QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3127|回復: 6

[問音問字] 唔該晒~我想問吓“在”點講架~

就喺“在這裏”的“在”。。多謝~

Re:唔該嗮~我諗問下“在”點講架~

「在」=「喺hai2」/「响hoeng2」 在外國=喺外國/响外國

標題有錯。 首先,“唔該晒”係用“晒”。 其次,“我想問吓”唔係用“諗”,唔係任何情況都將“想”講成“諗”嘅。 最後,“問吓”唔好寫成“問下”。 傳統字當中,係有“嚇、吓、下”三個字嘅,用法都唔同。

想再補充一下,應該幾時用「想」,幾時用「諗」呢? 想 = want 諗 = think 係咪好容易分呢?

多謝兩位~ 其實我都知喺“晒”,唔喺“嗮”,但喺我嘅輸入法都揾唔到呢個“晒”喇。。。 “傳統字當中,係有“嚇、吓、下”三個字嘅,用法都唔同。” 咁點分架?話畀我聽,得唔得?

Re:唔該晒~我想問吓“在”點講架~

橙橙在2005-10-21 20:25:31說道:[br]多謝兩位~ 其實我都知喺“晒”,唔喺“嗮”,但喺我嘅輸入法都揾唔到呢個“晒”喇。。。 “傳統字當中,係有“嚇、吓、下”三個字嘅,用法都唔同。” 咁點分架?話畀我聽,得唔得?
嚇︰恐嚇、驚嚇、嚇死 吓︰玩吓、行吓、打吓佢 下︰下跌、打佢一下

Re:唔該晒~我想問吓“在”點講架~

答橙橙 「喺」hai2 =「在」﹐「係」hai6 =「是」。 重有﹐人哋送嘢話「多謝」﹐人哋幫助話「唔該」。 所以﹐頂樓係﹕「就係“在這裏” 嘅“在”。。唔該~」