QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5139|回復: 6

[粵語拼音] 讓墨文:一種科學嘅精确記錄各種共同語、漢語方言嘅拼音方块文

一直以嚟都對韓國嘅嗰種拼音方塊文字「韓國諺文」十分欣賞,最近喺網上發現咗一種十分類似「韓國諺文」嘅用於轉寫漢語(共同語及方言)嘅拼音方塊文字「讓墨文」,唔難學,覺得幾好玩,所以發上嚟向大家介紹下。

視頻介紹:

詳細介紹:讓墨文主頁

http://www.heart100.com/zi/index.html

樣品舉例:

漢語(共同語)轉譯:

女兒街·龍開河·新橋頭·煙水亭·梅綻坡·能仁寺·八角石·岳師門·浪井

漢語(粵語)轉譯:

宿建德江唐
移舟泊煙渚
日暮客愁新
野曠天低樹
江清月近人

Xiss 啊,广州嘅电视台居然发掘咗我嘅朋友让墨嘅别出心裁嘅发明。

我想亦请你同你班对粤语拉丁拼音感兴趣嘅朋友好似让墨佄同广州嘅电视台联络一下,做一个对 粤语 penkyampji 嘅有趣嘅采访。
我想,既然系你喺广州,理想佄,就做一个对你嘅 2008 式 penkyamp 嘅采访。 penkyampji 呢种拉丁方案,其实又来已久,自从陈独秀喺广州三十年代发展工会运动个阵,就有好像似嘅方案。2008 式只系最后嘅方案。

我觉得,如果有趣生动啲,其实可以介绍畀电视台悌悌,大中学生系可以点用 penkyampji 制作精装同学录(同学啲名用penkyamp串),点样用 penkyampji 布置趣味粤语文化俱乐部活动,或者,show 畀佢地悌,一个广告牌带粤语拉丁字样嘅广州会系点样嘅,

并畀佢地悌,香港流行歌歌词,香港粤语卡通连环画文化,如果用 penkyampji 写成,会系点样嘅。

等悌电视嘅人都 shock 下,到底呢个系南国嘅 Quoc Ngu 定系我地汉语族嘅方言。

希望悌到呢个视频:)

高丽棒式拼音化是最垃圾的

唔讲其他,彦文字符单单数量就有数千个,比得上常用汉字嘅个数,而又冇区分意义嘅特点。典型嘅先甜后苦,笑着入门哭着出门的方式,绝对吃力不讨好。
原帖由 bruceasu 於 2009-1-26 12:02 發表 唔讲其他,彦文字符单单数量就有数千个,比得上常用汉字嘅个数,而又冇区分意义嘅特点。典型嘅先甜后苦,笑着入门哭着出门的方式,绝对吃力不讨好。 ...

諺文字符就算有數千個,只要學識四十幾個字母,同組合方法,已經可以不費吹灰之力拼出所有諺文字符。漢字單係部首已經有二百幾個,計埋獨體字同聲符就仲誇張。

估计除了韩国的宪法需要使用彦文书写后,再用他国文字在旁边做注解,没有哪一国的宪法这么搞笑。

漢字是「形、音、義」,三者兼而有之,

不像諺文字,只有音,沒有義。

它只是英文拼音的圖象化寫法而已!