QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3154|回復: 7

[我手寫我口] 粵語新創的位置指示代詞

敬啟者,

大家最近好嗎?我非常羨慕大家為粤語創做漢字的精神,所以我會在這篇文章中提議多廿二個新漢字. 事實上創做新漢字並不是一件容易的事,因為要翻查幾本大詞典纔可以確保創做的新字是詞典没有的。雖然學新漢字會給咱們一點麻煩,不過我總覺得新漢字可以解決粵語所存在的不足和提升粵語寫作的表達能力。雖然我所設計的漢字未必會得到每個人的接納,但是這些字的確可以簡化咱們的寫作和添加目前粵語的詞彙。我所創做的字稱之為位置指示代詞.

位置指示代詞是一個漢字能夠說明指示代詞(分為近指遠指)位置. 由於我没有任何創做漢字的軟件所以我以筆寫出廿二個新漢字分列在以下的Table 1(近指)Table 2(遠指).

Table 1 and Table 2.jpg

我會把 Table 1(近指)的所有項目逐個解釋:

• 項目(1)的字是「...嘅上便」的縮寫,......(呢上切)

• 項目(2)的字是「...嘅下便」的縮寫,......(呢下切)

• 項目(3)的字是「...嘅左便」的縮寫,......(呢左切)

• 項目(4)的字是「...嘅右便」的縮寫,......(呢右切)

• 項目(5)的字是「...嘅前便」的縮寫,......(呢前切)

• 項目(6)的字是「...嘅後便」的縮寫,......(呢後切)

• 項目(7)的字是「...」的縮寫,......(呢頂切)

• 項目(8)的字是「...底下」的縮寫,......(呢底切)

• 項目(9)的字是「...嘅外便」的縮寫,......(呢外切)

• 項目(10)的字是「...嘅裏便」的縮寫,......(呢裏切)

• 項目(11)的字是「...嘅中間」的縮寫,......(呢中切)

我會把 Table 2(遠指)的所有項目逐個解釋:

• 項目(1)的字是「...嘅上便」的縮寫,......(嗰上切)

• 項目(2)的字是「...嘅下便」的縮寫,......(嗰下切)

• 項目(3)的字是「...嘅左便」的縮寫,......(嗰左切)

• 項目(4)的字是「...嘅右便」的縮寫,......(嗰右切)

• 項目(5)的字是「...嘅前便」的縮寫,......(嗰前切)

• 項目(6)的字是「...嘅後便」的縮寫,......(嗰後切)

• 項目(7)的字是「...嘅頂」的縮寫,......(嗰頂切)

• 項目(8)的字是「...嘅底下」的縮寫,......(嗰底切)

• 項目(9)的字是「...嘅外便」的縮寫,......(嗰外切)

• 項目(10)的字是「...便」的縮寫,......(嗰裏切)

• 項目(11)的字是「...嘅中間」的縮寫,......(嗰中切)

我會繼續努力找尋方法為粵語創做一些特別的詞彙. 謝謝您用寶貴時間來閱讀這篇文。

LAWRENCE

原帖由 mrlchui 於 2009-6-21 15:48 發表 敬啟者,   大家最近好嗎?我非常羨慕大家為粤語創做漢字的精神,所以我會在這篇文章中提議多廿二個新漢字. 事實上創做新漢字並不是一件容易的事,因為要翻查幾本大詞典纔可以確保創做的新字是詞典没有的。雖然學新漢字 ...

真系非常之无鸠聊,完全无任何意义

你嘅提議幾有意思,係想參考英文嘅介詞嚟造相應嘅粵字。不過最好舉啲實際用例嚟睇睇。重有,造個字出嚟好容易,關鍵係有冇人肯加你呢啲字入windows嘅字庫。

Hi Ungoo Chan,

Thanks for your support. Please see the my message to you in the picture attached.

Lawrence.

Message to Ungoo Chan.JPG

To Ungoo Chan

Hi Ungoo Chan

Please See Below

Message to Ungoo Chan.JPG

所舉呢個例子好怪雞,唔覺得有幾簡便。做介詞好過,對應英文嘅on,in,under……。

不過呢啲都係吹水玩下就得,要說服人哋加入字庫,投入實際應用,幾乎係冇可能。

發明新嘅詞語?流通唔到咖喎。

其實我比較贊同樓主的做法。因為呢個世界,喺千萬個發明中,祇極少可以流傳后世。之但係如果我哋認為流傳后世的可能性小就唔去發明,噉就一個發明都唔會有。

所以,樓主的創新精神相當可嘉。而且,樓主應當繼續努力,相信總有一天,他其中一個創新會對粵語發展帶來影響。

喺創新嗰陣時,若果對對象有越深入的了解,其發明得以應用的可能性就越大。