QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6770|回復: 12

[民風民俗] 湖南也有讲粤语地方

湖南最靠近广东的郴州地方人不少会讲粤语好多人都知道,但一般认为系因为靠近广东,同岭南人接触交流得多先至学会既,但其实响郴州下属同广东接壤既宜章县、汝城县,都有原生既粤语:

http://blog.sina.com.cn/s/blog_5cc47e740100be0g.html

http://zhidao.baidu.com/question/61094071.html

唔出奇
郴州话,我平时接触过大把响电器城推大板车既郴州湖南头,一句都听5出up乜。总之一句话头,坚拒湖南头认亲认戚。

原帖由 使君子 於 2009-2-27 14:59 發表 郴州话,我平时接触过大把响电器城推大板车既郴州湖南头,一句都听5出up乜。总之一句话头,坚拒湖南头认亲认戚。

警惕捞人挑拨!!!

郴州話係湘南土話嘅代表,同粵北韶州土話係一路。

韶州土話同湘南土話其實係嗰啲經已「漢化」嘅平地瑤人嘅民族語言。

有證據顯示,韶州土話同湘南土話,同廣西嘅平話關係密切。

靠近郴州嘅道州,永州(零陵),係瑤民族嘅發祥地(千家峒),嗰啲操韶州土話,湘南土話,廣西平話(尤其係桂北平話)口音嘅所謂「漢族」人,查實就係嗰啲經已「漢化」咗嘅平地瑤人!或者叫佢哋所謂嘅「熟瑤」。

瑤人嚮慕我哋粵人係好事,唔應該拒絕!唔通遊佢哋繼續漢化成根深蒂固敵視我哋粵民族嘅漢族人好咩?!

郴州喺湖南裡頭出晒名媚粵咖喇,長沙好多時都睇郴州唔順。

郴州歷史上叫桂陽,喺南漢帝國時代,桂陽郡係南漢最北邊嘅領土,係南漢最為重要嘅抵禦北邊侵擾嘅堡壘!

郴州,道州,贛州,其實都係我哋粵地應該力爭嘅禦北重心據點。

南唐保大年间,南唐中主李璟一反「保境息民」成策,先后出兵攻打闽、楚两国。乾和间,南汉、南唐都出兵伐楚,为争夺郴州,两国发生军事冲突,结果南汉取得胜利,从楚国手中夺得桂管,在南唐手中取得郴州与桂阳监,关系相当紧张。不过,此时南唐国势大不如以前,不久复失湖南,乃「绝南顾之意」。
南汉,就是今日的广东、广西、香港、海南、澳门等地。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2009-2-28 20:30 發表
郴州話係湘南土話嘅代表,同粵北韶州土話係一路。
韶州土話同湘南土話其實係嗰啲經已「漢化」嘅平地瑤人嘅民族語言。

我个划分标准——湖南最南边几个瑶族自治县一定要,其他就咪啦。事关佢地响正珠江流域——北江源头,山势极其险要。

大赣州,定南 龙南 全南 要,寻邬 要,其他唔使。

东江尽头,去到 龙川、紫金、惠东,再向东韩江流域唔使要。

贵州南部、云南西部,都要laab埋,话晒黄果树瀑布都属珠江流域。

越南一定要,有越南先至可以控制南海。越南系 大··粤 伸向南太平洋 一条猛鞭。

原帖由 使君子 於 2009-3-1 10:29 發表 我个划分标准——湖南最南边几个瑶族自治县一定要,其他就咪啦。事关佢地响正珠江流域——北江源头,山势极其险要。大赣州,定南 龙南 全南 要,寻邬 要,其他唔使。东江尽头,去到 龙川、紫金、惠东,再向东韩江流域唔使要。贵州 ...

大粵有兩種,一種係現時中國疆域範疇以內嘅大粵,佢唔單衹包括韓江流域嘅潮汕,興梅,甚至外延到而家兩廣省界嘅邊鄙之地,具體包括有福建嘅漳州,龍岩,汀州,廈門(臺灣其實更加有可能得到佢);江西嘅贛州,瑞金,虔南;湖南嘅郴州,道州;武陵山,婁山關以南嘅貴州;同埋雲南全境!

而大粵嘅另一種形式,則係並唔局限於中國疆域範疇之內嘅,講白啲就係拖埋越南入局。

大粵嘅最大外延:以兩廣(經已包含海南在內)為核心,涵蓋港,澳,閩西南,贛南,湘南,黔之大部,滇,越,甚至仲可以包埋柬,寮。

假如係要借普魯士奧地利之於德意志嘅歷史嚟套落大粵未來嘅分合走向度,噉我諗呢個未來大粵嘅「奧地利」一定係越南。點解俾斯麥當年力排眾議將奧地利排除出德意志統一進程之外,因為佢深知一山難容二虎嘅道理。

以我睇嚟,最有利於我哋粵人嘅係唔要越南嘅大粵。

另外,勢力範圍嘅界定並唔係完全依照河系分水線嚟釐定嘅。

湖南除郴州下属的汝城、宜章外,还有永州下属的蓝山、江华有粤语分布,主要是梧州人的功劳。永州接壤贺州,贺州以前隶属梧州。

http://zhidao.baidu.com/question/6648941.html

居住在粤北湘南的瑶人同胞,讲一种来源未明的白话方言,虽然口音同珠三角相差较远,但我可以听得明。

我去连南瑶族自治县考长途试阵,接触过瑶胞。