QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4455|回復: 5

[疑難解答] 英文發音

D香港人講em\en開頭嘅英文字係發[em\en]音嘅,大陸就發[im\in].

仲有個a字,香港係發[ei]音,大陸就[er]音.

到底邊種正規D?

我好似唔系好明。。。。
原帖由 哨牙 於 2009-3-11 23:12 發表 D香港人講em\en開頭嘅英文字係發[em\en]音嘅,大陸就發. 仲有個a字,香港係發[ei]音,大陸就[er]音.   到底邊種正規D?

1.英美音 (c.f. Embed (BrE) versus Imbed (AmE) )
2.英文東南西北口音 "a"有幾種讀法,但肯定無 r 尾。

其實睇音標系最爲準確噶···

英文其實有好多種口音咖~單就講英國英文~有上流社會的劍橋牛津口音~尼個基本上系皇室官員等入過尼兩所大學的人的口音~仲有倫敦口音(倫敦東部同西部的口音又不一樣),北英格蘭口音(其中利物浦口音為代表,其實不同郡,口音不一樣,尼個以地域為界限),仲有蘇格蘭口音(蘇格蘭的都有好多種口音,其中有d好似劍橋牛津,但是有d就真系好唔一樣,譬如曼聯教練費sir感,拒果d蘇格蘭英文,聽到發曬牛痘~)

感就唔使講南非英文,澳洲英文同新西蘭英文啦,不過尼d地方的英文口音分別就無英國感多樣話(相對而言)~

查實enjoy,一般英美(以英國劍橋牛津口音,美國音)都系讀in,無系en~可能英國有某些地方的,系讀en掛~

例如,destination,尼個詞,開頭個音節一般英國美國人都度de,但是我睇新西蘭的電視節目,系個旅游介紹黎,個新西蘭主播系讀di~

原帖由 哨牙 於 2009-3-11 23:12 發表 D香港人講em\en開頭嘅英文字係發[em\en]音嘅,大陸就發. 仲有個a字,香港係發[ei]音,大陸就[er]音.   到底邊種正規D?

香港教英式英文發音,國內教美式英文發音。