QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4049|回復: 5

發錢寒-许冠英斤两十足演唱会

这些唱歌风格很像阿SAM啊`~ 好听又鬼马` 阿英好野~。。。永远支持许氏兄弟

是06年在香港大专会堂的那个演出吗?
这是2006年7月30日尖沙咀理工大學賽馬會綜藝館舉行的《許冠英斤兩十足演唱會》

樓主講得冇錯,呢個係2006年7月30日喺尖沙咀香港理工大學賽馬會綜藝館舉行嘅《許冠英斤兩十足演唱會》。當日笑匠許冠英為大家演唱咗耳熟能詳及紅極一時嘅廣東歌曲,包括有「發錢寒」、「您」、「信佢就奇 」、「夜雨聲」、「無情夜冷風」等等,呢啲都可以話係經年佳作,且切合「斤兩十足」呢個演唱會主題。
從「阿英嘅兩大心願」同埋「我作過好多歌比阿Sam」等棟篤笑環節,許冠英喺臺上大放笑料,又同時真情剖白「等咗50年嘅掌聲」。與許冠傑個仔許懷欣同臺jam歌一曲「半斤八兩」,亦同樣係經典。

此乃《許冠英斤兩十足演唱會》DVD版,隨碟附上是次演唱會之現場錄音2CD(呢套1DVD+2CD套裝,本人於2008年已經到手

(注意:本帖圖片及文字資料,版權歸粵語協會所有,未經同意,請勿在別處轉載,多謝合作;如果圖片睇唔到,按一下「刷新」功能即可。)

rickhuiglsjshowdvd01.jpg rickhuiglsjshowdvd02.jpg rickhuiglsjshowdvd03.jpg rickhuiglsjshowdvd04.jpg )。

DVD 演出曲目:
01. Opening
02. 發錢寒
03. 您
04. 棟篤笑︰阿英的兩大心願
05. 信佢就奇
06. 棟篤笑︰我作過好多歌比阿Sam
07. 夜雨聲
08. 無情夜冷風
09. 癡心願記取
10. 深情剖白︰等了50年的掌聲
11. 半斤八兩 (主唱︰許冠英 / 許懷欣)
12. 開竅 (主唱︰許懷欣)
13. 蝦妹共你
14. 蝦妹恨嫁
15. 我阿英個老婆
16. 懷念著你
17. 真情流露︰我不想哭
18. Band Music: Apache
19. 柔情淚
20. The Young Ones
21. Unchained Melody
22. 愛你一萬年 (國)
23. 我找到自己 (國)
24. 楝篤笑︰許冠文、許冠英兄弟當年情
25. 命裡地圖
26. 十足斤兩
27. 這一曲送給你

Live CD 1
01. Opening
02. 發錢寒
03. 您
04. 信佢就奇
05. 夜雨聲
06. 無情夜冷風
07. 癡心願記取
08. 半斤八兩 (主唱︰許冠英 / 許懷欣)
09. 開竅 (主唱︰許懷欣)
10. 蝦妹共你
11. 蝦妹恨嫁
12. 我阿英個老婆
13. 懷念著你
14. Band Music: Apache

Live CD 2
01. 柔情淚
02. The Young Ones
03. Unchained Melody
04. 愛你一萬年 (國)
05. 我找到自己 (國)
06. 楝篤笑︰許冠文、許冠英兄弟當年情