QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6297|回復: 17

[我手寫我口] 接到北京嘅訪問電話,我用粵語回答

已經唔係第一次接到北京嘅商業調查訪問電話,由於長期對自己嘅暗示,呢次接到電話,好本能咁用粵語答問。

電話號碼係0316.......,我搦起電話,對方用北話問我「是不是家庭電話」,我用粵語答係啊,重估姖會唔識聽,不過姖好老定,繼續用北語問問題。

姖話呢個唔係商業推銷,祇係訪問性質。

我真係唔想嘥時間,於是,我繼續用粵語表示,我唔得閑,重復咗幾次。

姖就問我屋企係咪冇20-30歲左右嘅後生喺處,我急於收線,就話係啊係啊。

事件總結:

如果大家有心保護粵語,保護我地使用母語嘅權利,可以盡量喺一啲商業領域、私人領域使用粵語,你就佢,佢就覺得係應分嘅,會更加蔑視粵語、無視我地使用母語嘅權利,所以我地應該主動伸張。

1.堅持使用粵語嘅前提係一啲非必要交流嘅情況下,例如當你係消費者或潛在消費者,當然如果你有求於人或出於交流目的嘅,另當別論,我個人會視乎情況考慮主動使用北語;

2.呢個訪問中,對方似乎認為我係一個上咗年紀嘅廣州人,所以強調咗嗰個問題一次先肯收線,其實下次我諗我會繼續用粵語接受訪問落去,等北方人知道:係吖,我係後生,我受過北方話教育,但我有權亦都有心要講母語。今次冇料到(BTW,「無」「冇」區分重係好必要嘅,粵語字按讀音--即便係異讀--嚟用一啲有別於本字嘅俗字,可以節省接受資訊嘅時間成本,祇要嗰個俗字大致上符合六合原則,對粵語字使用產生穩定作用--即不會亂用同音字--即可,如果我呢度用「無料到」,就可以理解成另一個意思嘞,徒增理解成本)對方面對會咁淡定,唔夠冷靜,講完幾句粵語就收工。

3.希望有其他廣東嘅網友有機會盡量堅持使用粵語,例如接到呢啲電話,不妨同姖做完個訪問佢,好耐之前其實我都做過,真係幾分鐘就撹掂。

4.希望大家「勿以善小而不為」,唔好咁犬儒覺得做乜都冇用,首先我地要有信念,然后要有行動(哪怕再小、再細微嘅行動),相信集腋成裘,再巨大嘅變化都要由最微小嘅行為去開始。

5.呢啲都算係「非暴力不合作運動」嘅蚊型級別,如果各位網友有其他更好嘅計仔,請不吝指教同分享。

上次接到電話,一個潮汕口音嘅普通話同我推銷一個套餐,我不斷話我聽唔明佢講乜,表現得好唔耐煩。最終佢改用潮汕口音嘅粵語同我介紹呢個套餐,我先肯同佢搭嗲。

可能嚴格嚟講,我呢啲都未算「不合作」。

如果我堅持話我唔識聽北方話就算嘅。

但關鍵係國內我諗都有幾千萬人使用粵語,如果可以團結,形成一股堅持講粵語嘅潮流,商業上係一個唔細嘅壓力,壓力之下「資本」自然要討好「市場」,攪粵語培訓或直接請識得講粵語嘅人。

我覺得我地要善於利用商業社會嘅特質去改變現狀,嗌廣東人真係去攪Gandhi式嘅「非暴力不合作」伸張權利肯定嘥氣,但攪下呢啲小動作,幾乎毫無政治風險,如果咁舉手之勞都唔做,粵語真係會越嚟越弱勢。

特别系出去消費  我基本上第一句肯定 廣州話 

跟住再視乎佢反應  如果佢識聽就繼續

真系唔識聽  先用 北語

我先至懒得教精D北捞,直接用广式捞话回答,费事佢地学识我地D话,破解我地通讯秘密。
每個人都有權利向任何場合使用自己嘅語言

原帖由 普君南拆遷居民 於 2009-6-7 11:38 發表 上次接到電話,一個潮汕口音嘅普通話同我推銷一個套餐,我不斷話我聽唔明佢講乜,表現得好唔耐煩。最終佢改用潮汕口音嘅粵語同我介紹呢個套餐,我先肯同佢搭嗲。 ...

不斷 —— 唔停噉、係噉……

只要你慣咗用母語,就會好順口噉講出嚟咖喇!好似練武噉,心劍合一;練口語都係,心口合一。
有乜了不起?我同北方佬从来都讲广东话,普通话係要返到广东先至同广东佬讲,当然,如果佢係广东嘅客家佬,我亦都就下佢,同佢讲返啲潮州话。我出咗国都唔讲英语!除非对方係法国佬,否则我从唔讲英语(法国佬至憎讲英语嘅)。美国佬咁巴闭,我都净係同佢讲下日语,经算最畀面嘅啦!听唔明?咁佢地咪检讨下自己,鬼叫佢地唔学多几门外语吔!

喺台灣,陌生人用國語向我問路,我都講台語答佢。

但如果撞到幾個講粵語o既人,用國語向我問路,我就會粵語答佢

喺冇交流障礙嘅前提下,鍾意或者習慣用乜語言就用乜語言啦,如果溝通有障礙,用對方嘅語言進行交流系對對方嘅尊重,畀自己一個機會,亦都畀對方一個機會。畢竟,語言天然嘅本性就系人與人之間嘅交流工具。

好牛喔

保衛母語!!

習慣咗,一開口就系粵語~~~費事講胡語
前日我有個同學超煩,我同一個來自江門嘅同學用粵語傾嘢,佢就話我過分,其實我又唔系同佢講嘢,點解要講煲冬瓜遮,唔系同你講嘢你就無必要聽明,咁又何必要聽明我同自己同鄉講乜嘢?其實呢D人最煩,佢哋越系咁我就越堅持講粵語,因為佢哋無權利要求我講乜嘢語言
而家中國啲後身仔好多都俾共鏟思想侵佔,一啲都唔理解唔尊重自己家鄉嘅傳統文化,而家嘅思想可以話喺公式化機械化,啲人重以為自己思想好先進,查實就喺一啲文化優越感都冇。現實真喺可笑又殘酷,我上到大學雖然話有唔少外省嘅,但都喺廣東人為主,課堂上講普通話我都勉強忍住喇,點知翻到去宿舍啲同學(唔包括潮汕、客家人)平時傾偈竟然用普通話,用粵語傾偈就剩翻我同幾個廣州佛山嘅同學。
如果個個都可以好似樓主講噉做,我諗有作用嘅。
  1. 我先至懒得教精D北捞,直接用广式捞话回答,[color=Red]费事佢地学识我地D话,破解我地通讯秘密[/color]。
複製代碼
你有啲小氣,保衛粵語方法之一就係畀多啲外籍人學粵語。