QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7624|回復: 25

三炮齊發之翻唱--By Samkong

好耐冇SEND過歌仔上嚟,今日貪得意玩下,一連發三首歌仔上嚟~~~~ [ 本帖最後由 samkong 於 2009-4-12 22:14 編輯 ]

整番首阿Sam嘅歌上嚟先,首歌係《這一曲送給您》,送比論壇嘅所有朋友。

《這一曲送給您》
作曲:許冠傑
作詞:許冠傑、黎彼得
翻唱:Samkong

如果君心裡 常覺有顧慮 前景感到崎嶇
人生有若游戲 他朝總有轉機

如果君心碎 常暗自下淚 何必感嘆唏噓
還希您莫嫌棄 這一曲送給您

*我願能助您 鬱結消除 結伴同尋新樂趣
我願憑樂韻 解君寂寞 此曲望您惜取

如果君他去 惆悵未入睡 難堪枕冷空虛
還請您夢鄉緊記 這一曲送給您*

請君您夢鄉緊記 這一曲送給您

跟住落嚟呢首英文歌,歌名叫做《There’s a kind of hush》,係一首1970年代廣為流行嘅歌曲,係好浪漫兼輕快嘅情歌。原唱係「The carpenters(木匠兄妹合唱團)」,阿Sam曾經將呢首英文歌改編為粵語歌《每事問》。

《There’s  a kind of hush》
The carpenters/The carpenters
翻唱:Samkong

There’s a kind of hush all over the world tonight
All over the world
You can hear the sound of lovers in love
You know what I mean

Just the two of us
And nobody else in sight
There’s nobody else
And I’m feeling good just holding you tight

So listen very carefully
Get closer now and you will see what I mean
It isn’t a dream
The only sound that you will hear
Is when I whisper in your ear--「I love you」
For ever and ever

There’s a kind of hush all over the world tonight
People just like us are falling in love

So listen very carefully
Get closer now and you will see what I mean
It isn’t a dream
The only sound that you will hear
Is when I whisper in your ear--「I love you」
For ever and ever

You can hear the sound of lovers in love

而呢一首,係小弟於2005年創作嘅填詞陋作。歌名叫做《進取》(詳見最下面嘅「創作意念」),呢首歌個前奏好長,有成2分鐘有多,大家要比少少耐性去聽先得~~

《進取》
原曲:《太空舞》(純音樂演奏曲)
作曲:許冠傑
作詞:Samkong(於2005年創作)

演唱:Samkong

浪卷風急不必畏懼  仍懷大志休嘆唏噓
前方即使百丈渠  前方盡管多險壘  毋須感驚恐退縮歸去
揚帆千舟碧海結聚  雄雁上蒼俯覽山堆
人生應飽經煉錘  恒心堅守障礙除  成功彼邦將愉快伴隨

越過冰峰  驅走怯累  踏遍荊棘  拋開顧慮
憑我天聰  增添智睿  用我雙手  書寫這《序》

浪卷風急不必畏懼  仍懷大志休嘆唏噓
前方即使百丈渠  前方盡管多險壘  毋須感驚恐退縮歸去
揚帆千舟碧海結聚  雄雁上蒼俯覽山堆
人生應飽經煉錘  恒心堅守障礙除  成功彼邦將愉快伴隨

(和唱)進取  進取  進取  進取  進取  進取  進取  進取
(結束句):誓要攀登  爭取! 讓理想鼓  再擂! 耀眼星光  稱許!

創作意念:作者特別爲阿Sam的一首從未填寫過歌詞之純音樂演奏曲《太空舞》填詞,歌名叫《進取》。這是一首勵志歌曲,歌詞激勵人們:不論在多大的艱難險阻面前,都應該堅守信心,克服困難,持之以恒,憑智慧與雙手贏得最後的勝利。

最欣赏本地原创的了,SAMKONG兄的文笔及歌喉俱佳!
果然是SAM狂,一出就三首,犀利~~~~~~~~~~

好耐未見SAMKONG貼歌,一貼就係三連環 好正!

下次要及時P先得喎!

samkong幫手砌返正啲歌詞好嗎?

求粵語拼音及正字

↑

請厾入呢個網址查詢!

原帖由 外外星人 於 2009-4-12 23:20 發表 samkong幫手砌返正啲歌詞好嗎?   求粵語拼音及正字         ↑     請厾入呢個網址查詢!  

已經回覆,帖上咗歌詞。

《這一曲送給您》第一句模仿得好鬼似,雖然唱多兩句就露陷變返Samkong
前2首翻唱得最好听就 是 《There’s  a kind of hush》,   第3首不算翻唱喇。。词填得 好 好 啊 !!NB!
真系好好听啊!第3首的词也作得很有气势!SAMKONG兄:你能帮手将我上次在佛山乐人谷录音室录的那首歌发上来吗?
好耐冇入来~今次一踏入名坛,就欣赏到S兄靓歌实在系爽快,S兄唱功大有进步,我得闲又练翻一首正得,好耐冇唱,个喉咙都有D跳上跳落咯~ [ 本帖最後由 老伍一派 於 2009-4-13 19:48 編輯 ]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

三首歌都好鍾意,特別係There's a kind of hush呢首歌有驚喜,因爲我認識Carpenters呢隊樂隊甚至仲早過Sam Hui,而且呢首歌亦都係當時好鍾意嘅一首。
 唱得好 !  尤其系果首英文歌
多謝各位老友記支持先~~~

原帖由 samkong 於 2009-4-13 00:08 發表 已經回覆,帖上咗歌詞。

唔該晒!

我有個心願就係將阿SAM啲歌詞執返正,希望大家幫下手(自己一個人估計搞冇掂 )。你唱歌,我執詞,分工合作,咪幾好?!

"每事问"哩首歌我细细个阵就已经好钟意了(个阵我唔识广东话,净喺觉得弦律几好听),你唱嘅真喺好,好难相信你唔识英文

"这一曲送给你"把声好似SAM

"太空舞"词填得好好,我一向都钟意"非情歌"了

学嘢必须肯多啲去发问 问下 古今远近
无论数学或地理天文 唔信问下人
若要「罗」高分 应该每事问 问下
不懂好快问 唔问最笨 求合格好「文」
世界事物有千万万 科学日新兼月异怎去分
答案点样去搵 你每事问 会有好学问
经验累积可辨别假与真 凭不断去问人
莫再天天等 今天每事问 问下
虚心啲去问 唔明白再问 人就更聪敏
世界事物有千万万 科学日新兼月异怎去分
答案点样去搵 你每事问 会有好学问
经验累积可辨别假与真 凭不断去问人
莫再天天等 今天每事问 问下
虚心啲去问 唔明白再问 人就更聪敏

樓上兩位:Thanks for supporting!
外星仔:唱歌并非我專長,都重係創作寫歌適合我多啲~~

poplar同學:對於小弟嚟講,其他嗰啲英文,只有半桶水;但如果係自己唱嘅英文歌詞,噉就好自然係會理解到好透徹~~

「你唱嘅真好」----喺」應該用個「係」字先啱。喺=在,係=是。

确实好听,再顶!