QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7575|回復: 34

[詞彙及翻譯] 粵語詞彙小測(二)

承蒙各位畀面,繼續有效。老規矩,一格一字,一字十分,滿分一百。(其實我都攞唔到滿分嘎)

fficeffice" /> 

l        做跑差首先要學識四樣嘢:千里眼、順風耳、飛毛腿、(1)(2)肚。

l        今次(3)梗,我哋都系諗定後路先啦。

l        今日鋪頭嘅(4)(5)有喜,你哋聽日再嚟過啦。

l        人家都已經夠淤啦,你哋仲要(6)行佢。

l        老竇啲錢你都夠膽落(7)?你仲系唔系人嚟嘎!

l        地方(8)窄,佢哋都系朝(9)晚拆咋。你唔嫌屈(10)就將就住落先啰。

我想講講該乃祇不過係廣州話詞彙,唔係「粵語詞彙」,因爲有好多係粵語四邑話冇嘅。

原帖由 嶺南散人 於 2009-5-26 16:38 發表 我想講講該乃祇不過係廣州話詞彙,唔係「粵語詞彙」,因爲有好多係粵語四邑話冇嘅。

有D更加唔系乜粤语词汇,普通话一样可以套入去嘅

l        做跑差首先要學識四樣嘢:千里眼、順風耳、飛毛腿、(1)(2)肚。

l        今次()梗,我哋都系諗定後路先啦。

l        今日鋪頭嘅(東)(主)有喜,你哋聽日再嚟過啦。

l        人家都已經夠淤啦,你哋仲要(踩)行佢。

l        老竇啲錢你都夠膽落(袋)?你仲系唔系人嚟嘎!

l        地方(狹)窄,佢哋都系朝(起)晚拆咋。你唔嫌屈(窒)就將就住落先啰。

原帖由 嶺南散人 於 2009-5-26 16:42 發表 l        做跑差首先要學識四樣嘢:千里眼、順風耳、飛毛腿、(1)(2)肚。

普通话一样讲「神仙肚」,一样讲「死」,一样讲「东主有喜」,一样讲「浅窄」

原帖由 神七咁早 於 2009-5-26 16:46 發表   普通话一样讲「神仙肚」,一样讲「死」,一样讲「东主有喜」,一样讲「浅窄」

「神仙肚」可以探究,普通話系有,不過老一輩成日噉講,唔知系咪出自粵語;

「東主」,普通話當然有,因為同出於漢語;不過弊在已經幾乎唔使用,但香港仲日常使用。

「淺窄」,普通話一般講「狹窄」。

原帖由 嶺南散人 於 2009-5-26 16:42 發表 l        做跑差首先要學識四樣嘢:千里眼、順風耳、飛毛腿、(1)(2)肚。

l        今次()梗,我哋都系諗定後路先啦。

l        人家都已經夠淤啦,你哋仲要(踩)行佢。

l        老竇啲錢你都夠膽落(袋)?你仲系唔系人嚟嘎!

l        地方()窄,佢哋都系朝(起)晚拆咋。

剩返呢幾題同我答案唔符。(我冇話你嘅唔啱

l        做跑差首先要學識四樣嘢:千里眼、順風耳、飛毛腿、()(仙)肚。

l        今次(死)梗,我哋都系諗定後路先啦。

l        今日鋪頭嘅()(主)有喜,你哋聽日再嚟過啦。

l        人家都已經夠淤啦,你哋仲要(拨)行佢。

l        老竇啲錢你都夠膽落(格)?你仲系唔系人嚟嘎!

l        地方()窄,佢哋都系朝(行)晚拆咋。你唔嫌屈(仄)就將就住落先啰。
原帖由 神七咁早 於 2009-5-26 16:46 發表   普通话一样讲「神仙肚」,一样讲「死」,一样讲「东主有喜」,一样讲「浅窄」
我就吂聽講過北平話有「神仙肚」同「淺窄」。
原帖由 六叔 於 2009-5-26 17:16 發表   l        今次(死)梗,我哋都系諗定後路先啦。 l        人家都已經夠淤啦,你哋仲要(踩)行佢。 ...
四邑話冇講「地方淺窄」。

原帖由 嶺南散人 於 2009-5-26 19:45 發表 我就吂聽講過北平話有「神仙肚」同「淺窄」。

你无听过嘅嘢大把啦

l        做跑差首先要學識四樣嘢:千里眼、順風耳、飛毛腿、()()肚。

l        今次()梗,我哋都諗定後路先啦。

l        今日鋪頭嘅()()有喜,你哋聽日再嚟過啦。

l        都已經夠啦,你哋要(佢。

l        老竇啲錢你都夠膽落()?你人嚟([口架])!

l        地方()窄,佢哋都朝()晚拆咋。你唔嫌屈()就將就住落先

原帖由 神七咁早 於 2009-5-26 20:06 發表   你无听过嘅嘢大把啦    

呢條友唔係滿大人派嚟嘅奸細就係粵族嘅敗類。下下挑撥離間,「唯恐天下不亂」。

l        今次( )梗,我哋都諗定後路先啦。

l        都已經夠啦,你哋要( 佢。

剩返兩個。繼續努力。

l        今次()梗,我哋都諗定後路先啦。(或者用waan都得)

從事記者行業,一定要捱得,而有所謂「鐵腳、馬眼、神仙肚」。

原帖由 外外星人 於 2009-5-26 22:53 發表 l        今次(毈)梗,我哋都係諗定後路先啦。(或者用waan都得) l        人哋都已經夠淤啦,你哋重要(串)拫佢。 ...

l        今次()梗,我哋都諗定後路先啦。(或者用waan都得)

呢個字我唔識,你教下我。waan都可以,不過同我答案唔同。

呢個未啱。

厾入去咪知囉!

呢個都得嘅,不過仲未系我想要嘅字。

貼士:既然「要諗定後路」,噉梗系好嚴重啦,要搵個能夠表示後果嚴重嘅詞先得……

前邊有啲詞雖然意思上系啱,但佢哋嘅後果未必一定要系好嚴重嘎。 至於「死」字,雖然系夠曬嚴重,但系又太濫太泛了,唔夠精確。

咦,咁多詞都可以用,系咪即系話我哋嘅粵語表達非常之豐富呢?

粵語嘅優點就係表達意思準確,詞彙多,兼且唔重複,滿大人冇得同我哋比。

六叔,你嘅創意幾好,故此,撐你!諗多啲題目出嚟,畀大家熟習下粵語,好事嚟咖!

你嘅tips畀到咁( ),我諗都係個香字冇走雞嘞!

今次()梗,我哋都諗定後路先啦。

BTW,我都出返條題目,畀大家玩下:

你嘅tips畀到咁( ),我諗都係個香字冇走雞嘞!

六叔,你出呢啲題目幾啱大家熟習粵語,好到( )!