QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4058|回復: 8

大家請參與——選出你至鍾意嘅一百首粵語歌曲

為傳承我哋嘅文化,教育下一脫人,冇乜好得過用音樂嚟做教材咖嘞!

若果唔想你啲仔女唔識講粵語、唔鍾意講粵語,或者想講又諗唔到點講嘅話,噉就由而家開始,畀啲心機培養佢哋對粵語嘅感情啦!

-

認真揀選至鍾意嘅一百首廣歌係需要時間架!

-

呢張帖唯一唔見得光嘅論壇反而係呢度, 粵協呀,你究竟搞乜Q呀?

唔使講嘢,睇圖!

要評選最佳粵語金曲,除咗要考慮旋律優美之外,我哋仲要考慮歌詞嘅內涵。所以,一D啟迪心靈嘅粵語靚歌應該優先考慮:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=17413

喺北人嘅心目中,粵港祇系紙醉金迷嘅都市,時代流行曲祇系催人墮落嘅靡靡之音,但系,我所推薦嘅粵語靚歌,可以有力咁反駁呢種論調!粵語流行歌入邊,不乏深具哲理、發人深省嘅佳作,祇系大家平時可能好少注意到嗻!

原帖由 Karuna 於 2009-7-27 18:59 發表 要評選最佳粵語金曲,除咗要考慮旋律優美之外,我哋仲要考慮歌詞嘅內涵。所以,一D啟迪心靈嘅粵語靚歌應該優先考慮:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=17413

喺北人嘅心目中,粵港祇系紙醉金迷嘅都市,時代流行曲祇系催人墮落嘅靡靡之音,但系,我所推薦嘅粵語靚歌,可以有力咁反駁呢種論調!粵語流行歌入邊,不乏深具哲理、發人深省嘅佳作,祇系大家平時可能好少注意到嗻!

嗰啲「國語」歌唔係紙醉金迷、冇靡靡之音咩?佢哋唔敢噉話我哋,要話就睇下自己先。

oh so many..........
oh so many..........
tonkabean 發表於 2009-8-5 07:02

豆豆,好耐冇見,而家先睇到妳跟嘅帖。

妳之前貼啲歌好多大陸朋友都聽唔到,試下貼嚟呢度會唔會好啲: vidivodo.com

雖然好嘅粵語歌多到不勝枚舉,但要揀最LIKE嘅一百首,數量確實多咗啲,需要慢慢精挑細選~~