QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4823|回復: 7

江门话歌曲

http://a8.ent.tom.com/player/splay.php?songid=146383(江门荷塘话)

老派江门话,系一种白话同闽南话混合既语言,同江门辖下的四邑话差别甚大,现在江门市区已经无乜人讲,只有在江门周边既荷塘、礼乐等地方可听倒。

怕        黑 
                              词\曲:何华生
                              编配 :何华生 
                               原唱 :何华生             

你话过 你愿意 喜欢同我在一起
                    我话过 我乐意 照顾你一生一世
                    你问我 愿唔愿意陪你一齐睇大戏
                    我话过 只要你钟意乜野事都肯陪着你
                    做完大戏后时候返屋企

2我怕黑 黑墨墨 黑墨黑墨墨冇街灯
                    我踩着单车你坐我后边
                    心震震 风阵阵
                    狗吠声真吓人搏命摁

摁摁铃钟 讲讲话 壮壮儋 恏說話
                    摁摁铃钟 讲讲话 搏晒命踩心挂挂
                    摁摁铃钟 讲讲话 莫名奇妙心怕怕

3紧解月爷光 你偏偏照祠堂
                    照着呢个盲公佬佢偷猪糠
a

唔错,奉上另外一首江门话歌曲——

《我需要你》

http://yc.5sing.com/72690.html

有明顯嘅新甯話同客家話嘅特徵

乜嘢系新嘴话?
好正常,当年客家人东征,将四邑佬杀到尸横遍野,可惜后来被广府人勾结满清势力镇压下去 幸存下来的客家勇士纳当地土女为妻,逐渐形成这种略带有四邑口音的客家话。
听老一辈讲,好多华侨都是被客家佬赶出去的。如果无客家佬,四邑都做不到第一侨乡咯。

江門話好似廉州話哦!

呵呵。我系江门人,都系勉强会听!!