QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8349|回復: 10

[我手寫我口] 新漢字來代替『和/或』這兩個字

敬啟者,

昨天我想到怎樣做一個新漢字來代替『和/或』這兩個字,即相等於英語的『And/Or』,通常會出現在法律條例上。我原本想用『稢』字來代表『和/或』的意思,不過最可惜就是此字出現於古代漢語字書裏,解作(黍稷盛皃)。假如把『禾』同『或』字再合緊一些,即是把兩者變成一個連體的象形字,便做到一個新漢字,比『稢』字還少一畫。換言之,做此新字就要把『禾』字的第二畫同『或』字的第一畫變成一條長的橫畫,那麼才可以把『禾』同『或』溶入一體,做了這個字之後,大家依然可以見到『和』字在左邊而『或』字在右邊。

我非常感謝大家閱讀此文章。

Lawrence

原帖由 mrlchui 於 2009-6-21 15:23 發表 敬啟者,   昨天我想到怎樣做一個新漢字來代替『和/或』這兩個字,即相等於英語的『And/Or』,通常會出現在法律條例上。我原本想用『稢』字來代表『和/或』的意思,不過最可惜就是此字出現於古代漢語字書裏,解作(黍稷盛 ...

无鸠聊,无任何意义

better than writing 和/或
writing 和/或 ,做字要特別,就算係冇聊都係噉話。喺外國,法律都用 and/or, is outdated too
不如諗下用其他語法講和/或, 我孤陋寡聞, 不過大家可以留意下古文有冇

无鸠聊,无任何意义
神七咁早 發表於 2009-6-21 19:21

不過我又覚得好有創意喎!!!
諗唔到邊個字可以替代。。
新创意: 开办「粤人新创粤字运动」,表达特有意思。
「和」可以用「同」代替

有創意, 支持
時代不斷進步, 舊嘅字詞逐漸局限, 不斷產生新嘅需要表達嘅意思, 畀方講, 以前邊有"太空穿梭機'呢D概念

方塊字語言,如果需要表達新嘅意思
   一係 造新字,或者喺'生僻已有字'中搵    ----"稢"
   一係 以 已有字 組合成一個新詞         ----"是但"
   一係 以 已有字詞 賦與 一個新嘅意思    ----
   一係 以 已有字詞 通過間隔符 表達  ----和/或

雞腸字語言,如果需要表達新嘅意思
  一係 造新字, 以2~ 20位嘅字符, (包括情況:已有字加上'-ly'之類前綴後綴)   ----(打個比方)"oneable", "andor"
   一係 以 已有字 組合成一個新詞 (如果好長, 就以首字縮寫代表)        ----"Of course " , "ICAC"
   一係 以 已有字詞 賦與 一個新嘅意思    ----
   一係 以 已有字詞 通過間隔符 表達  ----and\or

(發重咗)