QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2978|回復: 17

[詞彙及翻譯] 粵語詞彙小測(五)

一, 學識呢一招,包保喺澳門(1)冇人打得過你。
二, 摣車要小心,轉彎嘅時候記得要(2)一(2)油。
三, 阿嫲成朝(3)神噉究竟喺度講乜?好煩啊佢。
四, 做嘢冇嚟(4)(5),次次都要搵人幫你跟手尾。
五, 有麝自然香,何需四圍(6)。
六, 想賣告白?最慳錢就系出去派(7)(8)。
七, 睇佢噉嘅面(9),就知道冇乜聲(10)啦。

一, 學識呢一招,包保喺澳門(街)冇人打得過你。
二, 摣車要小心,轉彎嘅時候記得要(收)一(收)油。
三, 阿嫲成朝(拜)神噉究竟喺度講乜?好煩啊佢。
四, 做嘢冇嚟(搭)(霎),次次都要搵人幫你跟手尾。
五, 有麝自然香,何需四圍(唱)。
六, 想賣告白?最慳錢就系出去派(街)(招)。
七, 睇佢噉嘅面(口),就知道冇乜聲(談)啦。

多谢!攞到70分,剩返(2)、(3)、(10)三題:

七, 睇佢噉嘅面(口),就知道冇乜聲(10)啦。

聲氣…

啱!  80分!

剩返两题:

二、鬆油

三、稟神

原先諗好嘅答案

點知錯咗唔少

原帖由 外外星人 於 2009-6-30 20:30 發表 浮 收 稟 搭 颯 揚 通 街 口 聲   點知錯咗唔少

唔緊要啦,又唔系高考……你幫我查下「搭歃」兩個字系咪正字?

原帖由 UngooChan 於 2009-6-30 18:26 發表 二、鬆油三、稟神

三、【稟】神——啱咗!

二、【鬆】油——未中。

(蟄)油囉!

唔好意思啵,上面兩個答案都未估得中…… 諗唔到反而呢題最硬撐。

二, 摣車嘅時候要好「聲」,轉彎嗰陣[zan2]記得dap吓油。
四, 做「親」嘢都要人幫你跟手尾,冇厘daapsaap。
七, 睇佢噉嘅面口,就知冇乜聲氣啦。

仲有冇人答呀?

原帖由 芬1012 於 2009-7-2 01:37 發表 二, 摣車嘅時候要好「聲」,轉彎嗰陣[zan2]記得dap吓油。

「嗰陣」个「陣」应该是zen升调.

dap吓油

个人感觉好似 「dup吓制」,「收吓油」顺口0的

DAP好似「DAP 糖」。

以前教車师傅教落轉彎个阵要「吊住油」。

答案:

一,學識我呢一招,包保喺澳門(街)冇人打得過你。fficeffice" />

二,摣車要小心,轉彎嘅時候記得要(耷)一(耷)油。

三,阿嫲成朝(稟)神噉究竟喺度講乜?好煩啊佢。

四,做嘢冇嚟(搭)(歃),次次都要搵人幫你跟手尾。

五,有麝自然香,何需四圍(唱)。

六,想賣告白?最慳錢就系出去派(街)(招)。

七,睇佢噉嘅面(口),就知道冇乜聲(氣)啦。