QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4610|回復: 7

[其它] 粵人同廣府人

好多人誤以爲廣府人就等於粵人,其實,廣府人祇不過係粵民系嘅其中一個族群。廣府者,廣州府也。廣府人就係對居住於廣州府地區嘅粵人嘅稱呼。

該時那人竟然將四邑地區、茂名地區嘅非廣州府地方嘅人亦稱爲廣府人,甚至還有人將廣西嘅粵人都喊做廣府人,實在係大錯特錯。

譬如四邑地區,雖然新會、新寧兩縣曾經隸屬於廣州府,但係由於語言嘅巨大隔閡,廣府人同四邑人之閒根本冇法子通話,兩者一直保持著唔同嘅族群認同。再譬如茂名地區,係原來嘅「高州府」同「化州府」,同「廣府」並冇隸屬關係,當然唔可以稱其爲「廣府人」。如此一來,廣西粵人就更加唔會係「廣府人」。

可見,廣府人係粵民系嘅下位概念。所謂粵民系,就係指居住於兩廣地區,以粵方言爲認同嘅華人嘅總稱。民系之下可以稱族群,廣府人應當稱爲「廣府族群」。即,廣府族群隸屬於粵民系,粵民系包括廣府族群、四邑族群等等。

四邑四邑,四围衣邑

原帖由 嶺南散人 於 2009-6-8 20:57 發表 好多人誤以爲廣府人就等於粵人,其實,廣府人祇不過係粵民系嘅其中一個族群。廣府者,廣州府也。廣府人就係對居住於廣州府地區嘅粵人嘅稱呼。   該時那人竟然將四邑地區、茂名地區嘅非廣州府地方嘅人亦稱爲廣府人,甚至 ...

警惕客家奸细分裂广府!!!

海外的广府宗亲活动,主要正正系台山人带既头。楼主分裂广府既言论,完全企捂住脚!

观此人言论,三句不离客家,极力美化客家,掩饰客家屠杀四邑人既罪行,继而分化广府,其言行值得我粤中人警惕

樓主雖是四邑人,但又何必與廣府劃清界線呢?大家都知道廣府一詞是源于「廣州府」。但在實際應用中,廣府往往用于統稱有粵語認同感的粵民系。

其實粵文化的最大精粹係包容併蓄,連非粵血統的粵語人群都可以包容,何況廣州上四府下四府本是同根生,相煎何太急呢?

原帖由 钟爱华 於 2009-6-9 13:32 發表 樓主雖是四邑人,但又何必與廣府劃清界線呢?大家都知道廣府一詞是源于「廣州府」。但在實際應用中,廣府往往用于統稱有粵語認同感的粵民系。其實粵文化的最大精粹係包容併蓄,連非粵血統的粵語人群都可以包容,何況廣州上四 ...
以「廣府人」來指代「粵人」,以「廣府話」來指代「粵語」,都係犯誒以偏概全嘅邏輯錯誤。

四邑中嘅開平、恩平兩縣歷史上係屬於肇慶府,同「廣府」冇任何嘅瓜葛,而且四邑話同廣府話差異巨大,四邑人要對廣府人產生認同,係缺乏歷史、語言等文化基礎嘅。

原帖由 嶺南散人 於 2009-6-9 14:05 發表 以「廣府人」來指代「粵人」,以「廣府話」來指代「粵語」,都係犯誒以偏概全嘅邏輯錯誤。   四邑中嘅開平、恩平兩縣歷史上係屬於肇慶府,同「廣府」冇任何嘅瓜葛,而且四邑話同廣府話差異巨大,四邑人要對廣府人產生認同 ...

此又何况,上海开埠之初,廣東移民所立同鄉組織名曰「廣肇會館」。即以廣州、肇慶兩府統稱廣東。此亦乃以偏概全之作法。

以君之言,我乃雷州府粤人,我現於上海則不可参与廣肇會館?

别外,學術上定名为「粤語」,粤乃廣東简稱,則廣西白語則不可謂之粤語?

假如不允許名詞範圍活用,很多東西又要重新考量一番。