QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3777|回復: 17

[詞彙及翻譯] 粵語詞彙小測(六)

一、 喺鄉下地方行夜路要記住:黑泥、白石、光(1)(2)。
二、 呢排我都畀個敗家仔使到幹曬(3)喇,邊仲有錢借得畀你。
三、 真系唔忍得佢(4)毛(4)翼咯個得(5)樣!
四、 你啲動作好多都走曬樣啵,快啲嗌師傅幫你(6)(6)佢。
五、 做人最(7)忌嘅就系冇自知之明。
六、 政府決定(8)一向每位長者派發三千文生果金。
七、 畀唔夠水,啲飯梗系煮到(9)(10)啦。

第6个唔识,靠撞了

一、 喺鄉下地方行路要記住:黑泥、白石、光(水)(Tum)。

二、 呢排我都畀個敗家仔使到幹曬(塘)喇,邊仲有錢借得畀你。

三、 真系唔忍得佢(松)毛(松)翼咯個得(叱)樣!

四、 你啲動作好多都走曬樣啵,快啲嗌師傅幫你(执)(下)佢。(或「执执佢」)

五、 做人最(zao)忌嘅就系冇自知之明。

六、 政府決定(逐)一向每位長者派發三千文生果金。

七、 畀唔夠水,啲飯梗系煮到(生)(米)啦。

一、 喺鄉下地方行路要記住:黑泥、白石、光(水)(氹)。 二、 呢排我都畀個敗家仔使到幹曬(塘)喇,邊仲有錢借得畀你。 三、 真系唔忍得佢(松)毛(松)翼咯個得(戚)樣! 四、 你啲動作好多都走曬樣啵,快啲嗌師傅幫你(执)(执)佢。 五、 做人最(棹)忌嘅就系冇自知之明。 六、 政府決定(逐)一向每位長者派發三千文生果金。 七、 畀唔夠水,啲飯梗系煮到(生)(心)啦。

二、係「乾晒塘」,唔係「幹曬塘」

三、係「得敕」

六、劃一

原帖由 肥腯腯 於 2009-7-4 18:45 發表 一、 喺鄉下地方行路要記住:黑泥、白石、光(水)(氹)。二、 呢排我都畀個敗家仔使到幹曬(塘)喇,邊仲有錢借得畀你。三、 真系唔忍得佢(松)毛(松)翼咯個得(戚)樣!四、 你啲動作好多都走曬樣啵,快啲嗌師傅幫你(执)(执)佢。五、 做人最(棹) ...

二樓同三樓兩位仁兄都有70分啦。剩下面三格:

原帖由 UngooChan 於 2009-7-4 21:46 發表 二、係「乾晒塘」,唔係「幹曬塘」三、係「得敕」六、劃一

六、(8)——【劃一】:啱咗,好嘢。

曬/晒  字:我打搜狗繁體字庫冇個「晒」字,要轉簡體字先有。

到而家仲剩最後一題:

七、 畀唔夠水,啲飯梗系煮到(生)(骨)啦。

或「nong 夹生」

好鬼难。投降囖

請問兄臺「劃一」嚸解?多謝賜教。
煮到起焦啦。

一、 喺鄉下地方行夜路要記住:黑泥、白石、光(水)(凼)。
二、 呢排我都畀個敗家仔使到幹曬(塘)喇,邊仲有錢借得畀你。
三、 真系唔忍得佢(鬆)毛(鬆)翼咯個得(敕)樣!
四、 你啲動作好多都走曬樣啵,快啲嗌師傅幫你(執)(執)佢。
五、 做人最(棹)忌嘅就系冇自知之明。

8、9、10居然諗唔出

原帖由 加州阳光 於 2009-7-6 12:33 發表 七、 畀唔夠水,啲飯梗系煮到(生)(骨)啦。   或「nong 夹生」   好鬼难。投降囖

你揀定邊個未啊?唔準幾個一齊撞嘎。噉樣冇獎金派嘎。

【劃一】系統一、一致嘅意思,比如「整齊劃一」。只不過,現代漢語已經唔多用,而粵語仍然使用,所以我就認佢系粵語詞彙。就好似我前面出過題嘅【東主】一樣。呢個亦系粵語吸引我嘅地方之一。

原帖由 馬萬千 於 2009-7-6 19:23 發表 煮到起焦啦。

未到起焦咁嚴重

原帖由 外外星人 於 2009-7-7 00:12 發表 一、 喺鄉下地方行夜路要記住:黑泥、白石、光(水)(凼)。二、 呢排我都畀個敗家仔使到幹曬(塘)喇,邊仲有錢借得畀你。三、 真系唔忍得佢(鬆)毛(鬆)翼咯個得(敕)樣!四、 你啲動作好多都走曬樣啵,快啲嗌師傅幫你(執)(執 ...

老實講你系咪未煮過飯!

答案:

一、 喺鄉下地方行夜路要記住:黑泥、白石、光(水)(氹)。
三、 真系唔忍得佢(松)毛(松)翼咯個得(敕)樣!
四、 你啲動作好多都走曬樣啵,快啲嗌師傅幫你(執)(執)佢。
五、 做人最(棹)忌嘅就系冇自知之明。
六、 政府決定(劃)一向每位長者派發三千文生果金。
七、 畀唔夠水,啲飯梗系煮到(夾)(生)啦。

如果夾生得,生心都一樣得,答案唔係唯一嘅。

原帖由 六叔 於 2009-7-7 10:49 發表   老實講你系咪未煮過飯!

就係煮得飯多,未試過畀唔夠水,故此,先會諗唔到個樣係點嘅。

原帖由 六叔 於 2009-7-11 09:23 發表 答案:     一、 喺鄉下地方行夜路要記住:黑泥、白石、光(水)(氹)。二、 呢排我都畀個敗家仔使到幹曬(塘)喇,邊仲有錢借得畀你。三、 真系唔忍得佢(松)毛(松)翼咯個得(敕)樣!四、 你啲動作好多都走曬樣 ... 六、 政府決定()一向每位長者派發三千文生果金。七、 畀唔夠水,啲飯梗系煮到()()啦。

最後呢兩句,煲冬瓜好至答得出。

原帖由 外外星人 於 2009-7-11 20:43 發表 最後呢兩句,煲冬瓜好至答得出。

唔明你意思……