QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3120|回復: 16

[詞彙及翻譯] 粵語詞彙小測(三)

fficeffice" /> 

l        「你有冇個個月畀家用呀?」「放心啦,我不溜都畀到有(1)。」

l        我夠知道大家熟(2)咗就有偈傾咯,問題系同佢(3)極都(3)唔熟。

l        咯個細蚊仔不知幾定(4),自己一個人韞響屋企睇公仔書就得喇。

l        呢位大佬嘅揸車技術認真一流,逼車嘅時候好識(5)位。

l        佢見親人都喺度曬(6)嘅啦,咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下?!

l        阿肥佬伯都仲系咁(7)得,食三碗飯都未夠(8)。

l        「有前冇後,打死(9)(10)」。睇嚟都系頂硬上啦!

l        「你有冇個個月畀家用呀?」「放心啦,我不溜都畀到有()。」

l        我夠知道大家熟()咗就有偈傾咯,問題系同佢()極都()唔熟。

l        咯個細蚊仔不知幾定(),自己一個人韞響屋企睇公仔書就得喇。

l        呢位大佬嘅揸車技術認真一流,逼車嘅時候好識(BYAU6)位。

l        佢見親人都喺度曬()嘅啦,咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下?!

l        阿肥佬伯都仲系咁()得,食三碗飯都未夠()。

l        「有前冇後,打死()()」。睇嚟都系頂硬上啦!

以下幾題除咗個「擦」字,仲有冇其它選擇?其餘嘅全部啱曬。

l        咯個細蚊仔不知幾定(),自己一個人韞響屋企睇公仔書就得喇。

l        呢位大佬嘅揸車技術認真一流,逼車嘅時候好識(BYAU6)位。

l        佢見親人都喺度曬()嘅啦,咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下?!

l        阿肥佬伯都仲系咁()得,食三碗飯都未夠()。

阿肥佬伯都仲系咁( caat.gif )得,食三碗飯都未夠( hau.gif )。

唔好意思,系我表達得唔夠清楚。fficeffice" />

我系話,仲有以下未估中我嘅答案:

l        咯個細蚊仔不知幾定(4),自己一個人韞響屋企睇公仔書就得喇。

l        呢位大佬嘅揸車技術認真一流,逼車嘅時候好識(5)位。

l        佢見親人都喺度曬(6)嘅啦,咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下?!

l        阿肥佬伯都仲系咁()得,食三碗飯都未夠(8)。

既系話,仲有(4)、(5)、(6)、(8)四個格未中。個「擦」字已經中咗。至於寫法啱唔啱,我留返畀各位查證。

再次聲明,由於粵語嘅表達好豐富,我并唔系話二樓嘅以上四個答案系錯嘅,只系未估啱我嘅答案而已。

l        「你有冇個個月畀家用呀?」「放心啦,我不溜都畀到有()。」

l        我夠知道大家熟()咗就有偈傾咯,問題系同佢()極都()唔熟。

l        呢位大佬嘅揸車技術認真一流,逼車嘅時候好識()位。 Q:摣車同逼(迫)車有乜挐掕呀?

l        「有前冇後,打死()(就)」。睇嚟都系頂硬上啦!

六叔,唔好意思,呢幾日上網唔多順,故此搞到而家先交功課。

唔該曬。夠鐘開估了。你咯兩句幾時開呀?

l        「你有冇個個月畀家用呀?」「放心啦,我不溜都畀到有(凸)。」

l        我夠知道大家熟(絡)咗就有偈傾咯,問題系同佢(煲)極都(煲)唔熟。

l        咯個細蚊仔不知幾定(住),自己一個人韞響屋企睇公仔書就得喇。——【定住】,呢個詞系咪好多人都覺得生疏?你細個嘅時候,啲大人有冇同你講過,「定定住住,唔好四圍走」?

l        呢位大佬嘅摣車技術認真一流,逼車嘅時候好識(sib3)位。——呢個字我未識點寫,不過相信各位讀得出嚟,亦會知道系邊個字。正因為摣車技術一流,先至可以gyn1窿gyn1罅。以前有話,「個女嫁唔出,留返嚟sib3灶罅」。

l        佢見親人都喺度曬(料)嘅啦,咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下?!——【曬命】會有多啲人熟悉;【曬料】系話自己幾叻幾叻,但未必會發達;但系【曬命】就有機會已經發達,唔應該出現下一句「咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下」了。

l        阿肥佬伯都仲系咁(擦)得,食三碗飯都未夠(皮)。——【皮】系【皮費】、「成本」嘅意思,比方講「夠重皮」,「蝕曬大皮」。而家啲人多講【夠喉】,而少用【夠皮】了。

l        「有前冇後,打死(罷)(就)」。睇嚟都系頂硬上啦!

六叔,唔好意思,你排好啲個版得唔得呀?睇到眼都花晒!遲啲再復你。

原帖由 六叔 於 2009-6-17 22:44 發表

個細蚊仔不知幾定(住),自己一個人韞響屋企睇公仔書就得喇。——定住】,呢個詞系咪好多人都覺得生疏?你細個嘅時候,啲大人有冇同你講過,「定定住住,唔好四圍走」?

阿肥佬伯都仲系咁(擦)得,食三碗飯都未夠(皮)。——【皮】系【皮費】、「成本」嘅意思,比方講「夠重皮」,「蝕曬大皮」。而家啲人多講【夠喉】,而少用【夠皮】了。

咯字读作gok3音,你D系边道嘅乡下话啊

「定住」?你估你识定身咒嘎咩,你呢D又系边道嘅乡下话啊

「够餱」与「够皮」嘅意思系唔一样嘅,使用嘅情景亦系唔一样嘅

「够餱」指够食,「够皮」指回本

单就呢句例句而言,应该要用「够餱」,而不能用「够皮」

因为系讲阿伯唰得,唔够佢食,与回本无关

若一定要用「够皮」嘅话

则例句要改为:呢餐饭煮到身水身汗,花咗咁多工夫,真系食三碗飯都未夠皮啊

咁样才符合回本之意

原帖由 外外星人 於 2009-6-17 23:09 發表 六叔,唔好意思,你排好啲個版得唔得呀?睇到眼都花晒!遲啲再復你。

我人在旅途,系用電腦仔上網,都唔知點解啲格式會走成噉。睇下再貼過會唔會好啲?——

l    「你有冇個個月畀家用呀?」「放心啦,我不溜都畀到有(凸)。」fficeffice" />

l       我夠知道大家熟(絡)咗就有偈傾咯,問題系同佢(煲)極都(煲)唔熟。

l       咯個細蚊仔不知幾定(住),自己一個人韞響屋企睇公仔書就得喇。——【定住】,呢個詞系咪好多人都覺得生疏?你細個嘅時候,啲大人有冇同你講過,「定定住住,唔好四圍走」?

l       呢位大佬嘅摣車技術認真一流,逼車嘅時候好識(sib3)位。——呢個字我未識點寫,不過相信各位讀得出嚟,亦會知道系邊個字。正因為摣車技術一流,先至可以gyn1窿gyn1罅。以前有話,「個女嫁唔出,留返嚟sib3灶罅」。

l       佢見親人都喺度曬(料)嘅啦,咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下?!——【曬命】會有多啲人熟悉;【曬料】系話自己幾叻幾叻,但未必會發達;但系【曬命】就有機會已經發達,唔應該出現下一句「咁巴閉又唔見佢發達畀我睇下」了。

l       阿肥佬伯都仲系咁(擦)得,食三碗飯都未夠(皮)。——【皮】系【皮費】、「成本」嘅意思,比方講「夠重皮」,「蝕曬大皮」。而家啲人多講【夠喉】,而少用【夠皮】了。

l       「有前冇後,打死(罷)(就)」。睇嚟都系頂硬上啦!

原帖由 六叔 於 2009-6-18 15:50 發表   我人在旅途,系用電腦仔上網,都唔知點解啲格式會走成噉。睇下再貼過會唔會好啲?——    ...

喺txt編輯完再複製,或者直接喺呢度編輯。

唔好從word複製過嚟,否則好多垃圾代碼。

l        呢位大佬嘅揸車技術認真一流,逼車嘅時候好識()位。 Q:摣車同逼(迫)車有乜挐掕呀?

l        「有前冇後,打死()(就)」。睇嚟都系頂硬上啦!

睇清喇!

煲係啱嘅,對應熟。

定住真係好少噉講,定(讀條)就聽得多。

唔係好明點解用「迫車」,而唔係「塞車」?

食飯唔算擦,大魚大肉先叫擦,個字有人搵咗出嚟係[食察]。

原帖由 UngooChan 於 2009-6-18 16:37 發表   喺txt編輯完再複製,或者直接喺呢度編輯。唔好從word複製過嚟,否則好多垃圾代碼。

唔該曬UNGOO CHAN。我就喺WORD度編輯完再拷過嚟嘅。txt好似唔能夠改變字體顏色?喺呢度直接編輯我試過喇,變字體同顏色比較麻煩而且一唔小心內容就丟失,可能系我論盡啦

原帖由 外外星人 於 2009-6-18 17:51 發表 l        「你有冇個個月畀家用呀?」「放心啦,我不溜都畀到有(凸)。」

睇清喇!

煲係啱嘅,對應熟。

定住真係好少噉講,定佻(讀條)就聽得多。系?真系冇留意啵,值得學習下。

唔係好明點解用「迫車」,而唔係「塞車」?「塞車」系只靜止唔喐嘅狀態,而「迫」車系指比如車多路窄大家都搶位嘅狀態。(槷)系咪讀sib3?拼音點打?查查「gyn1窿gyn1罅」個gyn1字點寫?(音同「捐」)。

食飯唔算擦,大魚大肉先叫擦,個字有人搵咗出嚟係[食察]有噉嘅講究?「(喫)得」個「喫」讀乜?因為另一答案可以系「砌得」。

係彭志銘講嘅,音攝,啱唔啱,自己諗啦!喫,jaak。食得嗰三碗飯,點睇都唔似擦,我太公喫七碗飯,都話要去睇大夫,大夫問佢睇乜病,佢話唔開胃...

1、瓹窿瓹罅;

2、砌得—— 口切.gif

原帖由 包詏颈 於 2009-6-19 11:40 發表 1、瓹窿瓹罅; 2、砌得——9630

Thank you!