QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12646|回復: 70

2009許冠傑澳門站演唱會報道

話說歌神許冠傑喺2009年嘅大年初六(1月31日)晚上於澳門開演唱會,噉我哋一行幾位忠實FANS就唔使問阿貴嘞,梗係前往澳門捧場啦,新年期間,為咗唔好搞到咁趕頭趕命,就一於提前一日到澳門先。演唱會嘅盛況係點?賣個關子先,先同各位分享一下演唱會之前我哋嘅一啲休閑活動,當係一道餐前嘅小食先~~

(注意:本帖圖片及文字資料,版權歸粵語協會所有,未經同意,請勿在別處轉載,多謝合作;如果圖片睇唔到,按一下「刷新」功能即可。)

喺去緊澳門西望洋嘅途中,見到咁靚景色,順手影低先~~

入夜嘅漁人碼頭,嗰日啱好冇表演睇,有少少遺憾。不過喺燈紅酒綠嘅繁華鬧市中,有如此難得嘅寧靜,確實另有一番景致。

呢處係氹仔最出名嘅特色食店,其水蟹粥味道一流,遠近聞名。 003.jpg

第二日中午,終於到咗呢次行程嘅目的地----今次阿Sam開SHOW嘅地方(亦係我哋幾位FANS入住嘅酒店)---澳門威尼斯人。離遠望落去,就知呢間由美國拉斯維加斯耗資巨款興建嘅超豪華綜合大型度假中心及亞洲最TOP嘅賭城,好有威勢,周圍有護城河環繞,認真唔少嘢!

再整多幾張外景圖LOOK LOOK先~~ 005.jpg 006.jpg 007.jpg

入到酒店大堂,金碧輝煌,氣派十足!

本來進入酒店仲有好鬼多嘢想影低,不過原來呢處有好多地方都唔允許拍照,例如專賣世界名牌嘅購物購物街同賭場。
入過呢個賭場,發現其面積之大,裝修只豪華,確實無愧係亞洲第一。

跟住落嚟睇下我哋住嘅酒店房間先,住一晚收費要成2B幾人仔,都幾犀利,噉就要好好享受一下先得。
由於間酒店大到離晒奇,凈係住宿區都分成幾個翼,我哋辦理完CHECK IN手續,都要憑呢張酒店內提供嘅地圖行一大輪,慢慢搵先至搵到我哋住嘅南翼。

房間內嘅豪華就唔使講啦,係個成70幾方嘅大套房,床好鬼闊,即使係身材龐大嘅肥鬼佬都一樣會瞓得好舒適

套房內,休息區同小客廳有明顯分隔,錯落有致,絕對係帝王式享受,

房間呢度仲有嘆靚茶同上網、通訊嘅專門區間

補番張門口走廊嘅照片先~~

呢幾張係豪華嘅洗浴區,一到步就沖番個熱水涼,驅除下疲勞先,舒服晒!

013.jpg 017.jpg

整多2張上嚟睇下~~

015.jpg 016.jpg

天色近晚,醫下肚先,Highyun話有好介紹---原來就係呢間位於路環嘅、好出名葡國特色餐廳---法蘭度餐廳,呢檔野,唔少鬼佬及港澳名人都曾專門慕名而來幫趁過,可見其江湖地位如何。

呢度果然有唔少靚野食,嗱,呢度菜就超正啦!乜料?----葡國蒜蓉蝦,味道好到冇得頂啊,睇個賣相就知正啦!

呢個餐廳傍住路環黑沙灘,風光無限,情調一流,非常寫意,經坤仔親自驗證,原來個沙灘嘅沙粒,粒粒都系天然黑色嘅,好有意思。

酒足飯飽之後,就進入呢次行程嘅戲肉嘞---呢度就係阿Sam開SHOW嘅威尼斯人金光綜藝館門口,一早就擺放咗阿Sam張大海報喺度!

阿Sam澳門演唱會嘅曲目

好多人都關心嘅、今次阿Sam澳門演唱會嘅曲目:

許冠傑LIVE演唱會(澳門站)

日期:2009年1月31日(星期六)
時間:8:25pm – 11:00pm

1. 人生多麼好(純音樂 + Opening)
2. 最緊要好玩(打鼓)
3. 財神到(Scott扮財神)
4. 新的開始(表示首次在臺上獻唱)
5. 共妳常為伴
---- 集體回憶環節----
6. 搵嘢做
7. 先敬羅衣後敬人(穿曾灶財塗鴉的衣服)
8. 鬼馬雙星
9. 賣身契(With Scott)
---Part of Elvis---
10. G.. I . Blues
11. Pocketful Of Rainbow
12. Medley: 咪當我老襯/ Baby I Don’t Care (With Justin)
13. Medley: 佛跳牆/ Don’t Be Cruel(With Justin + Ricky Hui)
14. 無情夜冷風(Ricky Hui)
15. 掌聲響起(國語) (Ricky Hui)
---中樂部份----
16. 何處覓蓬萊
17. 紙船(觀眾一起玩紙船)
18. 雙星情歌
19. 滄海一聲笑
----紀念張國榮環節----
20. 沉默是金(Gary Cheung以張國榮造型合唱)
21. Monica (Gary Cheung)
----點唱環節----
22. 陽光
23. 說一聲再見
24. 學生哥
25. 我只在乎你(日語)
26. 甜蜜的往事
27. 阿郎戀曲
28. Interlude
29. Medley: 麻雀耍樂/打雀英雄傳
30. 風中趕路人 (With Ryan)
31. 半斤八兩(With Ryan + Scott)
32. 星夜
33. Vincent (With Ryan 結他彈奏)
34. 天才白癡夢
35. 珍惜
---Encore---
36. 印象(Sam彈鋼琴)
37. 好鬼冧你
38. 梨渦淺笑
39. Medley: 瑪莉!我好鍾意您!/追求三步曲 /Pretty Woman
40. 難忘您
41. 鐵塔凌雲
42. 每當變幻時
43. 浪子心聲

呢啲係入場觀眾所獲贈嘅紀念品,當中包括大海報、財神到宣傳單張、吹氣棒、熒光棒等等~~