QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: thhui

[粵語拼音] 廣東拼音辨別六聲的困難

http://tool.httpcn.com/Html/KangXi/21/PWAZTBPWCQUYAZXVD.shtml

『傍』

◎ 古代音韵与现代拼音对照
[ 上古音 ]:阳部并母,bang
[ 广 韵 ]:步光切,下平11唐,páng,宕開一平唐並
[ 平水韵 ]:下平七阳·去声二十三漾
[ 唐 音 ]:*bhɑn,bhɑn
[ 国 语 ]:bàng,páng
[ 粤 语 ]:bong6pong4pong6
[ 闽南语 ]:pong2,pong5

◎ 康熙字典解释
【子集中】【人字部】 傍; 康熙笔画:12; 页码:页113第02(点击查看原图)
【唐 韻】步光切【集韻】【韻會】蒲光切。
http://tool.httpcn.com/Html/KangXi/34/KOKOPWILAZXVCQDXV.shtml

『臘』 简体字:

◎ 古代音韵与现代拼音对照
[ 广 韵 ]:盧盍切,入28盍,là,咸開一入談來
[ 平水韵 ]:入声十五合
[ 粤 语 ]:laap6lip6
[ 闽南语 ]:lah8,lap8,liap8

【未集下】【肉字部】 臘; 康熙笔画:21; 页码:页997第30(点击查看原图)
【廣 韻】盧盍切【集韻】【韻會】力合切【正韻】落合切,
http://tool.httpcn.com/Html/KangXi/39/KOXVPWRNCQRNUYRNKO.shtml

『間』 简体字:

古代音韵与现代拼音对照
[ 上古音 ]:元部見母,kean
[ 广 韵 ]:古閑切,上平28山,jiān,山開二平山見
[ 平水韵 ]:上平十五删·去声十六谏
[ 粤 语 ]:gaan1gaan3
[ 闽南语 ]:kan1,kan3,keng1

【戌集上】【門字部】 閒; 康熙笔画:12; 页码:页1333第01(点击查看原图)
〔古 文〕
【唐韻】古閑切【集韻】【韻會】居閑切【正韻】居顏切,

又【廣韻】古莧切【集韻】居莧切【韻會】居諫切【正韻】居晏切,
◎ 康熙字典解释
【子集中】【人字部】 傍; 康熙笔画:12; 页码:页113第02(点击查看原图)
【唐 韻】步光切【集韻】【韻會】蒲光切。

根据唐韵,韵会,何文汇的「根据普通话判粤语汉字文读音」的做法,大跌眼镜。

粤语文读音本音应为「庞晚」,而非「磅晚」

广东话拼音元音上标调系统

原帖由 xiss 於 2009-8-11 22:54 發表 好歡迎你加入Penkyampji使用者嘅行列。何文匯,個人覺得,有啲過于嘅學術同迂腐嘞,喺正音上一啲都唔考慮社會實際。

Tthui 君而家重系 刘锡祥嘅使用者,但系佢在表调上使用咗 「1993 式元音上标调号系统」, 又俗称「Penkyamp 标调系统」/「广东话拼音元音上标调系统」。 我觉得应该在元音上标调号上,达成呢个共识先。 而拼写上用 jyutping 定系 刘,定系耶鲁,我而家并唔强求, 因为上标调号上统一咗,你会发觉 无论读 jyutping 定 耶鲁,都好轻松嘅。

多謝PenkYamp 兄的賜教,但仍有不明之處:-

究竟「 購」 要讀 gau3救 或 kau3扣?

因為康熙字典的拼音是普通話的拼音,不是廣東拼音,

是否不能直接對應?

康熙字典唔系拼普通话嘅音嘅。

康熙字典入边根本无康熙或元明之后嘅切韵。 佢系一个收集唐宋时代切韵嘅字典。 而且清时代训诂专家唔会对「普通话音」好感兴趣。

所以康熙字典系拼中国音嘅,最岩从唐语出来嘅粤语,亦岩普通话。

购似乎何文汇符合中古音啲。 但系或者我地以后会揾到 佢读送气音嘅依据。 所以我话似乎。

何文汇捋现代普通话来推论广东话字音已经系事实。 佢整个方法论有问题。

我也聽聞普通話也經過正音。

不過學者是趙元任。

他不排除今音,反而對古音的不同持開放態度。

因為他也發現很多普通話音和古時的韻書相差很遠。

結果它放棄古音而用今音,至有現代普通話的標準音。

反觀Ho Man Wui 則不理今音的現實,只找1000年前的中古音做文章,

只會復古,不理現在的音變(演變)的事實,兩位學者的治學態度真是不能同日而語,

高下立見!

香港政府及電台電視台盲目相信教授之所謂專業,

令不知袖裡的市民跟風,使現在的「正音」變成

「古音」或讀古書的「文讀音」,真是荒天下之大謬!

何文汇不是什么真正的训音学者,食普通话口水尾遮。何连康熙字典都唔识翻,点能算训千年之音?

其实赵元任重离谱,将蓝青官话改成山东话一样分尖团,同具有粤语入音韵尾。 结果北人无一识讲。

好彩当时系北洋军阀时期,南北文化隔膜好大,北人无暇搞国家统一标准,照讲清朝官话。 到咗国民党时代,老蒋满口宁波口音,但系却提倡清朝满大人官话,赵元任官话终于束之高阁。

如果老蒋捉虫,到台湾任用赵派人士推广赵元任官话,则今日台人 京调而粤切, 多得佢唔少喇。

那誰最後正普通話的音,

我們在字典上見到的漢語拼音又是誰校正的呢?

原帖由 thhui 於 2009-8-13 19:18 發表 那誰最後正普通話的音, 我們在字典上見到的漢語拼音又是誰校正的呢?

係唔係黎錦熙?
聽聞佢係「尖團合流」同「去入聲」嘅新國音嘅提倡者,宜家我哋嘅普通話就係當時嘅「新國音」嘞。

我看了黎錦熙的生平,

ngoh hon liu lai gam hei dik sang ping,

感慨若果香港有一個像黎錦熙的人,

gam koi yeuk gwoh heung gong yau yat goh jeung lai gam hei dik yan,

香港的「廣東拼音」和「正音」就不會是這樣的了。

heung gong dik gwong dung ping yam woh jing yam jau bat wooi si je yeung dik liu.

一個盡責的學者的治學態度實在應以此為榜樣。

yat goh jun jaak dik hok je dik ji hok taai do sat joi ying yi chi wai bong yeung.

其實入聲字都不是只有

1、3、6聲

還有第2 聲的月字

例如:-

坐choh3 月yuet2 的月yuet2 字.

而家,話「入音」必須作為一個類別嘅聲調同平上去并列入粵語 十個左右嘅聲調,系唔實際嘅。

樓上所講嘅  yeud2 叫做「諧入」。 重有一個系「啲豬訓到 獦獦 聲」的「獦」嘅「陽平入」。

唯有 第五聲「姆調」(陽上調)找不到其入調。

亦就是講: 陰平,陰上,陰去;陽平,陽去,有其入調對應。

粵語如果將入聲作為單獨嘅調,會有十一個調。 話粵語有九個,十個,八個調,系唔完全,亦系容易一擊即破嘅。

但系,甘做,十分無必要。因為 陰平入  其實  聲調與陰平一樣,  諧入  聲調與  陰上一樣, 陰去入  同  陰去一樣。。。  所以 好奇怪點解要特別分出 「入」 呢個特別系列。

那麼,

入聲字加埋 獦獦 聲 的 geut4 geut2 就有5個調值。

重新命名粵語「十一」個調,精簡為六個:

一周: 1) 周調,陰平調   2) 出調,高陰入調, 陰平入調,歸入周調陰平

二口: 3) 口調,陰上調  4) 鴨調,諧入調,陰上入調, 歸入口調陰上

三店: 5) 店調, 陰去調  6) 百調, 低陰入調,陰去入調, 歸入店調陰去

四河: 7) 河調, 陽平調  8) 獦調, 陽平入調, 歸入河調陽平

五姆: 9) 姆調, 陽上調  ,此調無入例

六渡: 10) 渡調, 陽去調   11) 越調, 陽入調, 陽去入調, 歸入渡調陽去

我最近又發現一些不懂廣東拼音六聲的人
要他們按1-6聲唸字非常不便。

但如果是
這樣唸的話,他們更會明白廣拼由高至低的分野。

例如:-

fan
1 2 3 5 6 4
分 粉 訓 奮 份 墳
55 35 33 23 22 21

因為這樣來唸,比較清晰廣拼由高至低音的差別。
想想也是,key 的高低如果順序就最易辨別。

大家可以到以下網站download

劉錫祥的廣拼方案了。

聲母

b 爸(ba) p 扒(pa) m 媽(ma) f 花(fa)
d 打(da) t 他(ta) n 拿(na) l 啦(la)
g 加(ga) k 卡(ka) h 哈(ha) ng 牙(nga)
gw 瓜(gwa) kw 誇(kwa) y 也(ya) w 蛙(wa)
j 渣(ja) ch 查(cha) s 沙(sa)

韻母

a 呀(a) aai 唉(aai) aau 拗(aau) aam 監(gaam) aan 間(gaan)
aang 耕(gaang) aap 鴨(aap) aat 壓(aat) aak 隔(gaak)
ai 矮(ai) au 歐(au) am 庵(am) an 根(gan) ang 鶯(ang)
ap 急(gap) at 畢(bat) ak 黑(hak)
i 衣(yi) iu 腰(yiu) im 淹(yim) in 煙(yin) ing 英(ying)
ip 頁(yip) it 熱(yip) ik 益(yik)
ui 吹(chui) un 春(chun) ut 出(chut) ung 充(chung) uk 速(chuk)
ue 處(chue) uen 穿(chuen) uet 撮(chuet)
e 卸(se) eng 鏡(geng) ek 隻(jek) ei 卑(bei) euh 靴(heuh)
eung 香(heung) euk 腳(geuk)
oh 柯(oh) on 安(on) ot 割(got) o 懊(o) oi 哀(oi)
ong 剛(gong) ok 各(gok)
oo 骷(foo) ooi 灰(fooi) oon 歡(foon) oot 闊(foot)
m 唔(m) ng 五(ng)

http://sites.google.com/site/chineseinput/canton/setup

你仲要計埋

你仲要計埋

• 超陰平
  • 陰降調
  • 陽降調

regards

lawrence

原帖由 mrlchui 於 2009-9-14 18:39 發表 你仲要計埋   超陰平 陰降調 陽降調   regards   lawrence

呢啲唔系字自身嘅调,已经归入语气变调同阿劳风变调。