QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10752|回復: 12

[語義解譯] 『请教』“呃鬼食豆腐”既来历系点样架?

最近有人问我“呃鬼食豆腐”系点黎既。我吾识答,只有黎请教下d高人啦! em3:

Re:『请教』“呃鬼食豆腐”既来历系点样架?

原來版主早係一年幾前係香港電台討論過~ 不過最終都唔知呢個詞既由來~~ 題目: 呃鬼食豆腐 頁數: 1 香港良心 2003-01-27 23:05:14 其實正確叫法是 - 氹鬼食豆腐, 意思是說 " 呃鬼麼! 豆腐 fa 2003-01-27 17:52:06 tum鬼食豆腐 and 呃鬼食豆腐 ? what is the difference? highyun 2003-01-27 20:11:37 氹唔一定係呃,“氹細路仔食飯”唔等於“呃細路仔食飯”。 費人 2003-01-26 22:40:53 呃鬼食豆腐 點解要食"豆腐", 又唔食其他o野? highyun 2003-01-26 23:44:08 好似對女仔索油都叫做食人豆腐,可能“食豆腐”有“搵人著數”o既意思,所以“呃鬼食豆腐”可能係呃鬼搵著數o既意思。 em2:

唔该晒kathy啊。 一个咁特别日子我讲过嘅嘢都畀你揾到~

讚我神通廣大啦~~~呵呵

睇嚟讲咗一大通,始终都系冇人知道呢句话嘅由来

哇,问乜都知嘅话我早就发咗达啦

失望!!!! em16:

等我黎同大家探讨一下点解要“呃鬼食豆腐”! 豆腐是豆浆煮开后加入石膏或盐卤使凝结成块,压去一部分水分而成的食品,而传 说中豆是盘古开天辟地时代,天上九天神女散花时,花种落在人间长出的作物。而 豆谓火,加上石膏是酸性物质,甘起到好的催化剂作用,距能停止鬼的鬼主意,起 到降阴伏魔之作用。钟魁就是一把做豆腐的老手,要不降鬼大师非他莫属,全是靠 豆腐的光。 而以家d鬼更精明,距先至无甘容易上当,让距吃豆腐好难,不过一些降鬼大师们 都费尽心思,将豆腐做到让鬼喜欢,让他们不自觉吃豆腐。所以又有“呃鬼食豆 腐”呢种讲法啦!

真係嫁???????????? 咁搞笑既???似你作多d¬¬¬ em2:

而以家d鬼更精明,距先至无甘容易上当,让距吃豆腐好难,不过一些降鬼大师们 都费尽心思,将豆腐做到让鬼喜欢,让他们不自觉吃豆腐。 2~~~又好似聽過以上既講法~~~

听落好似几有道理喎,毛兄原来系高人,佩服。

highyun在2004-10-09 00:04:00说道:[br]听落好似几有道理喎,毛兄原来系高人,佩服。
好矮炸!你米甘客气啦!

原来系甘呀,佩服佩服