QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2378|回復: 3

[資料收集] 粤语短信

唔准郁!打劫!全部举手!男既泊左边,女既泊右边,变态既企中间,话紧你啊,仲诈呆睇手机! 一见钟情爱上你,二话不说揽住你,三头两日来找你,四下无人锡啖你,五天之内娶到你,六十年内不分离! 凉风有讯,秋月无边。亏我思娇既情绪,好比度日如年。我虽则唔系玉树临风,潇洒倜傥,但我有广阔既胸襟加强劲既臂弯,你爱我吗? 初见时倾心,再见时痴心。成日费心,欲得芳心。费尽苦心,想都屈心。唔通你心,不懂我心? 顶你唔顺啊,如果你仲要发埋晒d咸湿短信息俾我呢,我就稳人周街写:办证 13xxxxxxxxx…… 男人出边包女人叫“金屋藏娇”;女人系出边养男人叫“卧虎藏龙”。 起身啦,烂训猪,仲唔快点去上班,懒得你啊!真系无眼睇! 你真系人见人爱,车见车载,见棺开盖,死鸡撑盖。 老婆:“我嫁俾魔鬼都好过嫁俾你啊!”老公:“无可能,近亲系禁止结婚嘎。” 恭喜,恭喜,恭喜你!听讲你麻将赢佐,股票赚佐,人工加佐,系时候做东佐啵? 靓女,你好嘛? 没咩特别理由,但就系朝早睡着左,中午喝左,晚黑醉左。钟意你啊,傻妹! 钟意你需要理由咩?需要咩?唔需要咩?需要咩?唔需要咩?需要咩?唔需要咩…… 男人的四大理想:天上纷纷跌money,靓仔统统都死光,靓女脑子都生锈,争着抢着来抠我。 我好挂住你啊!你有无挂住我呢? 一吻送你玫瑰花m,二吻俾你我既家mm,三吻蜜月去爪洼mmm我係爱情大傻瓜,爱你永远唔变卦!!!mmm 宝贝,你做紧乜嘢,我好挂住你啊! 人系教室心在外,读书不如谈恋爱。老师问点解?你话为左子孙下一代。 肥婆肥腾腾,行到半路屎忽痒。 你叫我请食饭,我真系矮子骑大马--上下两难;上下为难哪!

Re:粤语短信

其實有冇人寫短訊? 信息、短信都唔係睇得好慣。 而且覺得訊字比較啱意思啲。

台灣都叫簡訊。short message. 假如由電腦資訊業(information industry)嘅術語嚟講:        台灣     大陸                  日文 information 資訊/情報   信息 (經解讀之資訊,消息)        情報 message   訊息     (我唔知?)(螢幕反應電腦之回應或狀況) data    數據/資料   (我唔知,数据?) (0101...未經解讀原始電腦數據; 未經解讀的統計數字或記錄數字) 「信」letter, 同「訊」message喺本義上有唔同, 但實際應用時, 而家簡化字習慣將「訊息」叫咗「信息」, 等於將「信」當作「訊」嘅簡化字用。而「電訊」原意, 包含「電訊=指電子燈號或訊號, 及其要表達嘅意義」同埋「電信=如電報、電郵email之類, 係以電子方式傳送信函letter內容」, 所以, 大家已經將訊同信兩字搞亂晒。

我個群有人講過,“中国电信”其實係用錯字,應該叫“中國電訊”先啱。 我哋嘅電話,冇“訊號”就唔可以打。而“電訊”提供嘅係“訊號”而唔係“信號”。呢個“信”實在冇意義。