QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5213|回復: 10

[簡繁體漢字] 簡化字同方言嘅幾個「不相吻合」

列出幾個我知道嘅:

艦——————》舰,聲旁同粵、潮語(屬閩南語)唔同

糧——————》粮,潮語(屬閩南語)唔同,潮州話嘅糧,聲旁依「量」,而唔係「良」

藝——————》艺,聲旁乙,同粵、潮語(屬閩南語)唔同

鬱——————》郁,兩個字根本喺粵、潮語(屬閩南語)發音都唔同,例如粵語中嘅:蔥郁juk、憂鬱wat

複、復——————》复,複、復兩個字粵語聲調唔同,複音同福,復音同伏

杆、桿——————》杆,兩個字發音唔同,杆音同干,桿音同趕

壇、罈——————》坛,兩個字根本喺粵、潮語(屬閩南語)發音都唔同,壇音taan,罈音taam。論壇,罈罈罐罐

簡化字太多唔合理……支持正體字,由我做起。我已經改用正體中文輸入(sogou/google/jyutping都支援正體字嘅輸入),你呢?

追加:

喺《知音识字》版,已经有人列举过呢几个本身身旁唔同嘅字,由于简化后根据普通话发音合并成一个声旁嘅唔合理简化情况:

戰—战(in韻):單(in韻)—占(im韻)

艦—舰(aam韻):監(aam韻)—见(in韻)

極—极(gik6):亟(gik6)—及(ap韻)

纖—纤(cim1):韱(im韻)—千(in韻)

希望大家可唔可以列举更多呢啲例子啊?

引用來自:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=2165

喺呢個論壇度,大部份人都係用繁體字中文輸入架啦

「亲不见,爱无心,厂空空,产不生」。簡化字破壞中華傳統,即使對於全國民眾來講都係有百害而無一利。下面地址係某地方嘅民眾對正簡體字嘅討論:

http://bbs.my0511.com/viewthread.php?tid=1304757

原帖由 myforum 於 2009-6-23 16:29 發表 喺呢個論壇度,大部份人都係用繁體字中文輸入架啦

我哋嘅目標係要更加多嘅人都用正體字,而唔係侷限喺呢個論壇。

再加:

办——辦                    无——無

备——備                    肤——膚

毕——畢                    尔——爾

币——幣                    只——隻

发——發                    几——幾

丛——叢                    击——擊

专——專                    惊——驚

尘——塵                    节——節  

当——當                    尽——盡

淀——澱                    旧——舊

斗——鬥                    乐——樂

画——畫                    着——著

关——關                    为——為

么——麼                    听——聽

兰——蘭                    优——優

农——農                    杰——傑

好似呢個「壩」字,本來廣州話定普通話都讀得出,簡化變「坝」,唔知係乜,而且冇咗嗰種氣勢。
剧-劇
漢時已有鬱林郡,有二千年史,竟敗於當今中國,委作玉林。