QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6088|回復: 16

[Blog文推薦] 粵版神獸

近日網絡流傳草泥馬等十大神獸,但均以普語諧音出之,粵人讀之一時三刻難解其意。今余無聊而作粵版神獸,只為博君一笑~

其一:貂狸
喺茫茫雪山之上,生活住兩種動物,一種叫雪貂,另一種叫雪狸。由於生殖隔離,所以喺正常情況之下兩種動物係唔會雜交嘅,但凡事都有例外,當呢兩種動物正值發情期,又搵唔到配偶,都會頂住檔解決咗燃眉之急先嘅。而佢哋雜交所產之子就謂之貂狸。由於好難得先有雜交種產生,所以貂狸嘅數量十分稀少。然而,佢哋嘅皮毛卻係非常好嘅保暖材料,因而遭到唔少唯利是圖嘅不法份子嘅捕殺,導致原本數量已經夠少嘅貂狸變得更加稀少,瀕臨絕種,急需我哋嘅保護。細隻嘅貂狸正式係叫做毛都未生齊,一般唔會遭到獵殺,而成熟嗰啲佢哋嘅皮毛被剝落嚟,稱之為貂狸老毛,聽講係越老嗰啲保暖效果越好。所謂千里之行始於足下,尤其係對於喺雪山打獵嘅獵人嚟講,對腳嘅保護更為重要。所以當地嘅獵人多數會將打到嘅貂狸老毛製成鞋,叫做貂狸老毛鞋。據聞喺寒冷嘅冬天着住佢,腳上面連一粒蘿蔔仔(凍瘡)都唔會生,所以非常受當地人歡迎。然而,製成嘅鞋同原料嘅毛唔同,唔係越老越值錢,啱啱相反,當地人稱着舊咗嘅貂狸老毛鞋叫做老鞋,啲老鞋着得人非常之唔舒服,所以一般人都唔鍾意老鞋。
後來有個從外地調嚟雪山嘅新領導。佢上台之前係自己用禾稈草織鞋賣嘅,嚟到之後佢以權謀私,大肆推廣佢嗰啲禾鞋,就係噉,佢啲禾鞋漸漸取代咗貂狸老毛鞋。不過話又講返轉頭,呢啲禾鞋又確實係幾好嘅,用啲人唔要嘅禾稈草為原料既環保又襟着。而且最重要嘅係救咗啲可憐嘅貂狸,都算係個狗官做咗件好事嘅。

其二:福鰩
鰩係一種生活喺海洋深處會放電嘅生物又叫電鰩。而嚟自大西洋嘅福鰩則係堪稱鰩中之王,至於佢嘅真面目就似乎冇乜人真正見識過。對於佢呢個咁怪嘅名嘅來由就更係眾說紛紜。有話係因為最早發現佢嘅人個名有個福字;有話係因為佢放出嚟嘅電形狀似個福字;亦有講法係話因為佢極之罕見,所以見過佢嘅人都係非常之有福氣嘅。然而,喺研究佢嘅人當中卻大多數持另一種特別嘅見解,佢哋認為呢個福其實係一個避諱嘅講法,就好似我哋叫空屋做吉屋,叫通書做通勝噉,之所以叫佢福係因為佢一啲都唔福,唔係福不但止,反而係禍,因為據聞出現呢種福鰩嘅地方好容易會引發海嘯(tsunami),呢個可能係同佢哋放出嚟嘅電波有關。不過呢種講法只係一種傳聞,至今重未得到證實,千祈唔好為咗見吓福鰩一眼就走去搵海嘯嚟睇啊~

其三:岸鳩
與高爾基筆下不畏風雨嘅海燕相比,岸鳩就顯得怕死好多,只敢喺岸邊徘徊,唔夠膽出海。

其四:蹦螲
水蛭,係一種專吸人畜血液嘅軟體動物,而蹦螲因為彈跳力極強,所以可以輕易跳到人畜身上去吸血,防不勝防,危害更為嚴重。

其五:霹狼
速度如霹靂一般的狼……

其六:獅狒龍
三棲動物,因擁有雄師嘅威武,狒狒嘅矯健,同埋龍一般上天落海嘅本領因而得名。

其七:多膠魚
生活於鹹淡水交界處,肉質鮮美,富含膠原蛋白、不飽和脂肪酸ω3,長期食用有美容健體嘅功效(當然,亦都係好易肥嘅),係法國大餐嘅必備原料。

其八:伸高虎
於非洲大草原之上,為獵食高大嘅長頸鹿,迫於環境,只好不斷使自己伸高。

其九:避刃兔
因長期穿梭於荊棘叢生嘅灌木叢中,因而練得一身敏捷嘅身手。對刀槍劍擊等利器尤為敏感,難以捕捉。避刃兔因此得名。

其十:車頭海狗身嘅怪物
傳說中一怪物,頭大如車頭,身壯如海狗。據現存記載,僅於歲晚朝曾出現過。

神獸之王——第十一大神獸:鯉鵬
北冥有魚,其名為鯉。鯉之大,不知其幾千里也。化而為鳥,其名為鵬。鵬之背,不知其幾千里也。怒而飛,雙羽一振,壓下無數浮雲~

(以上內容純屬虛構,如有雷同實屬巧合)

歡迎大家繼續補充

評分

查看全部評分

有埋圖就好嘞!

做一个粤语嘅版本~大家继续发挥创造力想像力!哈~

原帖由 外外星人 於 2009-3-22 14:48 發表 有埋圖就好嘞!

你唔係第一個提呢樣嘢嘅~

樓主神人也
好搞嘢,尤其係第一段:貂狸。

章光羚

吊李化蟹

泥老鵡

奶犀

潮蛆

諸如此類……

銜稼羚

生活喺新疆烏魯木齊以北大草原嘅銜稼羚,原本叫邯加羚,係賽加羚羊嘅近親。由於邯加羚長期以偷食莊稼為生,且該種羚羊時常口銜莊稼作咀嚼狀,故又稱銜稼羚。銜稼羚非常罕有,且全身係寶,其羊角堅固無比,做出嚟嘅羊角鏟係用嚟強行拆毀賴死唔走嘅「釘子戶」房屋嘅主要工具,故又稱謂銜稼鏟。另外,以羊嘅大腸有奇特嘅藥用價值,以其為主要原料提煉製成嘅神藥「銜稼腸」,足以令你闔家安康。

超级強大嘅lz!!!!!!!!!掌聲!!!

真係笑鬼死

轉了..

幾正.

見你寫得咁正,送幅正圖過你.

原帖由 ray 於 2009-3-23 20:07 發表 超级強大嘅lz!!!!!!!!!掌聲!!! 真係笑鬼死轉了..
喂~大佬~你幾時過嚟噶?之前唔多覺眼你喺呢個論壇嘅存在嘅……

原帖由 羊城惜花人 於 2009-3-23 21:35 發表 喂~大佬~你幾時過嚟噶?之前唔多覺眼你喺呢個論壇嘅存在嘅……

但係我好覺眼你係呢個論壇嘅存在啵...

你嗰篇  心中的紅綠燈  令我十分欽珮

新仔嘛...咪不太活躍咯..我正后悔太遲髮現粵協了.........

出埋logo仲好

非常好!!

其實第九大神獸有段故:

此兔原本係叫「湖繭兔」,傳說生于湖邊一石繭,因吸收天地之靈氣,日月之精華,因而破繭而出。此兔所到之處,必前呼后擁……

有图为证更好。