QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13804|回復: 5

[粵譯擂臺] 溪錢陰司紙有官方英文

(星島日報  報道)香港某著名案件由於案件聆訊以英文進行,案件涉及風水的證供,一些中國特色文化產物名稱如「元寶」、「溪錢」及「陰司紙」等用品,卻難倒了身經百戰 的律師團,陳景生昨唯有以普通話拼音讀出,法官卻另要求法庭傳譯官代為翻譯,結果三者的官方英文名稱分別為「Paper Offering(元寶)」、「Note Offering(溪錢)」及「Underworld Bank Note(陰司紙)」,即引起哄堂大笑。
妖,香港D審判團點可以唔識中文,真系離曬大譜。
元寶 溪錢 及 陰司紙 冥紙 有咩唔唔同
元寶係大紙,溪錢係碎紙,溪錢係撒喺條路度嘅,元寶係愛嚟燒嘅。
原帖由 walkman2k 於 3/6/2009 10:26 AM 發表 妖,香港D審判團點可以唔識中文,真系離曬大譜。

香港陪審員好少唔識中文,唔識中文嘅只係洋人大律師。

另外,由於審訊用英文進行,所以必須有相關翻譯,絕對唔可以係日後嘅判決書內,只寫中文而無翻譯。

原帖由 bernard 2009-6-3 23:49 發表 元寶 溪錢 陰司紙 冥紙 有咩唔唔同

中國人相信,即使到咗冥界,黃金同錢都有分別嘅,元寶係要用金箔紙同銀箔紙折嘅(折好就係金元寶同銀元寶)。黏金箔嘅称为「金紙」,係燒畀神明或作為祈福之用。舔银箔嘅称为「银紙」,是燒畀祖先或者鬼魂,有詩:「紙錢紙錢誰所作,人不能用鬼行樂。一絲穿絡掛荒墳,梨花風起悲寒雲」。

而早期嘅溪錢,好似係剪成銅錢狀,撒喺野外、墓地,或焚化畀死者,民間一般將此稱為撒紙、燒紙等。

至于陰司紙,就係后期印刷技術好咗,民間又通用紙幣,先開始有嘅,叫「印錢」,是仿近代嘅紙幣,印上「冥通銀行」以及各種數位嘅金額。重有VISA卡添!總之好鬼多嘢。

「破四舊」之後,呢啲嘢漸漸冇咩人識,總之咩都掉落去化寶盤燒。