法兰西中应该拼成  yeut 而唔系 yeuk 。  呢个 t 韵尾系先人点解采用 「曰」 呢个字形嘅原音。  黄锡凌,耶鲁,粤拼,教院,完全拼唔出 法兰西 yeut 呢个音,所以就滥竽充数甘  用 yeuk 代替。  而 yeut  系法兰西完全可以拼出嘅。

呢个就系 penkyamp 同法兰西系统嘅优越性。
原帖由 penkyamp 於 2009-7-30 12:33 發表 meallanfearghai朋友,  penkyamp  嘅原版本,1993方案,同法兰西确实有一处唔同。 1993方案认为 出 cot 吹 coy 嘅韵腹系 allophone, 就系变音,所以所用字母系同 促 cok 粗 cow 所用同一个 o 呢处与 ...

請問penkyamp先生/女士,廣東話拼音方案能唔能夠用來標注鄉音?因為新法蘭西方案雖然都有拼音表,但係實際應用當中係唔一定要死扣住個拼音表嘅,而係可以好靈活咁組裝,所以用來標注粵語鄉音(本人認為)好方便。
楼上,我系男生。

当年我学潮州话,系用 penkyamp 串嘅。 penkyamp 既然同法兰西系同一音位系统,无 jyutping 嗰种武断嘅以字母搭配(我系指 ing, in, eoi, eong 嘅武断判音)来确定字母读音,当然就可以灵活用来拼粤方言系大多数次方言如南海,台山

你可以举啲法兰西嘅例子,我转换成 penkyamp

舉例:用 penkyamp 標注鄉音

注意:顺德大良音音调仍然采用整个粤语方言系统统一嘅六调:周口店,河姆渡。 只不过顺德呢六个调值同广州读法唔一样。
将同一逻辑用在其它方言片上。必须系统地认识到,其实 周口店,河姆渡唔系音乐高低上嘅  66, 35, 44; 11, 24, 22; 而系在广东
每一个方言片入边嘅中古唐代汉语嘅音调演变而来嘅   阴平(高阴入), 阴上(谐阴入,谐调), 阴去(低阴入); 阳平, 阳上, 阳入。
知道咗某方言入边某个字系 阴平定系阳上, 就能够准确甘使用到代表  周口店,河姆渡 嘅 1 2 3,4 5 6  六个调符

例:「杏壇」(順德地名)
廣州音:hank6 tan4
順德大良音:hank6 tan4

例:「唔聽話」
廣州音:m4 teng1 wa6
懷集音:mo5 tiang1 wa6

例:「你食飯未?」
廣州音:ney5 sek6 fan6 mey6
東莞音:nay5 sak6 fiang6 ng4 cank4(寫作:「你食飯唔曾?」)
四邑音:ney5 hieg1 fan6 mey6 o2 (寫作:「你吃飯未哦?」)

例:芝麻糖
廣州音:ji1 ma4 tong2
順德一種鄉音(好似係均安附近):ma4 daw4 deong2

但系,本人在学习潮州话时,因为潮州话系个闽系方言,唔系从中古唐代北语发展出来嘅,唔遵守 周口店河姆渡 调位系统,所以我一概用广州话声调来模仿潮州声调,唔考虑潮州话内部嘅 阴平阳平等关系。比如讲,下面嘅打油诗

姨坝妮  嫁海边

yi4 ba3 ni1 ,  ge3 hay2 gi1

海边无绿豆

hay2 gi1 mbo4 lek6 daw6

嫁给蟹

ge3 keg3 haw6

蟹不爬

haw6 mboi4 be1

嫁给虾

ge3 keg3 he1

虾不跳

he1 mboi4 tiau45

嫁给青目蹶咕穹脚翘

ge3 keg3 ce3 me1 gi3 gu1 konk4 kag3 kiau45

我记得将打油诗写于潮州人家中,主人某日发现,兴致勃勃地读
原帖由 meallanfearghai 於 2009-7-31 06:29 發表 請問penkyamp先生/女士,廣東話拼音方案能唔能夠用來標注鄉音?因為新法蘭西方案雖然都有拼音表,但係實際應用當中係唔一定要死扣住個拼音表嘅,而係可以好靈活咁組裝,所以用來標注粵語鄉音(本人認為)好方便。 ...

靈活組裝??
哈哈,我覺得,只要拼音學到一定水平嘅人,都識得靈活組裝。好似我宜家用緊嘅嗰啲粵語拼音方案,我都識得靈活組裝佢哋啊。
我覺得靈活組裝與方案唔關,與個人能力有關。
畢竟方案係死嘅,人係活嘅。
原帖由 xiss 於 2009-7-31 01:25 發表 靈活組裝??哈哈,我覺得,只要拼音學到一定水平嘅人,都識得靈活組裝。好似我宜家用緊嘅嗰啲粵語拼音方案,我都識得靈活組裝佢哋啊。我覺得靈活組裝與方案唔關,與個人能力有關。畢竟方案係死嘅,人係活嘅。 ...

現行嘅官話拼音方案就唔允許靈活組裝,如果唔係就唔會搞到所有入聲都無晒。
原帖由 meallanfearghai 於 2009-7-31 21:33 發表 現行嘅官話拼音方案就唔允許靈活組裝,如果唔係就唔會搞到所有入聲都無晒。

請問你能否講講點樣靈活組裝呢??具體舉個例嚟講講。
Penkyamp 在整个粤方言系统内,及语音系统与粤相似的南方方言及民族语言内,能够十分灵活地组装。因为 Penkyamp 是为这些语言的语音系统设计的。

Penkyamp 并不考虑普通话。

比如说,如果按广东话语音来串写上面两行字的标准普通话读音,是十分生硬的:

Penkyamp jai1 jank4 gah1 yeue1 fang1 yen2 ney1, ji2 yeu4 yin1 si1 tonk2 yeu4 yeue1 siang1 seu1 dah6 nan2 fang1 fang1 yen2 ji2 min2 ju2 yeu4 yen2 ney1, nank2 gow1 seu2 fant1 ling2 huo2 dah6 ju4 juang1. Yin1 wey1 Penkyamp seu1 wey1 jey1 sie1 yeu4 yen2 dah6 yeu4 yin1 si1 tonk4 sah1 ji1 dah6.

Penkyamp bing1 bu1 kau4 leu1 pu4 tonk1 hua1.

Bi4 yu2 suo1, yu2 guo4 an1 guang4 donk1 hua1 yeu4 yin1 lai2 cuan1 sie4 sang1 mien1 liang4 hang2 jeu1 dah6 biau1 juant2 pu4 tonk1 hua1 du2 yin1, seu1 seu2 fant1 sank1 ying1 dah6.

国父孙中山的 北京话口音,就是这一种。我在中山故居听过。

另外,Meallan, 我现在私记笔记所用的粤语拼音,使用 斯拉夫字母, 混入了法兰西的概念 (尽量用 不同元音字母,来记不同元音,但是,迫不得已则用 penkyamp 韵尾区别. 而 penkyamp 韵尾区别,却继续使用,虽然元音字母是区别的)

Ленк   ңои,  Меаллан, ңо ига си гей бэт гей со йонк ге юд ю пенк ямп, сэй йонк Силаифу жимоў, ўэнт йэп жо Фадлансэй ге кои чим (жонтлөң йонк мтонк юн ямп жимоў, лэй гей мтонк юн ямп. Данхай, бек бэт дэк и жэк йонк Пенк Ямп ўант мей кой бид. И Пенк Ямп ўэнт мей кой бид, көг гэй жок сэй йонк, сой ин юн ямп жи моў хэй кой бид ге)

拉丁 penkyamp 还是最严谨的。 我的混合斯拉夫 пенк ямп 只求认知性强,能够通过双管齐下的途径让我回复到 拉丁 penkyamp 原型。 所以 我的混合斯拉夫 пенк ямп 并不需要严谨, 因为是私记笔记所用。

原帖由 penkyamp 於 2009-8-1 13:04 發表 Ленк   ңои,  Меаллан, ңо ига си гей бэт гей со йонк ге юд ю пенк ямп, сэй йонк Силаифу жимоу, уэнт йэп жо Фадлансэй ге кои чим (жонтлөң йонк мтонк юн ямп жимоу, лэй гей мтонк юн ямп. Данхай, бек бэт дэк и жэк йонк Пенк Ямп уант мей кой бид. И Пенк Ямп уэнт мей кой бид, көг гэй жок сэй йонк, сой ин юн ямп жи моу хэй кой бид ге)
.

完全冇亂碼,我嘅瀏覽器果然犀利

Ney ge matye lawlamhey a? Jigey jow ge denkhay Firefox?
回覆xiss:
「燈光」
廣州音:dâng1 gwong1
順德一種鄉音:dâng1 gweung1(純正廣州音當中無gweung呢個音節,但是順德呢種鄉音裡面有。)
「祝英台」
廣州音:dzôk1 yêng1 toi4
肇慶一種鄉音:dzôk1 yâng1 toi4(純正廣州音當中無yâng呢個音節,但是肇慶呢種鄉音裡面有。)
新法蘭西粵拼可以用於表示廣州音入邊無嘅音節,進而可以用於表示粵語所有方言同鄉音。

回覆penkyamp:
多謝先生分享關於廣東話拼音嘅資料。但係新法蘭西粵拼無論用邊種字母都要求嚴謹(事實上關於「掃」應該標記成sou定係sôu,呢個爭論直到新法蘭西語言學學會最後解散都未有結果),而本人對先生嘅斯拉夫化penkyamp方案有所保留。希望可以同先生繼續呢一場討論,等真理越辯越明。稍候本人將發表一份新法蘭西粵拼斯拉夫字母版本嘅修改版。
сау хӑу бун йӑн џеѹӈ фат биу йӑт фӑн сӑн фат лан сӑи ют пеӈ си лаи фу џи мѹу бан бун гэ сӑу гои бан.
(同上,「母」字應該標記成мѹу定係моу?注意ѹ係一個字母。)

原帖由 penkyamp 於 2009-7-31 13:53 發表 但系,本人在学习潮州话时,因为潮州话系个闽系方言,唔系从中古唐代北语发展出来嘅,唔遵守 周口店河姆渡 调位系统,所以我一概用广州话声调来模仿潮州声调,唔考虑潮州话内部嘅 阴平阳平等关系。比如讲,下面嘅打油诗姨坝妮  ...

漏了鼻化韵

原帖由 meallanfearghai 於 2009-8-1 14:38 發表 回覆xiss:ау хӑу бун йӑн џеѹӈ фат биу йӑт фӑн сӑн фат лан сӑи ют пеӈ си лаи фу џи мѹу бан бун гэ сӑу гои бан.

呢D咁似俄文嘅
原帖由 penkyamp 於 2009-8-1 14:32 發表 Ney ge matye lawlamhey a? Jigey jow ge denkhay Firefox?

Ngó yònk Firefox,täm keóy gâw fâi,m cí IE gâmp màn.
Seöy yin OPERA bẽy Firefox hõ nank jònk fâi,dàn hày keóy gê gïm yonk sênk m hõw,hõw dö móng jàm keóy döw hĩn sì däk m yeun jẽnk.
Seöy yin Firefox m wûi wà 100% gïm yonk(100% gïm yonk way yáw  yònk IE),dàn hày gïm yonk sênk döw m cä guô IE gẽy dö.

Jönk hàp hãu leòy cök dòw tonk gïm yonk sênk,döw hày Firefox jeòy dàk ceöt,sõ yí ngó yònk Firefox.

PS:Ngó sïn mów gâmp dài nànk nòi gãu gô lawlámhêy â.HAHA!!